Την Πέμπτη τσάρτερ με Βρετανούς θα αναχωρήσει από τη Γουχάν και θα τους μεταφέρει σε αεροπορική βάση του Πεκίνου ενώ στη συνέχεια θα μεταβούν στα σπίτια τους.
Ο Βρετανός δάσκαλος Τζεφ Σιντλ μπορεί να φύγει από την Γουχάν μαζί με την 9χρονη κόρη του, Τζάσμιν.
Αλλά στον ενδιάμεσο σταθμό, το Πεκίνο, η σύζυγός του Σίντι, κινεζικής καταγωγής, θα μείνει πίσω.
Η περίπτωση της οικογένειας Σιντλ δεν είναι η μοναδική.
«Η γυναίκα μου είναι Κινέζα πολίτης και παρόλο που έχει βίζα για τη Μεγάλη Βρετανία δεν θα μπορέσει να έρθει μαζί μας καθώς είπαν πως η πτήση θα είναι μόνο για Βρετανούς πολίτες. Πρέπει να αποφασίσω αν θα φύγω εγώ και η 9χρονη κόρη μου που έχει βρετανικό διαβατήριο αφήνοντας πίσω τη σύζυγό μου ή αν θα μείνουμε και οι τρεις στην Γουχάν», ανέφερε ο Τζεφ Σιντλ στο BBC Radio.
«Πρέπει μία 9χρονη να χωριστεί από τη μητέρα της. Για πόσο καιρό θα κρατήσει αυτό; Η κόρη μου κλαίει συνεχώς. Με παρακαλάει να μείνουμε στην Κίνα», ανέφερε.
Παράλληλα χαρακτήρισε «τραγικό» τον χειρισμό της κατάστασης από τις κινεζικές αρχές στα αεροδρόμια.
Ο Νικ Χάουζ με καταγωγή από τη Βρετανία ζει στην Γουχάν μαζί με την Ινδονήσια σύζυγό του και τα δύο παιδιά τους: «Θέλουμε να φύγουμε. Μου είπαν στο τηλέφωνο πως είμαι στη λίστα για να φύγω με το αεροπλάνο αλλά η σύζυγός μου δεν θα μπορέσει επειδή δεν έχει βίζα. Δεν φεύγω χωρίς τη σύζυγό μου. Η κυβέρνηση αφήνει πίσω τρεις Βρετανούς».
Ο Μάλκομ Λάιον αποφάσισε να μείνει στην Γουχάν γιατί δεν θέλει να αφήσει τη σύζυγό του.
Υπολογίζεται πως 200 Βρετανοί θα επαναπατριστούν την Πέμπτη ενώ θα υπογράψουν συμφωνητικό πριν την επιβίβασή τους στο αεροπλάνο, στο οποίο δέχονται να μείνουν σε καραντίνα.
Στους 132 οι νεκροί, σχεδόν 6.000 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι ο απολογισμός των νεκρών εξαιτίας του νέου κοροναϊού σε όλη την επικράτεια της χώρας της Ασίας αυξήθηκε σε 132 ενώ επιβεβαιώθηκαν 1.459 νέα κρούσματα ως τα μεσάνυχτα της Τρίτης.
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανερχόταν σε 5.974 ως χθες το βράδυ, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η Εθνική Επιτροπή Υγεία. Ο αριθμός των ύποπτων κρουσμάτων ανερχόταν σε 9.239, κατά την ίδια πηγή.
Τα στοιχεία αυτά σημαίνουν πως το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό ξεπέρασε αυτόν των κρουσμάτων του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (ΣΟΑΣ).
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο νέος ιός δεν είναι το ίδιο θανατηφόρος με τον ιό SARS που στοίχισε την ζωή σε περίπου 800 ανθρώπους σε όλο των πλανήτη το διάστημα 2002-2003. Ωστόσο, το γεγονός ότι τα κρούσματα από τον νέο κορωνοϊό έχουν ξεπεράσει τα κρούσματα του SARS (5.327 άτομα ασθένησαν από τον ιό), προκαλεί ανησυχία παγκοσμίως.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο νέος ιός δεν είναι το ίδιο θανατηφόρος με τον SARS αλλά υπάρχει ανησυχία διότι μεταδίδεται με εξαιρετικά μεγάλη ταχύτητα και βασικά χαρακτηριστικά του παραμένουν άγνωστα, όπως η θνησιμότητα του και αν είναι μεταδοτικός πριν τα συμπτώματα εμφανιστούν σε έναν ασθενή.