Τον Νοέμβριο του 1947 Φρειδερίκη και Μάρσαλ βρίσκονται στο Λονδίνο με αφορμή τον εκεί βασιλικό γάμο Φιλίππου–Ελισάβετ. Η Φρειδερίκη έχει ζητήσει τη βοήθεια του Ουίνστον Τσόρτσιλ για τις ελλείψεις των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε εξοπλισμό, και ο τελευταίος την παραπέμπει στον τότε πανίσχυρο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρσαλ.
Όταν η βασίλισσα ρωτά τον Τσόρτσιλ πως θα μιλήσει σε κάποιον που δεν γνωρίζει,εκείνος της απαντά με το κλασικό βρετανικό του χιούμορ :“Ω, μιλήστε του απλώς σαν στρατιώτης προς στρατιώτη”. Η συνάντηση γίνεται στο διαμέρισμα της Φρειδερίκης στο ξενοδοχείο “Κλάριτζες” και από την πρώτη στιγμή ο 77χρονος Μάρσαλ γοητεύεται από την 30χρονη βασίλισσα.
Η τελευταία περιγράφει με γλαφυρό τρόπο τις πρώτες εκείνες στιγμές :“Θυμάμαι ακόμη το έκπληκτο βλέμμα του όταν ανταλλάξαμε χειραψία. Φαντάζομαι ότι θα περίμενε να δει κάποιο πρόσωπο σαν τη γηραιά Βασίλισσα Μαίρη και δεν ήταν προετοιμασμένος να συναντήσει ένα άτομο που δεν φαινόταν να είναι αρκετά ώριμο για το ρόλο της Βασιλίσσης”.
Ο Μάρσαλ δεν είναι απλά ένας πρώην στρατηγός, αλλά εκπροσωπεί τον συνολικό μεταπολεμικό σχεδιασμό των ΗΠΑ για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης, μέσω του δόγματος Τρούμαν και του σχεδίου Μάρσαλ. Έτσι, η πολύχρονη πυκνή αλληλογραφία που ξεκινά με την Φρειδερίκη δεν μπορεί να παρά να έχει ενδιαφέρον πολύ πέραν της προσωπικής τους σχέσης.
Η βασίλισσα αφού ενημερώνει τον Απρίλιο του 1948 τον στρατηγό για την εξέλιξη του ελληνικού εμφυλίου που μαίνεται εκείνη την εποχή, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της προς τις ΗΠΑ για τη συμμετοχή τους σε αυτόν, καταλήγει την επιστολή της σε πιο προσωπικό τόνο :“Το ότι σας γνώρισα με γεμίζει εμπιστοσύνη. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που σας έγραψα τόσο ανοιχτά, γνωρίζοντας ότι θα θεωρήσετε όλα όσα σας είπα ως καθαρά προσωπικά και ανεπίσημα. Ο σύζυγός μου σας στέλνει τους θερμούς χαιρετισμούς του κι ελπίζει ότι κάποτε θα έχει την ευκαιρία γνωρίσει. Ελπίζοντας ότι μια μέρα θα μας επισκεφθείτε στην Ελλάδα. Με τις καλύτερες ευχές μου. Φρειδερίκη Β.”
Ο Μάρσαλ με το γράμμα του στις 12 Ιουλίου 1948 συμφωνεί για το περίγραμμα της αλληλογραφίας τους :“ Όσον αφορά τη συνέχιση της αλληλογραφίας μας, εφ όσον θα μπορεί να γίνεται επί βάσεως απολύτως ιδιωτικής και εμπιστευτικής, με χαρά θα ανταλλάξω μαζί σας απόψεις, οποτεδήποτε θεωρήσετε τούτο επιβοηθητικό”.
Τον Σεπτέμβριο του 1953 το ελληνικό βασιλικό ζεύγος ταξιδεύει στο Παρίσι και από εκεί στις ΗΠΑ όπου μένουν για ένα μήνα. Ανάμεσα στα πολλά ραντεβού που έχει προγραμματίσει εκείνο το μήνα η Φρειδερίκη είναι και αυτό με τον στρατηγό Μάρσαλ, στον οποίο έχει πει μάλιστα ότι θα είναι ο επίσημος καβαλιέρος της. Η μοίρα όμως έχει άλλα σχέδια αφού ο τελευταίος μετά από εγχείρηση κοιλιάς μπαίνει για πολυήμερη νοσηλεία στο νοσοκομείο Ουώλτερ Ρηντ. Ακόμα και έτσι όμως η βασίλισσα δεν ξεχνά τη ζεστή τους σχέση και κάνει τα πάντα για να τον συναντήσει στο νοσοκομείο.
«Μαύρη» επέτειος: 20 χρόνια από το φονικό τσουνάμι με τους 230.000 νεκρούς στην Ασία
Το έγινε εκείνη ανήκει στον επίσημο βιογράφο του Μάρσαλ μέσω του βιβλίου του “Ένας ήρωας της εποχής μας” : “O στρατηγός ήταν ήδη στο νοσοκομείο όταν ήρθε και πέρασε η ημερομηνία του δείπνου που παρέθεσε η Φρειδερίκη. Ήταν μια βαθιά απογοήτευση. Επρόκειτο για ένα πρόσωπο που θαύμαζε περισσότερο από όλους σχεδόν τους άλλους ανθρώπους και του έλειπε η μαγική ακτινοβολία της παρουσίας της. Κι έπειτα, μερικές ημέρες αργότερα, ξαφνικά εισέβαλε στο δωμάτιο του στο Ουώλτερ Ρηντ, σαν ηλιαχτίδα μέσα από τα σύννεφα της μελαγχολίας !
Και η σκέψη ότι θα έφευγε σε 48 ώρες για την Ελλάδα χωρίς να δει έστω και για λίγο τον αγαπημένο της στρατηγό Μάρσαλ.“Έτσι τα εγκατέλειψα όλα, ακύρωσα όλες μου τις υποχρεώσεις και απλά πέταξα μέχρι εδώ” εξήγησε στον κατενθουσιασμένο Μάρσαλ. Ήταν ένα χρυσό απόγευμα. Γεμάτη ζωντάνια και καλή υγεία, φορώντας το αγαπημένο της άρωμα “Τζόυ”, μιλώντας ακατάπαυστα (αλλά και συνετά) για τα πολιτικά προβλήματα στη Μεσόγειο, τις ανοησίες των πολιτικών, και τις κακότητες των Σοβιετικών, μετέτρεψε το δωμάτιο ασθενών σε ένα βασιλικό δωμάτιο γεμάτο υψηλής ποιότητας κουβέντα, και τις πλέον διασκεδαστικές αδιακρισίες”.
Το ευχάριστο διάλειμμα του Μάρσαλ διακόπτεται απότομα όταν μπαίνει στο δωμάτιο η σύζυγός του Κάθρην. Τότε, κατά τον βιογράφο Μόσλευ : “ Η Φρειδερίκη λέγοντας ότι πρέπει να επιστρέψει (με ένα κατεργάρικο χαμόγελο) για να συνεχίσει το πρόγραμμά της, φίλησε τον κατακόκκινο Μάρσαλ στο μέτωπο και έφυγε γρήγορα αφήνοντας πίσω της μια λάμψη που κράτησε ολόκληρη την ημέρα”…
Επιστέφοντας στην Ελλάδα η βασίλισσα συνεχίζει την μακρόχρονη αλληλογραφία της με τον στρατηγό μέχρι που ο τελευταίος φεύγει από τη ζωή το 1959, και σε μια από τις επιστολές της τον Οκτώβριο του 1955 αναγγέλλει την πρωθυπουργοποίηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή από το παλάτι με μια έκφραση που μένει στην ιστορία : “Κανείς δεν ήξερε, ούτε καν ο σύζυγός μου, από τι πράγματι έπασχε (ο πρωθυπουργός Παπάγος). Βαδίζαμε προς πλήρες χάος. Κι έπειτα ο Παπάγος πέθανε. Μέσα σε λίγες ώρες ο σύζυγός μου διόρισε πρωθυπουργό της Ελλάδος έναν νέον άνδρα, αυτοδημιούργητο, από τη Μακεδονία. Η χώρα αισθάνθηκε σαν να είχε πιει σαμπάνια”.
Ειδήσεις σήμερα
Η Δούκισσα Νομικού είναι αληθινή star – Στις Κάννες με εντυπωσιακό look
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 16 Μαΐου