Γράφει ο Ευανθία Καρρά
Λίγα γεγονότα είναι γνωστά για την παιδική ζωή του ηγέτη της Βόρειας Κορέας. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι γιος της τραγουδίστριας της όπερας, Κο Γιονγκ Χούι και του δικτάτορα, Κιμ Γιονγκ Ιλ που κυβερνούσε τη χώρα μέχρι τον θάνατό του, το 2011.
Το βίντεο με τους Βορειοκορεάτες να κλαίνε με λυγμούς στους δρόμους έγινε viral και έστρεψε τα μάτια του κόσμου στην απομονωμένη Βόρεια Κορέα. Όταν κηδεύτηκε ο Κιμ Γιονγκ Ιλ, ήρθε η σειρά του Κιμ Γιονγκ Ουν να κάνει… διάσημη τη χώρα του με τις ειδήσεις που αφορούσαν το πρόσωπό του. Το ψυχογράφημα του ανθρώπου που θα… πατούσε το κουμπί, ΕΤ Magazine στο EleftherosTypos.gr.
Σε αντίθεση με τον πατέρα του ο Κιμ Γιονγκ Ουν υλοποίησε κάποιες οικονομικές και αγροτικές μεταρρυθμίσεις ωστόσο έχει κατηγορηθεί για καταπάτηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και για τη βίαιη καταστολή των διαφωνούντων με το καθεστώς της ηγεμονίας του.
Συνέχισε επίσης τις πυρηνικές δοκιμές και την ανάπτυξη τεχνολογιών πυρηνικών όπλων, δέχτηκε τη διεθνή καταδίκη και πλέον έχει ανακοινώσει τις προθέσεις του για συνεργασία με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ και τον Νοτιοκορεάτη, Μουν Τζάε Ιν, προκειμένου να μπει ένα τέλος στα πυρηνικά στην κορεατική χερσόνησο.
Μυστήριο με τα παιδικά του χρόνια
Η ημερομηνία γέννησης του Κιμ Γιονγκ Ουν δεν είναι γνωστή. Πρόκειται για τον νεότερο γιο του Κιμ Γιονγκ Ιλ που κυβέρνησε τη Βόρεια Κορέα από το 1994.
Διαβάστε εδώ όλα τα θέματα του ET Magazine
Η μητέρα του, Κο Γιονγκ Χούι ήταν τραγουδίστρια της όπερας και είχε δύο παιδιά από άλλο γάμο. Ένα από αυτά τα παιδιά, προσπάθησε να αναλάβει την εξουσία της Βόρειας Κορέας και στράφηκε κατά του Κιμ Γιονγκ Ιλ, αλλά δεν τα κατάφερε. Η Κο Γιονγκ Χούι εικάζεται πως γνωρίστηκε με τον Κιμ Γιονγκ Ιλ αφού την προσέλαβαν για να του… τραγουδάει, κάτι το οποίο έκανε μέχρι το 2004 όταν και άφησε την τελευταία της πνοή. Η αιτία θανάτου παραμένει αδιευκρίνιστη.
Χελμός: 64 χρόνια από τη συντριβή αμερικανικού στρατιωτικού αεροσκάφους με 14 θύματα
Ο Κιμ Γιονγκ Ιλ αποφάσισε να ορίσει ως διάδοχό του τον Κιμ Γιονγκ Ουν επειδή είδε τον εαυτό του στο πρόσωπό του. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν φοίτησε σε σχολικά ιδρύματα της Ελβετίας και στη συνέχεια στο πανεπιστήμιο Κιμ Ιλ Σουνγκ στην Πιονγιάνγκ.
https://www.youtube.com/watch?v=YDqBWSknlWQ
Ήδη από το 2010 ο Κιμ Γιονγκ Ιλ προετοίμαζε τον γιο του για να τον διαδεχθεί. Με το θάνατο του πατέρα του τον Δεκέμβριο του 2011, ο Κιμ Γιονγκ Ουν βρέθηκε με απίστευτη δύναμη στα χέρια του. Η ακριβής ηλικία που είχε τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία δεν είναι γνωστή, αλλά εικάζεται πως ήταν γύρω στα 20.
Εκτελέσεις συγγενών πρώτου βαθμού
Μόλις ο Κιμ Γιονγκ Ουν ανέλαβε την εξουσία, εκτέλεσε αναρίθμητους αξιωματούχους και απομάκρυνε χιλιάδες ανθρώπους από τις θέσεις εργασίες που είχαν σε κρατικές υπηρεσίες. Ανάμεσά τους ήταν και ο θείος του, Τζανγκ Σονγκ Τάεκ ο οποίος ήταν το δεξί χέρι του Κιμ Γιονγκ Ιλ. Αλλά ο Κιμ Γιονγκ Ουν αφού πρώτα τον είχε ως στενό σύμβουλό του, αποφάσισε να τον… εκτελέσει.
Τον Σεπτέμβριο του 2013, ο Τζανγκ συνελήφθη με την κατηγορία ότι σχεδίαζε την ανατροπή του Κιμ Γιονγκ Ουν και εκτελέστηκε για εσχάτη προδοσία. Μάλιστα, το δικαστήριο στην ετυμηγορία του είχε αποφανθεί πως πρόκειται για άνθρωπο «χειρότερο από σκυλί». Πιστεύεται πως εκτελέστηκαν και τα μέλη της οικογένειάς του, αλλά δεν έχει τίποτα επιβεβαιωθεί. Εξάλλου, μυστήριο καλύπτει όχι μόνο τη ζωή του Κιμ Γιονγκ Ουν αλλά και όλη τη Βόρεια Κορέα.
Τον Φεβρουάριο του 2017, ο ετεροθαλής αδερφός του Κιμ Γιονγκ Ουν, Κιμ Γιονγκ Ναμ, δολοφονήθηκε στην Μαλαισία. Αν και πολλές λεπτομέρειες της υπόθεσης δεν είναι γνωστές, πιθανότητα δηλητηριάστηκε στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ από δύο γυναίκες. Ο Κιμ Γιονγκ Ναμ ήταν σε εξορία για πολλά χρόνια και κριτίκαρε τον αδερφό του για τον τρόπο με τον οποίο κυβερνούσε την Βόρεια Κορέα.
Πυρηνικά… παιχνίδια
Υπό την ηγεμονία του Κιμ Γιονγκ Ουν η Βόρεια Κορέα συνέχισε τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων. Τον Φεβρουάριο του 2012 συμφώνησε να περιορίσει τις πυρηνικές δοκιμές ενώ τον Απρίλιο του 2012 επιχείρησε να εκτοξεύσει δορυφόρο στο διάστημα, ο οποίος εν τέλει συνετρίβη κατά την απογείωση. Επίσης τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς η βορειοκορεάτικη κυβέρνηση εκτόξευσε δορυφόρο με πύραυλο στο διάστημα. Οι ΗΠΑ θεώρησαν πως και οι δύο ενέργειες έγιναν στα πλαίσια δοκιμής πυρηνικών πυραύλων.
Τον Φεβρουάριο του 2013, η Βόρεια Κορέα έκανε την τρίτη της πυρηνική δοκιμή. Την ενέργεια καταδίκασε όλος ο πλανήτης και οι αντιδράσεις ήταν σφοδρές με κυρώσεις. Ενόψει αύξησης των κυρώσεων που θα δυσκόλευαν περαιτέρω την βορειοκορεατική οικονομία, ο Κιμ Γιονγκ Ουν απηύθυνε κάλεσμα για ειρηνευτικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ. Απώτερος σκοπός του ήταν να εκμεταλλευτεί τη στρατηγική για τις ΗΠΑ θέση τη Βόρειας Κορέας και να εδραιωθεί ο ίδιος ως περιφερειακός ηγέτης.
Τρία χρόνια μετά και συγκεκριμένα μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016, η Βόρεια Κορέα είχε κάνει πέντε υπόγειες δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων, αψηφώντας και πάλι τις κυρώσεις. Σε ένα ενιαίο μέτωπο, οι περισσότερες χώρες ζήτησαν την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, καταδικάζοντας τις πρακτικές του Κιμ Γιονγκ Ουν ενώ η πρόεδρος Παρκ Γκουν Χιέ είπε δημοσίως πως ανησυχεί για την ψυχική υγεία του ηγέτη της Βόρειας Κορέας.
Τον Φεβρουάριο του 2017, η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε πως έκανε ακόμα μία δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου με τον ίδιο τον Κιμ Γιονγκ Ουν να είναι παρών στην εκτόξευση. Η δοκιμή προκάλεσε την οργή της διεθνούς κοινότητας που ζήτησε να συνεδριάσει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, η κατάσταση παραλίγο να εκτροχιαστεί αφού τόσο ο ίδιος όσο και ο Κιμ Γιονγκ Ουν εκτόξευαν σε καθημερινή βάση εκατέρων απειλές ακόμα και για πολεμική σύρραξη. Από τον Νοέμβριο του 2016 μέχρι τον Νοέμβριο του 2017 η στάση του Τραμπ ήταν ιδιαίτερα σκληρή απέναντι στη Βόρεια Κορέα.
Κατά τη διάρκεια περιοδείας του στην Ασία τον Νοέμβριο του 2017, ο Ντόναλντ Τραμπ υιοθέτησε μια πιο ήπια στάση και προσκάλεσε τη Βόρεια Κορέα να έρθει στο τραπέζι του διαλόγου.
Αμέσως μετά το τέλος της περιοδείας Τραμπ, Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι δήλωναν πως θα συνεχίσουν οι πυρηνικές δοκιμές αν οι ΗΠΑ κάνουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Νότια Κορέα.
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν αποκάλεσε δημοσίως τον Ντόναλντ Τραμπ βλάκα και διεφθαρμένο ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος του απάντησε χαρακτηρίζοντάς τον τρομοκράτη.
Η Βόρεια Κορέα συνέχισε τις πυρηνικές δοκιμές και σχεδίασε έναν νέο βαλλιστικό πύραυλο ο οποίος δοκιμάστηκε και εξερράγη στις νότιες ακτές της Ιαπωνίας. Αμέσως μετά την εκτόξευση, ο Κιμ δήλωσε πως η Βόρεια Κορέα «επιτέλους ολοκλήρωσε τον σκοπό της, ολοκληρώνοντας τις πυρηνικές δυνάμεις της».
Οι ΗΠΑ ανησύχησαν αφού η δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου απέδειξε πως η Βόρεια Κορέα μπορεί να βομβαρδίσει οποιοδήποτε στόχο στον πλανήτη. Ο Τραμπ είχε αρκεστεί στο να δηλώσει πως «θα τον τακτοποιήσουμε».
Τον Απρίλιο του 2018, πριν τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζάε Ιν, ο Κιμ Γιονγκ Ουν ανακοίνωσε πως σταματά τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων: «δεν τις χρειαζόμαστε πια, ολοκληρώσαμε το στόχο μας».
Οι σχέσεις με τη Νότια Κορέα και τα… μπαλόνια με σκουπίδια
Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι τεταμένες μετά τον Πόλεμο της Κορέας που είχε σαν αποτέλεσμα τη διαίρεση της χερσονήσου, από την οποία προέκυψε η Βόρεια και η Νότια Κορέα.
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν μετά από σωρεία λεκτικών απειλών και αφότου έστειλε μπαλόνια μέσα στα οποία υπήρχαν χαρτομάντιλα, αποτσίγαρα και χρησιμοποιημένο χαρτί υγείας, αποφάσισε να υιοθετήσει μια ήπια στάση.
Στο μήνυμά του για την Πρωτοχρονιά του 2018, ο Κιμ ανέφερε πως «πρέπει να μειωθούν οι εντάσεις στην Κορεατική Χερσόνησο» ενώ αποκάλυψε πως θα προσκαλέσει τη Νότια Κορέα για να διοργανώσουν μαζί τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, αίτημα το οποίο έγινε δεκτό. Για πρώτη φορά μετά από 50 και πλέον χρόνια οι δύο χώρες συνεργάστηκαν και οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί στην Πιόνγκτσανγκ της Νότιας Κορέας έγιναν και στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία.
Ωστόσο, οι απειλές προς τις ΗΠΑ δεν σταμάτησαν και ο Κιμ Γιονγκ Ουν χρησιμοποίησε για ακόμα μία φορά την ατάκα που έγινεviral σε όλο τον κόσμο: «Το κουμπί για τα πυρηνικά όπλα είναι στο τραπέζι μου».
Αναλυτές υποστήριξαν τότε πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν προσπάθησε με τη στάση του να διαταράξει τις σχέσεις Νότιας Κορέας-ΗΠΑ.
«Είμαστε προσηλωμένοι στο διάλογο με τη Βόρεια Κορέα. Οπουδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή μπορούμε να προσπαθήσουμε για να φτιάξουμε τις σχέσεις μας στην Κορεατική Χερσόνησο για να επέλθει η ειρήνη», είχε πει τότε ο εκπρόσωπος του Μουν.
Αλλαγή στάσης και… χιουμοράκι
Στις 27 Απριλίου 2018, ο Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Μουν Τζάε Ιν συναντήθηκαν στα σύνορα Βόρειας-Νότιας Κορέας, περνώντας μαζί τα σύνορα για πρώτη φορά από τον πόλεμο. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έκανε μάλιστα και… αστειάκια ζητώντας συγγνώμη από τον Μουν που τον ξυπνούσε τα βράδια με τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων.
Μάλιστα, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν και υπέγραψαν διακήρυξη για την αποπυρηνικοποίηση της Χερσονήσου με τον Ντόναλντ Τραμπ να… ενθουσιάζεται.
«Κιμ ο Τρίτος ο χοντρούλης»
Τον Μάρτιο του 2018, ένα πράσινο τρένο, έφθασε στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Πεκίνου. Το χρώμα του αλλά και η κατασκευή του τράβηξαν τα βλέμματα αλλά κανείς δεν ήξερε πως μέσα βρισκόταν ο Κιμ Γιονγκ Ουν με αντιπροσωπεία από τη Βόρεια Κορέα και τη σύζυγό του, Ρι Σολ Γιου.
Ο πρόεδρος της Κίνας, Ξι Τζινπίνγκ, υποδέχτηκε τον Κιμ και τη Ρι με μία καλλιτεχνική παράσταση μικρού μήκους. Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης ευχαρίστησε τον Κινέζο πρόεδρο επισημαίνοντας πως οι συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών θα συνεχιστούν.
Η συγκεκριμένη επίσκεψη εξέπληξε πολλούς καθώς δεν ανακοινώθηκε επίσημα. Μάλιστα, λίγο μετά την επίσκεψη Κιμ η Κίνα «μπλόκαρε» τα αποτελέσματα στην αναζήτηση στο διαδίκτυο «Κιμ ο Τρίτος ο χοντρούλης», τόσο σε ιστοσελίδες όσο και σε μηχανές αναζήτησης! Τη συγκεκριμένη φράση χρησιμοποιούσαν πολλοί Κινέζοι όταν αναζητούσαν το όνομα του Κιμ Γιονγκ Ουν στο διαδίκτυο. Το Πεκίνο δεν επιβεβαίωσε επίσημα το «μπλοκάρισμα» αλλά ανακοίνωσε πως αποδοκιμάζει «κάθε χαρακτηρισμό που προσβάλλει ή γελοιοποιεί τον οποιονδήποτε ηγέτη του κόσμου».
Η συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ μετά τις απειλές για ολοκληρωτική καταστροφή
Ήταν τον Σεπτέμβριο του 2017 όταν ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ενώπιον των ηγετών των κρατών μελών του ΟΗΕ πως «ο πυραυλάκιας Κιμ Γιονγκ Ουν είναι σε αποστολή αυτοκτονίας» και «θα καταστρέψουμε ολοκληρωτικά τη Βόρεια Κορέα», ωστόσο έναν χρόνο μετά, συγκεκριμένα στις 12 Ιουνίου, οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στη Σιγκαπούρη. Ήταν η πρώτη συνάντηση μέλους της οικογένειας του Κιμ Γιονγκ Ουν με εκλεγμένο Αμερικανό πρόεδρο.
Από τη συγκεκριμένη συνάντηση έγινε viral το βίντεο με τους σωματοφύλακες του Κιμ Γιονγκ Ουν να τρέχουν γύρω από τη λιμουζίνα του ενώ ήταν εν κινήσει.
Αμέσως μετά τις συνομιλίες, σε κοινό ανακοινωθέν, ο Τραμπ δεσμεύτηκε να μεριμνήσει για την ασφάλεια της Βόρειας Κορέας και ο Κιμ Γιονγκ Ουν να συνεχίσει την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου. «Είχαμε μια ιστορική συνάντηση και αφήνουμε πίσω το παρελθόν, θα γίνουν αλλαγές στον κόσμο» δήλωσε ο Κιμ Γιονγκ Ουν.
Για την ιστορία, ο Κιμ Γιονγκ Ουν συνεχίζει να παρασκευάζει στα κρατικά εργοστάσια πρώτες ύλες για τη δημιουργία πυρηνικών όπλων!
Δημόσια εικόνα με δυτικές πινελιές
Το καλοκαίρι του 2012, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά η είδηση πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν παντρεύτηκε τη Ρι Σολ Γιου. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό πότε ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου, αν σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που επικαλούνται δυτικά ΜΜΕ, ο γάμος έγινε το 2009. Πέρασαν αρκετοί μήνες μέχρι η Ρι να κάνει την πρώτη της δημόσια εμφάνιση, παραβιάζοντας το άτυπο πρωτόκολλο στη Βόρεια Κορέα, ενώ άγνωστο παραμένει αν οι δυο τους έχουν αποκτήσει παιδί.
Επίσης έχει καλύτερη σχέση με την τεχνολογία από τον πατέρα του αφού ο Κιμ Γιονγκ Ουν αποφάσισε να κάνει διάγγελμα για τη νέα χρονιά, να εμφανιστεί σε καλλιτεχνικές παραστάσεις ενώ οι επαφές του με τους δημοσίους υπαλλήλους και το στρατό είναι καλύτερες. Οι φωτογραφίες με τον Κιμ Γιονγκ Ουν να μιλά και τους στρατιώτες αλλά και τους αξιωματικούς να κρατούν μπλοκάκια και να σημειώνουν έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου.
Επίσης ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι και λάτρης του μπάσκετ ενώ προσκάλεσε στη Βόρεια Κορέα τον Ντένις Ρόντμαν τον Φεβρουάριο του 2013. Οι δυο τους παρακολούθησαν αγώνα μπάσκετ στην τηλεόραση ενώ ο Ρόντμαν δέχτηκε σφοδρή κριτική και δήλωσε δημόσια πως έκανε την επίσκεψη για να βελτιώσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Βόρεια Κορέα.
Μάλιστα είναι λάτρης του τυριού έμενταλ το οποίο κατανάλωνε σε πολύ μεγάλες ποσότητες με αποτέλεσμα να πάρει αρκετά κιλά το 2016. Ωστόσο έκανε δίαιτα και έχασε κάποια από αυτά.
Μέχρι το 2018, ο Κιμ ήθελε να δείξει μια εικόνα ενός πιο ευγενικού ανθρώπου. Στα πλαίσια της προσπάθειάς του για να αλλάξει τη δημόσια εικόνα του, εκτός από τις συνομιλίες με τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ, εμφανίστηκε και σε συναυλία του ποπ συγκροτήματος «Red Velvet» στην Πιονγιάνγκ, λέγοντας πως με αυτό τον τρόπο έκανε «δώρο» στους πολίτες.
Κυβερνοπόλεμος για μια… ταινία
Η Βόρεια Κορέα έχει κατηγορηθεί πως βρίσκεται πίσω από πολυάριθμες κυβερνοεπιθέσεις, ιδιαιτέρως το 2014, όταν κυκλοφόρησε η ταινία με τον Σεθ Ρότζερς και τον Τζέιμς Φράνκο για τη ζωή του Κιμ Γιονγκ Ουν. Σύμφωνα με το FBI, η Βόρεια Κορέα είναι υπεύθυνη για τη διαρροή αρχείων της Sony Pictures.
Τον Σεπτέμβριο του 2017 ο ιός WannaCry, που εικάζεται ότι είναι ακόμα ένα δημιούργημα της Βόρειας Κορέας,επηρέασε πάνω 230.000 υπολογιστές σε όλον τον κόσμο.
Και παρόλο που κατηγορούν τον Κιμ Γιονγκ Ουν για κυβερνοεπιθέσεις, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία και κανένας οργανισμός ή χώρα δεν του έχουν προσάψει κατηγορίες επισήμως.
Οι υποσχέσεις του Κιμ για το τέλος της οικονομικής κρίσης
Η Βόρεια Κορέα βρίσκεται αντιμέτωπη με την οικονομική κρίση από το 1990. Διεθνείς αναλυτές έχουν επισημάνει ουκ ο λίγες φορές πως οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με την έλλειψη φαγητού.
Ο Κιμ έχει δεσμευτεί για πολιτική που θα επικεντρωθεί σε εκπαιδευτικές, γεωργικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Βορειοκορεατών.
Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης
Τον Δεκέμβριο του 2017 κυκλοφόρησαν οι πρώτες μεγάλες εκθέσεις διεθνών οργανισμών για τους πολιτικούς κρατούμενους στη Βόρεια Κορέα. Μάλιστα, πολλοί συνέκριναν τις φυλακές στη Βόρεια Κορέα με το Άουσβιτς.
Πρώην κρατούμενοι και δεσμοφύλακες βοήθησαν τις έρευνες για τις φυλακές από το 1970 έως το 2006. Τελικά προέκυψε πως η Βόρεια Κορέα είναι ένοχη για τα 10 από τα 11 εγκλήματα πολέμου, όπως μαζικές δολοφονίες, σεξουαλική βία και υποδούλωση.
Η Νότια Κορέα επανειλημμένως έχει τοποθετηθεί δημοσίως δια των πολιτικών της αντιπροσώπων αναφορικά με τα εγκλήματα στη Βόρεια Κορέα, επισημαίνοντας πως συνεχώς εκτελούνται αξιωματούχοι και παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τον Ιούλιο του 2016 ο Μπαράκ Ομπάμα επέβαλε κυρώσεις στον Κιμ για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ήταν η πρώτη και η τελευταία φορά που ηγέτης της Βόρειας Κορέας έλαβε προσωπικές κυρώσεις από τις ΗΠΑ.