Γράφει ο Χάρης Αποστολόπουλος
Ο θησαυρός των Ιπποτών του Ναού
Αναμφίβολα, ένας από τους πιο φημισμένους και μυστηριώδεις θησαυρούς ήταν αυτός των Ιπποτών του Ναού! Το αρχαίο Τάγμα των Ναϊτών Ιπποτών, σχηματίστηκε το 1114 και όπως λέγεται, είχε υπό τον έλεγχό του αμύθητα πλούτη και απόλυτη εξουσία, που ξεπερνούσε ακόμα κι εκείνη των βασιλιάδων και των παπών.
Ολα αυτά μέχρι τον 14ο αιώνα και την Ιερά Εξέταση. Εκείνη τη χρονιά, οι Ναΐτες διατάχθηκαν να συλληφθούν, ωστόσο όπως θρυλείται, όσοι δραπέτευσαν από την αιχμαλωσία και τα βασανιστήρια συγκέντρωσαν τα απομεινάρια του θησαυρού τους σε πλοία και τα έστειλαν προς προς άγνωστη κατεύθυνση. Η γνωστότερη υπόθεση κάνει λόγο για μεταφορά του θησαυρού στη Σκοτία, κι από κει στη Nova Scotia του Καναδά, όπου πιστεύεται ότι οι εναπομείναντες Ναΐτες έθαψαν τον θησαυρό τους προστατεύοντάς τον με θανάσιμες παγίδες.
Αξίζει να αναφέρουμε πως, το 2012 τέσσερις επίδοξοι Ιντιάνα Τζόουνς, ομογενείς από την Αυστραλία, «χτένισαν» τη Ρόδο, θεωρώντας πως ο θησαυρός δεν πήγε ούτε στη Γαλλία, ούτε στο Βατικανό, ούτε στον Καναδά, αλλά στο Κάστρο των Ιπποτών στη Ρόδο!
Για τον θρυλικό αλλά… άφαντο θησαυρό των Ιπποτών, έχουν γυριστεί πάμπολλες ταινίες κι ακόμα περισσότερα βιβλία.
Ο θησαυρός του Μοντεζούμα
Ήταν το 1519, όταν ο Ισπανός εξερευνητής και κατακτητής, Ερνάν Κορτές έφτασε στην πρωτεύουσα των Αζτέκων, την Τενοτστιτλάν. Οι Αζτέκοι και ο αυτοκράτοράς τους, ο περίφημος Μοντεζούμα εκτίμησαν πως αν καλόπιαναν τους λευκούς κατακτητές, ίσως και να τους άφησαν στην ησυχία τους. Για το λόγο αυτό, τους υποδέχθηκαν με μια λαμπρή τελετή, ενώ παράλληλα τους πρόσφεραν όσο χρυσό και ασήμι είχαν εξορύξει, ως δώρο.
Οι Ισπανοί, τυφλωμένοι από την απληστία, όχι απλά δεν εκτίμησαν την γενναιοδωρία των Αζτέκων, αλλά θεωρώντας πως έχουν ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες από το πολύτιμα μέταλλα στην κατοχή τους, αποφάσισαν να τους επιτεθούν! Ωστόσο, οι Αζτέκοι υπερτερούσαν κατά πολύ αριθμητικά και κατόρθωσαν -αν και με σημαντικές απώλειες και μεταξύ αυτών και τον αυτοκράτορα Μοντεζούμα- να τους απωθήσουν, κάνοντας τις ισπανικές δυνάμεις να τραπούν σε άτακτη φυγή προς τα πλοία τους εγκαταλείποντας το νησί και πετώντας όλα τα πλούτη τους στα νερά της λίμνης Τεξκόκο.
Την αμέσως επόμενη χρονιά, ο Κορτές επέστρεψε με σύσσωμο τον στρατό του για να εκδικηθεί και να λεηλατήσει τους Αζτέκους, ωστόσο ο αποκαλούμενος «θησαυρός του Μοντεζούμα» και το χρυσάφι και το ασήμι που πέταξαν οι ίδιοι στη λίμνη κατά την υποχώρησή τους, δεν το βρήκε ποτέ.
Σύμφωνα με το θρύλο, τα πλούτη παραμένουν στον βυθό της λίμνης Τεξκόκο, αλλά όσοι έχουν επιχειρήσει να την ερευνήσουν για να τα εντοπίσουν, δεν βρήκαν ούτε… δεκάρα. Υπάρχει όμως και μια ακόμα θεωρία, που διαδόθηκε από τους απογόνους των Αζτέκων, η οποία υποστηρίζει ότι περισσότεροι από 2.000 Αζτέκοι, μετά τον θάνατο του Μοντεζούμα, συνέλεξαν τον τον θησαυρό και κατευθύνθηκαν, μαζί με τη σορό του προς τον βορρά.
Η ληστεία της Lufthansa
Αν κάποιος έχει δει την ταινία «Τα Καλά Παιδιά» (Good fellas) του Μάρτιν Σκορτσέζε, γνωρίζει καλά για τη ληστεία της Lufthansa, η οποία και θεωρείται η μεγαλύτερη ληστεία μετρητών στην αμερικανική ιστορία του εγκλήματος (λεία αξίας 6 εκατ. δολαρίων)!
Η ληστεία στο χρηματοκιβώτιο της αεροπορικής εταιρείας συνέβη στις 11 Δεκεμβρίου 1978 στο Διεθνές Αεροδρόμιο Κένεντι της Νέας Υόρκης και οργανώθηκε από τον Τζίμι Μπερκ, μέλος της οικογένειας Λουκέζε , τον Χένρι Χιλ και πλήθος άλλων διαβόητων γκάνγκστερ.
Το αξιοπερίεργο της υπόθεσης όμως, είναι μια σειρά από 12 άγριες δολοφονίες ανθρώπων, άμεσα ή έμμεσα εμπλεκομένων στη ληστεία, ελάχιστους μήνες μετά. Όσο για τον θησαυρό, κανείς δεν ξέρει πού είναι κρυμμένος…
Ο θησαυρός του οχυρού Άλαμο
O λόγος για το διάσημο φραγκισκανικό οχυρό που βρίσκεται εγκατεστημένο στο Σαν Αντόνιο των ΗΠΑ και αποτέλεσε ένα από τα πλέον περίφημα θέατρα μαχών της αμερικανικής ιστορίας, καθώς 188 άντρες, προσπάθησαν να το υπερασπιστούν κόντρα στον πανίσχυρο μεξικανικό στρατό.
Στο Άλαμο λοιπόν, υπάρχει ένας θρύλος που κάνει λόγο για έναν τεράστιο θησαυρό από χρυσό και ασήμι, που βρίσκεται θαμμένος στα θεμέλια του οχυρού και υποστηρίζεται από ιστορικούς ερευνητές αλλά και κυνηγούς θησαυρών.
Αναφέρεται, ότι στην προσπάθειά τους να επαναστατήσουν κατά του Μεξικού και να ανακηρύξουν το Τέξας ανεξάρτητο κράτος, μια σειρά από άντρες, έφεραν στο οχυρό χρυσό και άλλα πολύτιμα μέταλλα για να χρηματοδοτήσουν έναν επαναστατικό στρατό για την τελική μάχη. Το πολύτιμο φορτίο ονομάστηκε «θησαυρός του San Saba» και χάθηκε οριστικά όταν οι 188 άντρες έχασαν τη ζωή τους στην περίφημη μάχη.
Ανασκαφές έχουν γίνει γύρω από το οχυρό για την ανεύρεσή του, δεν έχουν αποδώσει ωστόσο καρπούς, μιας και θρυλείται ότι ο θησαυρός είναι θαμμένος κάπου στα θεμέλια του οχυρού…
Ο θησαυρός της Λίμα
Θέλοντας να διασώσουν τα πλούτη που είχαν συγκεντρώσει από την κατάκτηση της αυτοκρατορίας των Ίνκας τον 16ο αιώνα, οι ισπανικές βασιλικές αρχές που έβλεπαν τον επαναστατικό ηγέτη Χοσέ ντε Σαν Μαρτίν να βαδίζει προς τη Λίμα του Περού το 1820, αποφάσισαν να εμπιστευτούν τον Βρετανό καπετάνιο Γουίλιαμ Τόμσον να κρύψει τον θησαυρό στο πλοίο του, Mary Dear, και να ανοιχτεί στη θάλασσα έως ότου θα ήταν ασφαλές να επιστρέψει στη Λίμα.
Ωστόσο, ο Τόμσον και το πλήρωμά του, θαμπωμένοι από τα πλούτη, σκότωσαν τη φρουρά του Ισπανού αντιβασιλέα και διέφυγαν με τα λάφυρα! Κάποια στιγμή όμως, ένα ισπανικό πλοίο κατέλαβε το Mary Dear κι ολόκληρο το πλήρωμα εκτελέστηκε, εκτός από τον Τόμσον κι έναν πρωτοπαλίκαρό του, που υποσχέθηκαν να αποκαλύψουν πού είχαν κρύψει τον θησαυρό.
Υποστήριξαν λοιπόν πως τον έκρυψαν στα νησιά Κόκος, κοντά στη σημερινή Κόστα Ρίκα. Όμως, όταν έφτασαν εκεί, κατόρθωσαν να αποδράσουν και να εξαφανιστούν στα τροπικά δάση, χωρίς να ξανακούσει ποτέ κανείς γι’ αυτούς.
Από τότε, έχουν οργανωθεί εκατοντάδες εκστρατείες για τον εντοπισμό του Θησαυρού της Λίμα, αλλά αποδείχθηκαν μάταιες. Ο θησαυρός εκτιμάται πως σήμερα θα άξιζε περισσότερα από 200.000.000 δολάρια!
Ο θησαυρός του Dutch Schultz
Σύμφωνα με το θρύλο, ένας από τους πιο διάσημους και επικίνδυνους μαφιόζους της ιστορίας των ΗΠΑ, ο Dutch Schultz, είχε κατορθώσει να συγκεντρώσει από τις παράνομες δραστηριότητές του μια τεράστια περιουσία σε μετρητά. Όπως αναφέρουν πρόχειρες εκτιμήσεις, το «κομπόδεμά» του ξεπερνούσε τα 10 εκατομμύρια δολάρια.
Όταν κάποια στιγμή ο ίδιος αντιλήφθηκε πως η αστυνομία έφθανε όλο και πιο κοντά στη σύλληψή του, αποφάσισε να βάλει το βιος του σε ένα μεγάλο σιδερένιο κουτί και να το κρύψει κάπου στις ορεινές περιοχές του βουνού Catskill. Έτσι, όταν το 1935 θα χάσει τελικά τη ζωή του, θα πάρει το μυστικό του μαζί του.
Από το θάνατό του μέχρι σήμερα, οι κυνηγοί θησαυρών έχουν χτενίσει δεκάδες φορές όλη τη δασώδη περιοχή της Νέας Υόρκης αλλά ο θησαυρός παραμένει εξαφανισμένος…