Λίγη ώρα πριν από τη βάπτιση της εγγονής του Μαρίας-Ολυμπίας, ο Κωνσταντίνος και η σύζυγός του, Αννα-Μαρία, είχαν δεχθεί τον «Ε.Τ.» στη σουίτα τους στο ξενοδοχείο «Geragan» στην Κωνσταντινούπολη και συγκινημένοι είχαν απευθύνει μήνυμα αγάπης προς τους Ελληνες: «Παρακολουθούμε από κοντά όλα τα γεγονότα ως απλοί Ελληνες. Είναι μια ξεχωριστή μέρα», δήλωναν τότε αφενός γιατί βαπτιζόταν η πρώτη τους εγγονή και αφετέρου γιατί το μυστήριο έγινε στην Κωνσταντινούπολη.
Ο ίδιος, φανερά συγκινημένος τότε, τόνιζε ότι ήταν μεγάλη τιμή για την οικογένειά του σ’ αυτή την ευτυχισμένη στιγμή να κάνει τη βάπτιση ο Παναγιότατος, ο οποίος είναι προκαθήμενος όλης της Ορθοδοξίας.
Επιστροφή…
Τότε, τον Δεκέμβριο του 1998, ο Κωνσταντίνος εξέφραζε τη σιγουριά του ότι η οικογένειά του θα επέστρεφε στην Ελλάδα, όπως και έγινε. Στην ερώτηση αν έλειπε στην οικογένειά του η Ελλάδα, ο Κωνσταντίνος σημείωνε ότι «πάντα ενδιαφέρομαι για την πατρίδα μου, όπως όλοι οι Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό, πάντα μας λείπει η πατρίδα και όλες οι σκέψεις μας είναι σ’ αυτήν. Στη χώρα μου έχουμε Δημοκρατία, είμαστε Ελληνες πολίτες και κάποτε θα γυρίσουμε στην Ελλάδα», έλεγε τότε ο Κωνσταντίνος.
Τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος: Από την ενθρόνιση στα 24, στο δημοψήφισμα του ’74
Eνα κεφάλαιο στην πολιτική ιστορία του τόπου έκλεισε χθες με το θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου σε ηλικία 83 ετών μετά από πολυήμερη νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Ο Κωνσταντίνος γεννήθηκε στις 2 Ιουνίου 1940 στο σπίτι της τότε βασιλικής οικογένειας στο Π. Ψυχικό. Μοναχογιός του πρίγκιπα Παύλου Α′ και μετέπειτα βασιλιά και της Φρειδερίκης, την ημέρα της γέννησής του ρίφθηκαν 101 κανονιοβολισμοί από το λόφο του Λυκαβηττού, όπως συνηθιζόταν για να αναγγελθεί η γέννηση του νέου πρίγκιπα. Λίγους μήνες αργότερα βαπτίστηκε στη Μητρόπολη Αθηνών με ανάδοχο τις Ενοπλες Δυνάμεις. Ο αιφνίδιος θάνατος του θείου του, Γεωργίου Β’, τον έχρισε διάδοχο, καθώς ο πατέρα του Κωνσταντίνου ενθρονίστηκε βασιλιάς των Ελλήνων το 1947.
Εκπαίδευση
Τελείωσε το Εθνικό Εκπαιδευτήριο Αναβρύτων, ενώ είχε ιδιαίτερη έφεση στον αθλητισμό και στις σχολικές θεατρικές παραστάσεις. Συνέχισε τη φοίτησή του στα Σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων με πλήρη στρατιωτική εκπαίδευση και το 1960 γράφτηκε στη Νομική Σχολή Αθηνών. Την ίδια χρονιά στέφθηκε χρυσός ολυμπιονίκης στους αγώνες της Ρώμης συμμετέχοντας ως πηδαλιούχος του ιστιοπλοϊκού σκάφους «Νηρεύς» με πλήρωμα τους Οδυσσέα Εσκιτζόγλου και Γιώργο Ζαΐμη.
Οικογένεια
Ο θάνατος του βασιλιά Παύλου στα 62 του χρόνια έφερε τον Κωνσταντίνο στο θρόνο του βασιλιά της Ελλάδας το 1964. Λίγο μετά παντρεύτηκε την Αννα-Μαρία, μικρότερη κόρη του βασιλιά Φρειδερίκου Θ′ και της βασίλισσας Ινγκριντ της Δανίας. Η γαμήλια τελετή ήταν από τις λαμπρότερες της εποχής καθώς συμμετείχαν βασιλείς, διάδοχοι θρόνων, πρίγκιπες και δούκες, ενώ συνολικά το βασιλικό ζεύγος είχε 1.200 επίσημους καλεσμένους.
Ορόσημα
Οι πρώτοι μήνες βασιλείας του Κωνσταντίνου σημαδεύτηκαν από τη μετωπική σύγκρουση που είχε με τον τότε πρωθυπουργό, Γεώργιο Παπανδρέου, ενώ ορισμένοι του χρεώνουν ότι συμμετείχε στα περιβόητα Ιουλιανά του 1965 που προκάλεσαν μεγάλη πολιτική κρίση, η οποία είχε ως κατάληξη τη δικτατορία των συνταγματαρχών.
Στους πρώτους μήνες της δικτατορίας, και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 1967, ο Κωνσταντίνος επιχείρησε να ανατρέψει τη χούντα χωρίς επιτυχία, ενώ μεταγενέστερα στα ερωτήματα που του έθεταν εάν έπραξε σωστά ορκίζοντας την κυβέρνηση των συνταγματαρχών δήλωνε ότι θα το έκανε οπωσδήποτε διότι η χώρα βρισκόταν στο άγνωστο και κανείς δεν είχε εξουσία εκείνη την περίοδο.
Με την αποκατάσταση της δημοκρατίας το ’74 οι πολίτες κλήθηκαν με το δημοψήφισμα να επιλέξουν μεταξύ Βασιλευομένης και Αβασίλευτης Δημοκρατίας. Με ποσοστό 69,2% οι Ελληνες ψήφισαν την κατάργηση της μοναρχίας. Εκτοτε ο Κωνσταντίνος έζησε στο εξωτερικό, κυρίως στο Λονδίνο, ενώ επισκέφθηκε την Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 1981, και αυτό για να παρακολουθήσει τη νεκρώσιμη ακολουθία της μητέρας του Φρειδερίκης.
Το 1992 ο Κωνσταντίνος υπέγραψε συμφωνία με την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, σύμφωνα με την οποία εκχωρούσε το μεγαλύτερο μέρος της ακίνητης περιουσίας του στην Ελλάδα σε ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα με αντάλλαγμα την απόδοση των παλαιών θερινών ανακτόρων του Τατοΐου και το δικαίωμα να κατέχει και να εξαγάγει έναν μεγάλο αριθμό κινητών περιουσιακών στοιχείων από τη χώρα.
Το 1994 η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, που είχε στο μεταξύ επανέλθει στην εξουσία, ακύρωσε τη συμφωνία του 1992 και αφαίρεσε από τον Κωνσταντίνο την ιδιοκτησία του στην Ελλάδα και την ελληνική ιθαγένεια. Ηταν η χρονιά που στο Λονδίνο τελέστηκε ο γάμος του πρωτότοκου γιου του, Παύλου, με τη Μαρί Σαντάλ.
Δικαστικές διαμάχες
Στις 12 Δεκεμβρίου 2002, Κωνσταντίνος, Αννα-Μαρία, Παύλος, Μαρί Σαντάλ και Νικόλαος δίνουν συνέντευξη Τύπου μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με την οποία επιδικάστηκαν 13,7 εκατ. ευρώ, τα οποία ο τέως βασιλιάς έλαβε ως αποζημίωση από τη ΔΟΥ Αχαρνών τον Μάρτιο του 2003.
Στις 21 Οκτωβρίου του 1994, ο Κωνσταντίνος, τέως βασιλιάς, κατέθεσε μαζί με άλλα οκτώ μέλη της οικογένειάς του προσφυγή κατά της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο, ισχυριζόμενος ότι ο νόμος 2215/1994 παραβίαζε διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Τον Νοέμβριο του 2000 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου καταδίκασε την Ελλάδα, ενώ στις 28 Νοεμβρίου 2002 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιδίκασε 13,7 εκατ. ευρώ, τα οποία τελικά ο τέως έλαβε ως αποζημίωση από τη ΔΟΥ Αχαρνών τον Μάρτιο του 2003. Το ελληνικό κράτος κατέβαλε αυτό το ποσό, το οποίο και εξασφάλισε από τον προϋπολογισμό «φυσικών καταστροφών». Ο Κωνσταντίνος, στη συνέχεια, ανήγγειλε τη δημιουργία του Ιδρύματος «Αννα-Μαρία» ως φορέα διάθεσης της αποζημίωσής του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Το 2000 ο Κωνσταντίνος αγόρασε σπίτι στο Πόρτο Χέλι, όπου συγκεντρωνόταν η οικογένεια. Το 2009 είχε υποβληθεί σε χειρουργείο για την καρδιά του. Το 2013 είχε ένα λιποθυμικό επεισόδιο και νοσηλεύτηκε, ενώ ξαναβρέθηκε στο νοσοκομείο το 2016 με συμπτώματα εγκεφαλικού. Τον τελευταίο χρόνο είχε νοσηλευτεί αρκετές φορές. Η τελευταία φορά που είχε κάνει επίσημη εμφάνιση ήταν στο γάμο του γιου του Φίλιππου με τη Νίνα Φλορ, τον Οκτώβριο του 2021. Ηταν καθηλωμένος σε αμαξίδιο, στο οποίο και παρέμεινε, όταν εθεάθη για τελευταία φορά με τη σύζυγό και τις αδελφές του στο κέντρο της Αθήνας, στα μέσα Οκτωβρίου.