Στις 24 Ιανουαρίου 1926 εξαγγέλλει τη δημιουργία αναγκαστικού δανείου, με το κόψιμο των χαρτονομισμάτων. Δηλαδή, όλα τα χαρτονομίσματα αξίας άνω των 50 δραχμών κόβονται, κυριολεκτικά, στη μέση το αριστερό μέρος τους εξακολουθεί να κυκλοφορεί ως χαρτονόμισμα διατηρώντας όμως μόνο το 75% της αξίας του, ενώ το δεξί που αντιπροσωπεύει το 25% της αξίας ανταλλάσσεται με ομολογία δεκαετούς διάρκειας με ετήσιο επιτόκιο 6% και δικαίωμα συμμετοχής σε λαχειοφόρο κλήρωση…
Όπως είναι κατανοητό επικρατεί απόλυτη σύγχυση με όσους έχουν ενημερωθεί για την εφαρμογή του μέτρου να τρέχουν να … εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους με χαρτονομίσματα που την επόμενη ημέρα θα έχουν 25% μικρότερη αξία. Οι εφημερίδες γράφουν χαρακτηριστικά :«Άλλοι έσπευδον να κανονίσουν με εξαιρετικήν προθυμία τους λογαριασμών των εις τον παντοπώλην της συνοικίας και τον φούρναρην. – Κυρ Γιάννη, το λογαριασμό να σε πληρώσω. –Δεν πειράζει κυρ Νικολάκη, τον πληρώνεις αύριο. Ά, όχι, να σου πω, εγώ θέλω να είμαι τακτικός. Και ο μπακάλης έσπευδε να εισπράξει τα οφειλόμενα, υπό το ειρωνικόν βλέμμα του πελάτου».
Οι εφημερίδες δημοσιεύουν οδηγίες για το σωστό κόψιμο του χαρτονομίσματος, ενώ ο Πάγκαλος κάνει τις κλασικές καθησυχαστικές δηλώσεις που διαχρονικά ακούμε από τα χείλη των αρμοδίων :«Ο ελληνικός λαός καλείται να συνεισφέρει ολόκληρος δια την ανόρθωσιν των δημοσίων οικονομικών της χώρας και πρέπει να είναι βέβαιος ότι η μικρά αυτή θυσία και αι εξ αυτής πρόσκαιροι δυσχέριαι θα είναι ασφαλώς αι τελευταίαι».
Βέβαια, στην πράξη οι θυσίες δεν είναι ούτε οι τελευταίες, ούτε οι μόνες. Υπάρχουν περικοπές σε δημόσιο τομέα και παραγγελίες στρατιωτικών εξοπλισμών, ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης προτείνει την εργασία 3.000 φυλακισμένων στα έργα οδοποιίας όπου οι κατάδικοι –εργάτες θα αποκομίσουν ένα συμβολικό ποσό και το υπόλοιπο μεροκάματό τους θα πάει –στην κυριολεξία – υπέρ πίστεως και πατρίδος… Παρότι τολμηρά, τα μέτρα αυτά έχουν μόνο προσωρινά αποτέλεσμα, ενώ στα κρατικά ταμεία εισρέουν 1.250 εκατομμύρια δρχ. εκ των οποίων 661 από αυτά διατίθενται για την ανόρθωση της Εθνικής Τράπεζας η οποία έχει σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος αποκατάστασης των προσφύγων.
Το ματωμένο «βασίλειο» των Ασαντ: Μισός αιώνας σκληρής δικτατορίας στη Συρία
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter