Στις φετινές εκδηλώσεις για τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση του στρατοπέδου συγκέντρωσης που συμβολίζει τα χειρότερα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην ιστορία της ανθρωπότητας, συμμετείχαν περίπου 200 επιζήσαντες, οι περισσότεροι από αυτούς ήταν παιδιά που έζησαν τη φρίκη ή είχαν την ατυχία να γεννηθούν μέσα στη χειρότερη φυλακή που δημιούργησε η διεστραμμένη φαντασία κάποιων ανθρώπων.
Στην ομάδα που πέρασε τη σιδερένια πύλη με την επιγραφή «Arbeit macht frei» (που σημαίνει «Η εργασία απελευθερώνει») δεν θα μπορούσε να είναι και ο Ελίας Φαϊντσίλμπεργκ, καθώς δεν μετακινείται λόγω ηλικίας. Οπως ανέφερε η «Ντόιτσε Βέλε», ο Ελίας είναι 102 ετών και επέζησε του Αουσβιτς αλλά και του Μπούχενβαλτ κι άλλων επτά ναζιστικών στρατοπέδων! Αξίζει να φωτιστεί η πολυτάραχη ζωή του, όχι μόνο γιατί είναι ένας από τους ελάχιστους επιζώντες τόσων στρατοπέδων θανάτου -μοναδικός από την οικογένειά του- αλλά και γιατί στο Αουσβιτς συνάντησε τον Γιόζεφ Μένγκελε, τον χειρότερο εκτελεστή της Ιστορίας, ο οποίος επινόησε για χάρη των ναζί τα πιο φρικιαστικά πειράματα σε παιδιά.
Ο Ελίας Φαϊντσίλμπεργκ ζει στο Ισραήλ, δεν έχει ξεχάσει τίποτα από όσα έζησε στο Αουσβιτς – Μπιρκενάου (το Αουσβιτς 2) και συνεχώς υπενθυμίζει σε όσους τον ρωτούν ότι πρέπει να διατηρηθεί η μνήμη του Ολοκαυτώματος. Ο Ελίας επισκέπτεται συχνά την Amcha, μια οργάνωση που ασχολείται με τους επιζώντες, προσφέροντάς τους ψυχολογική στήριξη, συμπαράσταση και ψυχαγωγία. Η φρίκη που έζησαν οι ηλικιωμένοι επιζώντες γίνεται χειρότερη καθώς τα γηρατειά βαραίνουν στις πλάτες τους.
Η 97χρονη Τζούντιθ Ρόζεμπεργκ ζει στη Σκοτία και είναι η τελευταία επιζήσασα του Αουσβιτς στην περιοχή αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου. Δεν μπόρεσε, όπως και ο Ελίας, να πάει στο Αουσβιτς την περασμένη εβδομάδα, αλλά με καθαρή μνήμη μίλησε στο BBC για την περιπέτειά της, καθώς κι εκείνη των γονέων της. Εβραίοι από τη Ουγγαρία, μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο την άνοιξη του 1944. Η Τζούντιθ ήταν 22 ετών και δεν πρόλαβε καν να αποχαιρετήσει τον πατέρα της, τον οποίο δεν ξαναείδε ποτέ. Ηρθε κι εκείνη πολλές φορές πρόσωπο με πρόσωπο με τον Γιόζεφ Μένγκελε. «Μας έβαζαν σε σειρά και μας μετρούσαν συνέχεια. Δεν μπόρεσα ποτέ να καταλάβω γιατί, αφού δεν μπορούσαμε να το σκάσουμε… Δεν ήταν ζωή αυτή που ζούσαμε, λιμοκτονούσαμε», θυμάται η κ. Ρόζεμπεργκ.
Οι λίγο νεότεροι επιζώντες είναι τα παιδιά που κλείστηκαν στο στρατόπεδο μαζί με τους γονείς τους ή γεννήθηκαν μέσα σ’ αυτό. Τέτοιες είναι οι περιπτώσεις της Μίριαμ Ζίγκλερ, που την περασμένη Δευτέρα, στις 27 Ιανουαρίου, πέρασε κι εκείνη την πύλη του Αουσβιτς για τις εκδηλώσεις μνήμης. Η Μίριαμ ήταν ένα από τα παιδιά που μεταφέρθηκαν εκεί με απόφαση του Μένγκελε, αλλά, όπως λέει ή ίδια, ήταν πολύ τυχερή γιατί ο «Aγγελος του Θανάτου» -όπως τον έλεγαν- δεν πρόλαβε να εξασκήσει την «τέχνη» του πάνω της.
Ντεγκρέτσια: Η αμηχανία ενός επώνυμου με ονομασία προέλευσης... - Η μακρά ιστορία από την αρχή
Η Εύα Κλαρκ ήταν από τα αλλά παιδιά, που γεννήθηκαν στο Μαουτχάουζεν, το άλλο κολαστήριο, στην Αυστρία. Η μητέρα της, Ανκα Μπέργκμαν από την Πράγα, εστάλη στο στρατόπεδο ενώ ήταν έγκυος. Ο σύζυγός της, Νέιθαν, κατευθύνθηκε στο Αουσβιτς, όπου άφησε την τελευταία του πνοή. Σήμερα, η κ. Κλαρκ (μία από τους τρεις επιζώντες που γεννήθηκαν σε ναζιστικό στρατόπεδο) ζει στο Κέιμπριτζ, όπου μετακόμισε η μητέρα της όταν ξαναπαντρεύτηκε.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής