Ο Κερκυραίος πατέρας του Άλκης (Αλκίνοος), είναι διάσημος κουρέας της εποχής που ξυπνά ξημερώματα για να πάει σε κατ’ οίκον ραντεβού και μετά ανοίγει το κουρείο του, ενώ η μητέρα του Αυξεντία κρατά και μεγαλώνει με δυσκολία την οικογένεια που βιώνει δύο μεγάλες τραγωδίες.
Ο τρίτος κατά σειρά αδελφός πολιτικός μηχανικός, πέφτει στο κενό στη διάρκεια ανέγερσης επταώροφης πολυκατοικίας, ενώ ο πρωτότοκος γιος, πλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, χάνεται στον Ατλαντικό όταν το καράβι κόβεται στα δύο. Λίγοι γνωρίζουν ότι λίγα χρόνια μετά όταν στην ταινία “Ορατότης μηδέν” ο Κούρκουλος είναι πρωταγωνιστής δύο ναυαγίων, ουσιαστικά αναπαριστά την οικογενειακή τραγωδία της απώλειας του αδελφού του.
Ο έφηβος Νίκος προσπαθώντας να βοηθήσει την πολυμελή οικογένεια του πηγαίνει σε νυχτερινό σχολείο και εργάζεται σε δουλειές του ποδαριού. Μεγάλη του αγάπη είναι ο αθλητισμός και ιδιαίτερα το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο. Στο δεύτερο μάλιστα ξεχωρίζει αγωνιζόμενος στην ομάδα του Παναθηναϊκού ως σέντερ μπακ. Φυσικά οι συνθήκες δεν έχουν καμία σχέση με το σήμερα και όπως περιγράφει χαρακτηριστικά ο ίδιος :“Μας έκοβαν ένα λεμόνι στα τέσσερα για να έχουμε σάλιο και μπαίναμε να παίξουμε”.
Οι ευκαιρίες της ποδοσφαιρικής ανάδειξής του έρχονται όταν στην ομάδα αναλαμβάνει προπονητής ο Γιόχαν Τσακ που ρίχνει βάρος στου νέους. Έτσι, όταν ο σταρ της εποχής Τάκης Λουκανίδης τραυματίζεται ο Κούρκουλος αγωνίζεται με την πρώτη ομάδα. Παράλληλα μπαίνει στο Λιμενικό Σώμα, περνά στη Νομική Σχολή κι ενώ η ζωή του φαίνεται να βρίσκει ένα ρυθμό, όλα αλλάζουν όταν κάνει την εμφάνισή της μια νέα, απρόσμενη, “αγάπη”.
Παρακολουθώντας μια παράσταση με το έργο “Άμλετ” μαγεύεται από το θέατρο, και καταφεύγει στον Μάνο Κατράκη εκφράζοντας την επιθυμία να μπει στο χώρο. Μεταξύ των δύο μετέπειτα συνεργατών εξελίσσεται ο παρακάτω διάλογος : –Με λένε Νίκο Κούρκουλο και θέλω να βγω στο θέατρο. –Και γιατί ήρθες σε εμένα ; –Δεν έχω κανέναν άλλο να πάω. Δεν ξέρω που να πάω. — Τι ξέρεις από θέατρο ; –Τίποτα. — Τότε πως ξέρεις ότι κάνεις για θέατρο ; –Δεν ξέρω. Γι αυτό ήρθα σε εσάς. Ο Κατράκης στα διαλείμματα από τις πρόβες του διδάσκει τον νεαρό Κούρκουλο και τον προτρέπει να δώσει εξετάσεις στο Εθνικό Θέατρο όπου και περνά.
Η πρώτη περίοδός ως ηθοποιός δεν είναι καθόλου εύκολη με αποτέλεσμα να κάνει παράλληλα και άλλες δουλειές, στο χρυσοχοείο του Ελευθερουδάκη, στην εταιρία χρωμάτων Βιβεχρώμ και στο υφαντουργείο του Βελισσαροπούλου. Αρπάζει όμως και τις δύο μεγάλες ευκαιρίες που του δίνονται στα πρώτα του βήματα. Η πρώτη έρχονται παίζοντας στο θέατρο της Έλσας Βεργή όπου έχει μόνο την ατάκα “Το γράμμα σας κύριε”. Η αιφνίδια γαστρορραγία του πρωταγωνιστή Ανδρέα Ζησιμάτου, και ότι στη διάρκεια της παράστασης παρακολουθεί τους διαλόγους, του δίνουν τον πρώτο ρόλο όπου κερδίζει και την πρώτη καλή κριτική από τον Άγγελο Τερζάκη. Η δεύτερη έρχεται όταν ο Γιάννης Δαλιανίδης αναζητά νέους ηθοποιούς για την καινούργια του ταινία “Κατήφορος”. Τη συνέχεια την ξέρουμε όλοι…