Υλικά – Κεφτεδάκια σαγανάκι
500 γρ. χοιρινό κιμά
500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
2 ξερά κρεμμύδια τριμμένα
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
1 ώριμη ντομάτα τριμμένη
100 γρ. γιαούρτι
1 αυγό
100 γρ. φρυγανιά τριμμένη
20ml ελαιόλαδο
20ml κόκκινο κρασί
2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλιά δυόσμο ψιλοκομμένο
½ κουταλάκι ρίγανη
Αλάτι & πιπέρι
Αλεύρι για το πασπάλισμα
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα
80 ml ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο ολόκληρη
1 κουταλιά πελτέ
100 ml κόκκινο κρασί
400 γρ. ντομάτες τριμμένες ή κονκασέ
½ κουταλάκι ζάχαρη
¼ κουταλάκι καυτερή πάπρικα
4 φύλλα βασιλικού ή 2 κλαδάκια ρίγανη
Αλάτι & πιπέρι
300 γρ. φέτα
Διαδικασία
Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε τα δυο είδη κιμά και προσθέτουμε όλα τα υλικά για τους κεφτέδες. Ζυμώνουμε πολύ καλά, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για μια 2 ώρες τουλάχιστον στο ψυγείο. Πλάθουμε τους κεφτέδες και κυλάμε μέσα στο αλεύρι. Τηγανίζουμε σε αρκετό ελαιόλαδο ή για πιο ελαφριά, απλώνουμε σε ένα ταψί, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά.
Σε ένα ευρύχωρο τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για λίγο το σκόρδο. Ρίχνουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε, σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
Αυτά είναι τα καλύτερα χορτοφαγικά πιάτα στα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης
Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη. Αλατίζουμε και αφήνουμε τη σάλτσα για 5-7 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία. Ρίχνουμε τους κεφτέδες και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 2 λεπτά. Ρίχνουμε την φέτα θρυμματισμένη και μαγειρεύουμε για ένα λεπτό ακόμα. Αποσύρουμε από την φωτιά και σερβίρουμε.