Γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων ξαναζούν την πρώτη φάση της πανδημίας, δηλαδή το τρίμηνο Μαρτίου – Μαΐου, και εκπέμπουν σήμα κινδύνου για επερχόμενο σοβαρό πρόβλημα όταν ο καιρός κρυώσει και οι εποχικές ιώσεις κυκλοφορούν παράλληλα με τον κορωνοϊό, επισημαίνοντας την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης του δημόσιου Συστήματος Υγείας.
Μία γιατρός από το «Σωτηρία» και ένας νοσηλευτής από τον «Ευαγγελισμό» δίνουν στο EleftherosTypos.gr την εκ των έσω εικόνα των νοσοκομείων σήμερα. Κοινή διαπίστωση αποτελεί το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των πολιτών εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν με «χαλαρότητα» την πανδημία.
«Μετά την επιστροφή της καλοκαιρινής άδειας προσέγγισε πάρα πολύς κόσμος το Σωτηρία. Κάποιοι που απλά ήθελαν να κάνουν τεστ να δουν εάν έχουν τον ιό. Οι περισσότεροι δεν τηρούσαν τα μέτρα. Όταν τους το επεσήμανες, σου απαντούσαν πως γνωρίζουν ότι είναι νέοι και δε θα νοσήσουν βαριά. Ότι μετά την καραντίνα ήθελαν να ξεδώσουν και να περάσουν καλά. Οι συμπεριφορές που είδαμε δεν άρμοζαν στα μέτρα και τις συστάσεις», αναφέρει η Σταματούλα Τσικρικά, Πνευμονολόγος ΤΕΠ ΣΩΤΗΡΙΑ και μέλος Δ.Σ. της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας. Προσθέτει ότι από τα τέλη Αυγούστου ξεκίνησε μια αύξηση των κρουσμάτων. «15 ημέρες μετά οι ασυμπτωματικοί μετέδωσαν τον ιό. Οι κλινικές άρχισαν να γεμίζουν η μία μετά την άλλη. Αρχισε η ίδια εικόνα που είχαμε στο πρώτο κύμα. Αφού τώρα αντιλαμβανόμαστε σε τι κατάσταση έντασης δουλεύαμε κατά το πρώτο κύμα».
Η κ. Τσικρικά επισημαίνει ότι ακόμη το «Σωτηρία» δεν έχει μετατραπεί σε εξ ολοκλήρου Covid-19 νοσοκομείο. Διατηρεί κλινικές του και για άλλες παθήσεις, εφημερεύει όπως εφημέρευε και πριν τον κορονοϊό. Ωστόσο, όπως λέει: «Εν αναμονή του επόμενου κύματος της γρίπης και άλλων ιώσεων, οι δημόσιες δομές πρέπει να ενισχυθούν. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και όχι να λαχανιάζουμε».
Προβλέπει, μάλιστα, έναν χειμώνα ιδιαίτερα δύσκολο για το σύστημα Υγείας και όσους εργάζονται σε αυτό, καθώς «κάθε εμπύρετο περιστατικό θα πρέπει να ελέγχεται». Για το λόγο αυτό τονίζει ότι τα μέτρα ατομικής προστασίας θα προστατεύσουν και από τις εποχικές ιώσεις. «Με λογική, εμπιστοσύνη και στωικότητα θα τα καταφέρουμε. Υπήρχαν για παράδειγμα γονείς που φοβούνταν για τις μάσκες. Δεν είδαμε κανένα παιδί να λιποθυμά. Πρέπει ο κόσμος να δείχνει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη».
Η πνευμονολόγος αναδεικνύει και μία ακόμη σημαντική πτυχή της φάσης της πανδημίας που βρισκόμαστε τώρα. «Βλέπουμε και στις ΜΕΘ νεότερους ανθρώπους. Γνωρίζαμε από το πρώτο κύμα ότι ο ιός δεν κάνει διακρίσεις και έχουμε όλοι τις ίδιες πιθανότητες να νοσήσουμε. Ωστόσο, επειδή τα κρούσματα ήταν λιγότερα και έγινε αμέσως το lockdown, πιθανόν να μην έχουμε δει όλο το φάσμα των ηλικιών που μπορεί να προσβάλλει. Τώρα, περνά σε όλο το φάσμα της κοινωνίας και μπορεί να ανακαλύψουμε επιπλέον στοιχεία για τον ιό».
Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό
Στον «Ευαγγελισμό», το δεύτερο νοσοκομείο της Αθήνας που δέχεται επίσης το «βάρος» της Covid-19, ο νοσηλευτής και διευθυντής της νοσηλευτικής υπηρεσίας, Δημήτρης Πιστόλας, επισημαίνει στο EleftherosTypos.gr ότι τα κρεβάτια ΜΕΘ του μεγαλύτερου ελληνικού νοσοκομείου που έχουν διατεθεί για την Covid-19 είναι 24. Μέχρι και χθες τα πέντε ήταν άδεια. Βέβαια, το νοσοκομείο χθες εφημέρευε με ό, τι αυτό συνεπάγεται για πιθανή κάλυψη αρκετών εκ των άδειων κρεβατιών.
meth
«Εχουμε ζόρι αλλά όχι σε σημείο να πούμε ότι έχει κορεστεί. Εάν συνεχίσουν όμως τα κρούσματα και οι ροές στα νοσοκομεία με αυτό το ρυθμό, φθινόπωρο και χειμώνα θα έχουμε πρόβλημα. Ο κάθε πολίτης πρέπει να αναλογιστεί την προσωπική του ευθύνη και να προσέξει», αναφέρει χαρακτηριστικά.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Στο νοσοκομείο σχεδιάζουν την αντιμετώπιση των ασθενών με βάση το χειρότερο σενάριο, δηλαδή μια ακόμη μεγαλύτερη αύξηση εισαγωγών και διασωληνώσεων. «Στον Ευαγγελισμό τρεις κλινικές έχουν δοθεί για τον ιό. Συνολικά 127 κρεβάτια για απλή νοσηλεία θετικών ή ύποπτων. Σκεφτόμαστε όμως σενάρια με βάση το τι μπορεί να συμβεί. Όπως το να μετακινηθούν ασθενείς σε άλλες ΜΕΘ που παραχώρησε η Πολιτεία, ιδιωτικών νοσοκομείων πχ», εξηγεί ο κ. Πιστόλας, επισημαίνοντας ότι ο Σεπτέμβριος είναι χειρότερος μήνας για τα νοσοκομεία και σε σχέση με τον Αύγουστο που ξεκίνησε δειλά η «έκρηξη» των κρουσμάτων να αφήνει το αποτύπωμά της στο σύστημα Υγείας.
Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό
Ο «Ευαγγελισμός», λόγω της θέσης του στο κέντρο της πρωτεύουσας, έχει να αντιμετωπίσει και τις μαζικές προσελεύσεις αλλοδαπών που έχουν κολλήσει τον ιό. «Φτάσαμε στο σημείο αυτοί οι άνθρωποι να είναι το 50% των νοσηλευόμενων. Τώρα αντιπροσωπεύουν περίπου το 30-35%. Αυτά τα περιστατικά, παρότι νέοι ηλικιακά, θέλουν προσοχή. Οι περισσότεροι που έρχονται στα Επείγοντα να ζητήσουν τις υπηρεσίες του νοσοκομείου είναι αλλοδαποί», επισημαίνει ο κ. Πιστόλας.
Οι Ελληνες, πάντως, όπως λέει, δείχνουν πιο … ανυπάκουοι. «Εγώ φοράω τη μάσκα 12 ώρες σερί. Και βρισκόμαστε στη θέση με φωνές και τσακωμούς μέσα στο νοσοκομείο να πείσουμε τους ασθενείς να προστατευτούν και να φορούν μάσκα. Διαπιστώνω με λύπη ότι οι πολίτες δεν έχουν ευαισθητοποιηθεί. Πρέπει να ακούσουμε την πολιτεία για να βγούμε δυνατοί όπως και την άνοιξη», είναι το μήνυμα του διευθυντή της νοσηλευτικής υπηρεσίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας και υπό τον Υπουργό, Βασίλη Κικίλια, σύσκεψη με αντικείμενο τη σημερινή καταγραφή των κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και την περαιτέρω αύξησή τους στα Νοσοκομεία της Αττικής.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας για το σχεδιασμό νέων κλινών ΜΕΘ στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ Αναστασία Κοτανίδου, ο Διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Παναγιώτης Στάθης και ο Διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Χρήστος Ροϊλός.
Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό
Σε πρωινές της δηλώσεις (Σκάι), η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό της για την πίεση στα νοσοκομεία αναφέροντας ότι «έχουν ξεκινήσει να εκκενώνονται ΜΕΘ που δεν ήταν Covid-19 για να μετατραπούν και αυτές σε Covid-19». Αναφέρθηκε συγκεκριμένα για «εκκένωση» Μονάδων στο Αττικό νοσοκομείο και πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσει το «Γεννηματάς» και άλλα.
Διαβάστε ακόμα
Οριακή η κατάσταση στην Αττική που «φλέγεται» – Τα νέα μέτρα που έρχονται
Η εικόνα στα ΜΜΜ – Συνωστισμός, καβγάδες και πρόστιμα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr