ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Μετά το Brexit το… Megxit: Έξαλλοι οι Βρετανοί με την αποχώρηση του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ

Τι κρύβεται πίσω από την απόφαση του Πρίγκιπα Χάρι και της Μέργκαν Μάρκλ να «χτίσουν την φωλιά» τους στον Καναδά

Newsroom eleftherostypos.gr

Η αποχώρηση του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ από μέλη της βασιλικής οικογένειας εξόργισε τους Βρετανούς.

«Ποιοι νομίζουν ότι είναι;», ρωτάει με εριστικό τρόπο ο Πιρς Μόργκαν, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να τους αφαιρεθεί ο τίτλος του «Δούκα» και της «Δούκισσας του Σάσεξ». O βρετανικός τύπος και ο Μόργκαν συγκεκριμένα έχει υπάρξει αρκετά επιθετικός προς τη Μέγκαν. Ειδικά τώρα με την ανακοίνωση της αποχώρησης βγήκαν τα μαχαίρια, κάνοντας λόγο για «MEGXIT».

Όπως αναφέρεται στη Daily Mail, ο Χάρι και η Μέγκαν αγνόησαν τις οδηγίες της Βασίλισσας να μην δημοσιεύσουν την απόφασή τους, κάτι που φαίνεται να εξόργισε ιδιαίτερα και τον πρίγκιπα Κάρολο και τον Ουίλιαμ.

Η βασιλική οικογένεια της Βρετανίας πληγώθηκε και απογοητεύτηκε από την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του πρίγκιπα Χάρι και της συζύγου του Μέγκαν ότι σκοπεύουν να αποποιηθούν τα καθήκοντά τους στους κόλπους της βασιλικής οικογένειας και ότι εφεξής θα περνούν περισσότερο χρόνο στη Βόρεια Αμερική, σύμφωνα με μια βασιλική πηγή.

Πολλοί είναι εκείνοι που τάχθηκαν υπέρ του να τιμωρηθούν με αφαίρεση των τίτλων τους, καθώς όπως φαίνεται θέλουν να έχουν τα προνόμια αλλά όχι τις υποχρεώσεις. Ο πρώην υπουργός Νόρμαν Μπέικερ δήλωσε πως θα έπρεπε οι ίδιοι να παραιτηθούν από τους τίτλους του Δούκα και της Δούκισσας και να επιστρέψουν τα 2,4 εκατ. λίρες που ξόδεψαν για την ανακαίνιση του Frogmore Cottage στους φορολογούμενους.

«Θέλουν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο», είπε ο Μπέικερ συμπληρώνοντας πως δεν μπορείς να είσαι με το ένα πόδι μέσα στη βασιλική οικογένεια και με τον άλλο πόδι έξω.

Ο Μόργκαν υπήρξε ιδιαίτερα σκληρός με τους χαρακτηρισμούς του κατά του Χάρι και της Μέγκαν, αποκαλώντας τους «γελασμένους κλόουν» επειδή νομίζουν ότι μπορούν έτσι απλά να αποχωρήσουν από τα πριγκιπικά τους καθήκοντα.

Στα μέσα κοινωνικής οι θεωρίες συνομωσίας για την αιτία πίσω από την αποχώρηση δίνουν και παίρνουν. Ο Χάρι και η Μέγκαν έχουν μετατραπεί σε περίγελο με ξεκαρδιστικά memes στα οποία αναφέρεται ότι ο πραγματικός λόγος που ήθελε να αποχωρήσει η Μέγκαν ήταν για να παίξει τον εαυτό της στη σειρά του Netflix «The Crown».

Η ανακοίνωση του Χάρι και της Μέγκαν: 

«Μετά από πολλούς μήνες προβληματισμού και εσωτερικές συζητήσεις, επιλέξαμε να κάνουμε μια μετάβαση φέτος και να ξεκινήσουμε να επιτυγχάνουμε έναν νέο, προοδευτικό ρόλο μέσα σε αυτό το θεσμικό όργανο. Σκοπεύουμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω από τον τίτλο μας ως «ανώτερα» μέλη της Βασιλικής Οικογένειας και να εργαστούμε για να είμαστε οικονομικά ανεξάρτητοι, ενώ θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε πλήρως την Αυτού Μεγαλειότητα Βασίλισσα. Με την ενθάρρυνση σας, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, αισθανόμαστε προετοιμασμένοι να κάνουμε αυτήν την προσαρμογή. Σήμερα σχεδιάζουμε να εξισορροπήσουμε τον χρόνο μας μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Βόρειας Αμερικής, συνεχίζοντας να τηρούμε το καθήκον μας για την Βασίλισσα και την Κοινοπολιτεία. Αυτή η γεωγραφική ισορροπία θα μας επιτρέψει να μεγαλώσουμε τον γιο μας με εκτίμηση για τη βασιλική παράδοση στην οποία γεννήθηκε, παρέχοντας παράλληλα στην οικογένειά μας το περιθώριο να επικεντρωθεί στο επόμενο κεφάλαιο, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης της νέας φιλανθρωπικής μας οντότητας. Ανυπομονούμε να μοιραστούμε όλες τις λεπτομέρειες αυτού του συναρπαστικού επόμενου βήματος σε εύθετο χρόνο, καθώς συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με την Αυτού Μεγαλειότητα την Βασίλισσα, τον Πρίγκιπα της Ουαλίας, τον Δούκα του Κέιμπριτζ και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Μέχρι τότε, αποδέχεστε τις βαθύτερες ευχαριστίες μας για τη συνεχή υποστήριξή σας».

View this post on Instagram

“After many months of reflection and internal discussions, we have chosen to make a transition this year in starting to carve out a progressive new role within this institution. We intend to step back as ‘senior’ members of the Royal Family and work to become financially independent, while continuing to fully support Her Majesty The Queen. It is with your encouragement, particularly over the last few years, that we feel prepared to make this adjustment. We now plan to balance our time between the United Kingdom and North America, continuing to honour our duty to The Queen, the Commonwealth, and our patronages. This geographic balance will enable us to raise our son with an appreciation for the royal tradition into which he was born, while also providing our family with the space to focus on the next chapter, including the launch of our new charitable entity. We look forward to sharing the full details of this exciting next step in due course, as we continue to collaborate with Her Majesty The Queen, The Prince of Wales, The Duke of Cambridge and all relevant parties. Until then, please accept our deepest thanks for your continued support.” – The Duke and Duchess of Sussex For more information, please visit sussexroyal.com (link in bio) Image © PA

A post shared by The Duke and Duchess of Sussex (@sussexroyal) on

Η βρετανική βασιλική οικογένεια αντέδρασε χθες στην ανακοίνωση τονίζοντας ότι “κατανοεί” τη βούληση του πρίγκιπα Χάρι και της συζύγου του Μέγκαν να αποστασιοποιηθούν από τα βασιλικά τους καθήκοντα αλλά προειδοποίησε ότι αυτή η αποχώρηση είναι “περίπλοκη” και θα πάρει “χρόνο”.

“Οι συζητήσεις με τον δούκα και τη δούκισσα του Σάσεξ είναι σε πρώιμο στάδιο. Κατανοούμε την επιθυμία τους να ακολουθήσουν άλλο δρόμο, ωστόσο χρειάζεται χρόνος προκειμένου να διευθετηθούν περίπλοκα θέματα”, αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Σύμφωνα με το BBC, το ζευγάρι δεν συμβουλεύτηκε κανένα “ανώτερο” μέλος της βασιλικής οικογένειας προτού προβεί στην ανακοίνωση.

Ο Χάρι και η Μέγκαν αναφέρουν ότι θα αναλάβουν έναν “προοδευτικό νέο ρόλο” και βλέπουν με ενθουσιασμό το επόμενο βήμα τους. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πώς θα μετατραπούν σε “κατά το ήμισυ βασιλικά μέλη”–όπως τους χαρακτηρίζουν οι βασιλικοί βιογράφοι–και ποιός θα πληρώνει για τα υπερατλαντικά τους ταξίδια.

Βασιλικοί σχολιαστές βλέπουν ομοιότητες με τον Εδουάρδο τον 8ο, ο οποίος το 1936 εγκατέλειψε τον βασιλικό θρόνο για να παντρευτεί την διαζευγμένη Αμερικανίδα Γουόλις Σίμσον και να ζήσει στη Γαλλία.

Η βασιλική σχολιάστρια Πένι Τζούνορ βρίσκει ομοιότητες με τις ενέργειες της Νταϊάνας και χαρακτηρίζει “περισσότερο από περίεργο” το γεγονός ότι το ζευγάρι δεν συμβουλεύτηκε κανένα βασιλικό μέλος.

“Αυτό θυμίζει την Νταϊάνα όταν ανακοίνωσε ξαφνικά μετά τον χωρισμό της από τον Κάρολο ότι αποποιείται το 50% των φιλανθρωπικών της καθηκόντων χωρίς να συμβουλευτεί κανέναν. Το πρόβλημα είναι ότι δεν εργάζονται για τον εαυτό τους, εργάζονται για μια οικογενειακή ‘επιχείρηση’ και το να κάνουν ανακοινώσεις αυτού του είδους χωρίς να συμβουλεύονται κανέναν είναι περισσότερο από αλλόκοτο”.

Ετοιμάζουν φιλανθρωπική οργάνωση

Το ζευγάρι ήδη ετοιμάζεται να εγκαινιάσει την δική του φιλανθρωπική οργάνωση, την οποία ίδρυσε αφού αποχώρησε από το ίδρυμα του δούκα και της δούκισσας του Καίμπριτζ τον περασμένο Ιούνιο. Η οργάνωση του δούκα και της δούκισσας του Σάσεξ αναμένεται να είναι παγκόσμια, να συνδέεται με την Αφρική και τις ΗΠΑ–αντί να είναι αμιγώς βρετανική–και να είναι επικεντρωμένη στην γυναικεία χειραφέτηση.

Το ρήγμα

Το πρωτόκολλο επιτάσσει οι δηλώσεις των μελών της βασιλικής οικογένειας να είναι πάντα φειδωλές και όσο το δυνατόν διπλωματικές. Ο Χάρι και η Μέγκαν δεν έκρυψαν ωστόσο ότι είχε διαρραγεί η σχέση τους με το Παλάτι. Σε πρόσφατο ντοκιμαντέρ που γύρισαν στη Νότια Αφρική, ο Χάρι δήλωσε πως με τον αδελφό του «βρίσκονται σε διαφορετικά μονοπάτια αυτή τη στιγμή». Λέγεται, άλλωστε, ότι ο πρίγκιπας Ουίλιαμ (δεύτερος στη διαδοχή) είχε προειδοποιήσει τον αδελφό του στις αρχές ότι προχωράει γρήγορα τη σχέση του με την Αμερικανίδα ηθοποιό. Από την πλευρά της, η Μέγκαν -που πολλοί τη θεωρούσαν ιδανική επιλογή για να μεταμορφώσει τη μοναρχία στη σύγχρονη εποχή- μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ως νεόνυμφη και νέα μαμά, υποστηρίζοντας πως «κανείς δεν τη ρώτησε αν είναι καλά». Η παραδοχή τους, αλλά ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι έδειχναν δυστυχισμένοι σήμαναν συναγερμό στο Παλάτι, καθώς ο Τύπος σημείωνε τις ομοιότητες με τη στάση της βασιλικής οικογένειας απέναντι στην πριγκίπισσα Νταϊάνα.

Δεν είναι όμως λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά αν το Παλάτι τούς είχε στηρίξει. Οι λαλίστατες πηγές των Ανακτόρων λένε πως η βασίλισσα Ελισάβετ ποτέ δεν είδε με καλό μάτι το γάμο του εγγονού της με την… ξενόφερτη Αμερικανίδα ηθοποιό που δεν είχε καταβολές γαλαζοαίματων. Ο τρόπος που φαίνεται ότι επηρέασε και μεταμόρφωσε η Μέγκαν τον πρίγκιπα Χάρι φέρεται πως ήταν κάτι που είχε προβληματίσει τον αδελφό του, πριγκίπα Ουίλιαμ, που σύμφωνα με φήμες έβλεπε ότι η δούκισσα του Σάσεξ έστρεφε τον πρίγκιπα Χάρι εναντίον του Παλατιού. Οπως εξηγεί ο Ντίκι Αρμπιτερ, πρώην υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του Παλατιού: «Η καρδιά οδηγεί το μυαλό του Χάρι». Ο ίδιος. μάλιστα, εκφράζει τις επιφυλάξεις του για τον τρόπο που θα καταφέρουν να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητοι. Μπορεί να μην είναι φτωχοί, ωστόσο το να ζεις σε δύο ηπείρους όντας γόνος βασιλικής οικογένειας μοιραία θα έχει το κόστος της.

Η σχέση τους με τα media

Υπήρξαν αρνητικές ιστορίες που σχολίαζαν αρνητικά την χρήση των ιδιωτικών τζετ την ώρα που προωθούσαν περιβαλλοντικούς σκοπούς καθώς και την ανακαίνιση του νέου τους σπιτιού που στοίχισε στους φορολογούμενους 2,4 εκατομμύρια στερλίνες.

Τον Οκτώβριο κατέθεσαν αγωγή εναντίον της ταμπλόιντ Mail on Sunday σχετικά με το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών και της παραβίασης της ιδιωτικότητάς τους.

Τον περασμένο χρόνο, σε ένα ντοκιμαντέρ του ITV η Μέγκαν περιέγραφε την μητρότητα ως έναν “αγώνα” εξαιτίας του υπερβολικού ενδιαφέροντος από τις εφημερίδες. “Δεν με έχουν ρωτήσει πολλοί αν είναι καλά”, δήλωνε τότε.

Ο Χάρι χαρακτήρισε “εκφοβισμό” τη μεταχείριση από τα μίντια της συζύγου του και τη συνέκρινε με εκείνη απέναντι στη μητέρα του πριγκίπισσα Νταϊάνα λίγο πριν σκοτωθεί σε τροχαίο στο Παρίσι το 1997, όταν η λιμουζίνα στην οποία επέβαινε ανέπτυξε υπερβολική ταχύτητα για να ξεφύγει από τους παπαράτσι που την κατεδίωκαν.

Πώς θα είναι η ζωή τους

Όπως δηλώνει στο BBC η καθηγήτρια Κέιτ Γουίλιαμς, μια ιστορικός της βασιλικής οικογένειας, θα είναι “δύσκολο” για τον Χάρι και την Μέγκαν να έχουν μια “φυσιολογική” ζωή, καθώς το ενδιαφέρον των μίντια για αυτούς θα αυξηθεί μετά την αναπάντεχη αυτή απόφασή τους.

Όπως πρόσθεσε η ίδια στο BBC Breakfast: “Ο Χάρι και η Μέγκαν είναι διεθνείς προσωπικότητες. Η Μέγκαν ήταν ήδη διάσημη λόγω της προηγούμενης καριέρας της ως ηθοποιού καθώς και ο Χάρι, ο οποίος θα γίνει ακόμη ‘πιο σημαντικός’ όταν ο πατέρας του– και αργότερα ο αδελφός του- γίνει βασιλιάς”. Όπως σημειώνει η Γουίλιαμς, στον νέο τους αυτόν ρόλο ο Χάρι και η Μέγκαν θα χρειαστούν ασφάλεια.

Διευκρίνισε ότι για την ασφάλειά τους, όταν θα εκτελούν τα βασιλικά τους καθήκοντα, θα πληρώνει η Μητροπολιτική Αστυνομία ή το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά όταν θα βρίσκονται στον Καναδά τα έξοδα για την ασφάλειά τους θα καλύπτονται από το παγκόσμιο φιλανθρωπικό τους ίδρυμα.

Προτεινόμενα για εσάς

Πρίγκιπας Χάρι: Δεν είχα ιδέα ότι μπορεί να είμαι ρατσιστής μέχρι που είδα τον κόσμο μέσα από τα μάτια της Μέγκαν

Μαρίνα Μπενέκου

Πρίγκιπας Χάρι: «Είχα φτάσει πολλές φορές στα όρια της νευρικής κατάρρευσης»

Μαρίνα Μπενέκου

Πρίγκιπας Χάρι-Μέγκαν Μαρκλ: Ακριβά θα πληρώσει ο παπαράτσι την φωτογραφία του Άρτσι

Μαρίνα Μπενέκου

Μέγκαν Μαρκλ: Γιατί φοβάται να της μιλήσει ο πρώην συμπρωταγωνιστής της στην τηλεόραση

Μαρίνα Μπενέκου

Θα γίνει η ζωή του πρίγκιπα Χάρι reality; Τι απαντά ο ίδιος και η Μέγκαν Μαρκλ

Μαρίνα Μπενέκου

Οι «φτωχούληδες» του παλατιού

Kon

Η βιογράφος της βασιλικής οικογένειας «σφάζει» την Μέγκαν Μαρκλ

Μαρίνα Μπενέκου

Αδυναμίες και λάθη από κυβερνήσεις και παλάτι το 1922

Kon

O Χάρι και η Μέγκαν επέστρεψαν τα 2,4 εκατ. λίρες που τους είχαν δοθεί

Μιχάλης Μάρδας