Ήταν γερουσιαστής από το Ντέλαγουερ από τις 3 Ιανουαρίου 1973 και μέχρι την παραίτησή του, λόγω της εκλογής του στην αντιπροεδρία, στις 15 Ιανουαρίου 2009.
Ο Μπάιντεν γεννήθηκε στο Σκράντον της Πενσιλβανία και έζησε εκεί για 10 χρόνια πριν μετακομίσει στο Ντελάγουερ. Είναι γιος του Τζο Ρ. Μπάιντεν σήνιορ και της Κάθριν-Γιουτζίνια Φίννεγκαν, εγγονής του Έντουαρντ-Φράνσις Μπλιούιτ γερουσιαστή της Πενσυλβάνια· αδέλφια του είναι η Βάλερη (σύζυγος Όουενς), ο Φρανκ και ο Τζιμ.
Έγινε δικηγόρος το 1969 και το 1970 εκλέχτηκε κομητειακός σύμβουλος. Το 1972 εκλέχτηκε στη Γερουσία, ο 6ος τότε νεότερος γερουσιαστής στην ιστορία του σώματος. Επανεξελέγη έξι φορές και ήταν ο τέταρτος τη τάξει γερουσιαστής τη στιγμή της παραίτησής του.
Ο Μπάιντεν διετέλεσε μακροχρόνιο μέλος αλλά και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Υποστήριξε σθεναρά την παρέμβαση των ΗΠΑ στον πόλεμο της Βοσνίας. Αντιτάχθηκε στον πόλεμο του Κόλπου το 1991. Ψήφισε υπέρ του πολέμου στο Ιράκ το 2002, αλλά αργότερα πρότεινε ψηφίσματα για την αλλαγή της στρατηγικής των ΗΠΑ. Διατέλεσε επίσης πρόεδρος της Δικαστικής Επιτροπής της Γερουσίας, όπου ασχολήθηκε με ζητήματα όπως η πολιτική για τα ναρκωτικά, η πρόληψη του εγκλήματος και οι πολιτικές ελευθερίες. Ήταν πρόεδρος της Δικαστικής Επιτροπής κατά την εξέταση δύο υποψηφιοτήτων για το Ανώτατο Δικαστήριο, των δικαστών Ρόμπερτ Μπορκ και Κλάρενς Τόμας.
Διεκδίκησε ανεπιτυχώς το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές το 1988 και του 2008. Και τις δύο φορές αποσύρθηκε νωρίς στην αρχή της διαδικασίας. Ο Μπαράκ Ομπάμα τον επέλεξε ως υποψήφιο αντιπρόεδρο για τις προεδρικές εκλογές του 2008.
Έγινε ο πρώτος ρωμαιοκαθολικός αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς και ο πρώτος με καταγωγή από το Ντέλαγουερ. Το 2020 διεκδίκησε εκ νέου για τρίτη φορά το χρίσμα του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές και τελικά το εξασφάλισε αφού έμεινε ο μόνος υποψήφιος στην κούρσα των προκριματικών μετά την απόσυρση όλων των αντιπάλων του.
Ο Μπάιντεν μετέτρεψε σε ισόβια την ποινή 37 ανθρώπων από τους 40 που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο
Οι τραγωδίες που τον σημάδεψαν
Περίπου έναν μήνα αργότερα, η γυναίκα του και η κόρη του που ήταν βρέφος, σκοτώθηκαν σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα και οι δύο γιοι του τραυματίστηκαν σοβαρά.
Αν και σκέφτηκε να σταματήσει την πολιτική του σταδιοδρομία, ο Μπάιντεν πείστηκε να προσχωρήσει στη Γερουσία το 1973 και συνέχισε να κερδίζει την επανεκλογή του έξι φορές ενώ έγινε ο γερουσιαστής του Ντέλαγουερ με τη μεγαλύτερη θητεία.
Να σημειωθεί πως ο γιος του Μπο Μπάιντεν πέθανε στις 30 Μαΐου 2015 σε ηλικία 46 ετών από καρκίνο στον εγκέφαλο.
Η νέα ζωή και το «κυνήγι» του χρίσματος
Το 1977 παντρεύτηκε την Τζιλ Τζέικομπς, εκπαιδευτικό με την οποία αργότερα απέκτησαν μια κόρη.
Εκτός από γερουσιαστής, ο Μπάιντεν ήταν επίσης αναπληρωτής καθηγητής (1991–2008) στο Γουίλμιγκτον, της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Widener.
Ο Μπάιντεν διεκδίκησε το χρίσμα των Δημοκρατικών το 1988, αλλά αποσύρθηκε αφού αποκαλύφθηκε ότι τμήματα της κομματικής ομιλίας του είχαν κλαπεί από τον αρχηγό του Βρετανικού Εργατικού Κόμματος Νιλ Κίνοκ.
20 χρόνια αργότερα, η προεδρική του εκστρατεία για το 2008 δεν κέρδισε ποτέ δυναμική και αποχώρησε από την κούρσα.
Η αντιπροεδρία με τον «αδερφό» Ομπάμα
Ο Μπάιντεν εμφανίστηκε ως πρώτος υποψήφιος για να γίνει αντιπρόεδρος του Ομπάμα. Στις 23 Αυγούστου ο Ομπάμα ανακοίνωσε επίσημα την επιλογή του Μπάιντεν ως αντιπροέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος και στις 27 Αυγούστου ο Ομπάμα και ο Μπάιντεν εξασφάλισαν το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος.
Στις 4 Νοεμβρίου, Ομπάμα-Μπάιντεν νίκησαν τον Τζον Μακέιν και τη Σάρα Παλίν, και ο Μπάιντεν κέρδισε επίσης εύκολα την επανεκλογή του στη Γερουσίας των ΗΠΑ.
Παραιτήθηκε από τη θέση του στη Γερουσία λίγο πριν δώσει όρκο αντιπροέδρου στις 20 Ιανουαρίου 2009.
Τον Νοέμβριο του 2012, ο Ομπάμα και ο Μπάιντεν επανεκλέχθηκαν για δεύτερη θητεία, νικώντας το Ρεπουμπλικανικό δίδυμο των Μιτ Ρόμνεϊ και Πολ Ράιαν.
Η στενή σχέση του Μπάιντεν με τον Ομπάμα ήταν εμφανής καθώς ο τελευταίος τον εξέπληξε με το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας, στις 12 Ιανουαρίου 2017, λίγες μέρες πριν εγκαταλείψουν τα αξιώματά τους.
Ο Ομπάμα, μάλιστα, μιλώντας για τον Μπάιντεν αναφέρθηκε σε αυτόν ως «ο αδερφός μου».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr