Η φυλάκιση του σε σπηλιά της Ακρόπολης στο βενετσιάνικο πύργο που βρίσκεται στη δεξιά πλευρά της εισόδου των Προπυλαίων, προκαλεί την οργή πολλών στρατιωτικών και κυρίως του Καραϊσκάκη που ξεκινά να απελευθερώσει το φίλο του. Η κυβέρνηση Ιωάννη Κωλλέτη καταφέρνει να αποκλιμακώσει την ένταση, ωστόσο, η δίκη του Οδυσσέα Ανδρούτσου δεν γίνεται ποτέ, αφού τα ξημερώματα της 5ης Ιουνίου βρίσκεται νεκρός πεσμένος από τον Ιερό βράχο.
Η «Εφημερίδα των Αθηνών» γράφει σε ένα λιβελογράφημα της στις 9 Ιουνίου πως σκοτώνεται στη προσπάθεια του να δραπετεύσει, όταν σπάει το σκοινί της απόδρασης, μη καταφέρνοντας να κρύψει το μίσος εναντίον του: «Αλλά η θεία δίκη, προλαμβάνουσα φαίνεται, τους ολέθριους σκοπούς του ανθρώπου τούτου δια την πατρίδα ωκονόμησε προτού να φτάσει ακόμα εις τα μέσα του πύργου καταβαίνοντας και σπα η τριχιά εκείνη, και πίπτει ο άθλιος επάνω εις λιθόστρωτον έδαφος της Απτέρου Νίκης, θύμα ελλεεινόν της κακοβουλίας και πανουργίας».
Οι Έλληνες γιατροί αρνούνται να συντάξουν ιατροδικαστική έκθεση κάτι που αναλαμβάνει να κάνει κάποιος Ιταλός γιατρός, η οποία αποτελεί μνημείο γελοιότητας, αφού, πέρα των άλλων, ολοκληρώνεται με πολιτικό σχολιασμό:«Τα δε θραύσματα του κροταφικού οστού, επί του οποίου το κάταγμα, προσβάλοντα τον εγκέφαλον, επέφεραν αυτοστιγμεί τον θάνατον, άξιον εις κακούργον προδότην της πατρίδος».
Όλοι γνωρίζουν ότι ο Ανδρούτσος δολοφονήθηκε και η τυπική απόδειξη έρχεται αρκετά χρόνια μετά, από τον δεσμοφύλακά του Κωνσταντίνο Καλαντζή, ο οποίος βλέπει κρυμμένος τι γίνεται μετά την αλλαγή βάρδιας του.
Τέσσερις άνδρες, με επικεφαλής το πρώην πρωτοπαλίκαρο του Γιάννη Γκούρα, μπαίνουν ξημερώματα στο κελί με τον Ανδρούτσο να τους αποκρίνεται αλυσοδεμένος: «Ωρέ, ξέρω καλά ποιος σας έστειλε και γιατί ήρθατε τέτοια ώρα εδώ μέσα. Δεν μ’ λύνετε τόνα μου χέρι να σας δείξω ποιος είμαι και πως με λένε. Αυταίς εδώ τις σαπιοκοιλιές δεν τις συνερίζομαι, μα, συ μωρέ Γιάννη, γιατί;». Αφού ο σιδηροδέσμιος αγωνιστής δολοφονείται το πτώμα του ρίχνεται στο κενό ώστε να φανεί ως αποτυχημένη απόδραση. Η κηδεία του την επόμενη ημέρα, κατά τον Καλαντζή, είναι «…πολύ καταφρονεμένη και χειρότερη και του τελευταίου καταδίκου».
Το ματωμένο «βασίλειο» των Ασαντ: Μισός αιώνας σκληρής δικτατορίας στη Συρία
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter