Γράφει η Ευανθία Καρρά
Σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik, ο 6ος στόλος θα λειτουργήσει ως «ασπίδα» στο γεωτρύπανο της ExxonMobil που θα πραγματοποιήσει έρευνες στην Κύπρο. Το δημοσίευμα στάθηκε αρκετό για να προκαλέσει νευρικότητα στη γειτονική χώρα, με τον σύμβουλο του Ερντογάν, Γιγίτ Μπουλούτ να δηλώνει:
«Όχι ο 6ος στόλος, ο 66ος στόλος να έρθει, εμάς τίποτα δεν μπορεί να μας σταματήσει. Ας βγει, ας κοπιάσει, εμάς ούτε ο 6ος, ούτε ο 66ος στόλος, τίποτα δεν μπορεί να μας γονατίσει. Αυτό να μην το ξεχνάει κανείς. Αυτός ο λαός όταν ορθώνει το ανάστημά του, και το έχει κάνει ήδη, όταν λοιπόν το κάνει, καμία δύναμη, ούτε και παγκόσμια δεν μπορεί να τον λυγίσει. Και το λέω ως κομμάτι του τουρκικού λαού και ως κομμάτι του ισλαμικού έθνους».
Η επιθετική διπλωματικά Τουρκία τραβάει το σχοινί με αποτέλεσμα να «τορπιλιστούν» οι σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ποιος είναι όμως ο έκτος αμερικανικός στόλος που δεν… σταματά τον Γιγίτ Μπουλούτ και έχει εμπλακεί στους περισσότερους πολέμους της σύγχρονης ιστορίας;
Eίναι ο μεγαλύτερος των Ηνωμένων Πολιτειών. Πρόκειται για επιχειρησιακό στόλο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ με βάση τη Νάπολη της Ιταλίας. Συγκροτήθηκε ήδη από τη δεκαετία του ‘50 αλλά η τελική διακήρυξη ήρθε το 2011. Σύμφωνα με αυτή, σκοπός του 6ου στόλου είναι να διεξάγει ναυτικές επιχειρήσεις και αποστολές για την ασφάλεια, σε συνεργασία με συμμάχους, διαμεσολαβητές και άλλους, προκειμένου να προωθηθεί η σταθερότητα και η ασφάλεια σε Ευρώπη και Αφρική. Διοικητής του 6ου αμερικανικού στόλου είναι ο αντιναύαρχος Christopher W. Grady.
Ο 6ος αμερικανικός στόλος ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 1950, μετά από επανασχεδίαση του έκτου στόλου. Από εκείνη την εποχή διεξάγει επιχειρήσεις σε υποθέσεις που αφορούν τη Μεσόγειο Θάλασσα και σε σπάνιες περιπτώσεις επιχειρεί σε Ατλαντικό κ.α.
Ο 6ος αμερικανικός στόλος συμμετείχε στην αμερικανική παρέμβαση στο Λίβανο το 1958, στον Πόλεμο του Γιομ Κιπούρ (Δ’ Αραβοϊσραηλινός Πόλεμος, 1973), στην απομάκρυνση των εχθρικών δυνάμεων από το Σουέζ μετά το 1973 και στις περισσότερες πολεμικές αντιπαραθέσεις στη Λιβύη. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι ο 6ος στόλος είχε παρουσία και χρησιμοποιούνταν σαν «καταφύγιο» όλων των επιχειρησιακών δυνάμεων στον Πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας το 1990 ενώ το 2011 συμμετείχε στον Εμφύλιο Πόλεμο της Λιβύης σαν κέντρο επιχειρήσεων και αεροσκαφών για αεροπορικές επιδρομές.
Η δύναμη του έκτου αμερικανικού στόλου
Από το 2004 ενσωματώθηκαν στο προσωπικό του έκτου στόλου ναυτικές δυνάμεις από την Ευρώπη με κέντρο το Λονδίνο. Ουσιαστικά, από τότε η έδρα του είναι σε Νάπολη και Λονδίνο και λειτουργεί ως ενιαία «οντότητα» κάτω από τις εντολές ενός διοικητή. Ο διοικητής έχει σαν δεξί του χέρι τον «διοικητή τριών αστέρων» ενώ το προσωπικό του στόλου ονομάζεται «Ναυτική Δύναμη Ευρώπης-Αφρικής».
Ο έκτος αμερικανικός στόλος αριθμεί πάνω από 40 πλοία, 175 αεροσκάφη και 21.000 άτομα προσωπικό. Από το 2003 συμμετέχουν στις επιχειρήσεις του έκτου στόλου και δύο αεροπλανοφόρα. Ναυαρχίδα του έκτου αμερικανικού στόλου είναι το το USS Mount Whitney LLC 20. Τον στόλο συνοδεύει ένας μεγάλος αριθμός φρεγατών και υποβρύχια.
Ο στόλος οργανώνεται λειτουργικά σε ομάδες εργασίας:
Destroyer squadron 60: Ιδρύθηκε στις 19 Φεβρουαρίου του 2003 και πρόκειται για μονάδα καταστροφών. Πρόκειται για μία από τις τρεις μοίρες καταστροφών που εδρεύουν μόνιμα εκτός ΗΠΑ. Συμμετέχει σε αποστολές του ΝΑΤΟ και πρόσφατα συμμετείχε σε επιχειρήσεις εναντίον των δυνάμεων του Μπασάρ Αλ Άσαντ, ως απάντηση των χημικών επιθέσεων του καθεστώτος στη Γκούτα.
Task Force 60: Πρόκειται για ομάδα εργασίας του στόλου με ρόλο για πολλά χρόνια και σκοπός της είναι αμυντικός. Συνήθως σε αυτή βρίσκεται και ένα αεροπλανοφόρο.
Task Force 61: Αποτελείται από τρία πλοία και τα βοηθητικά σκάφη τους. Τα πλοία βοηθούν στη μετακίνηση δυνάμεων του στόλου από την ξηρά στη θάλασσα και αντίστροφα. Το προσωπικό πραγματοποιεί αποστολές και εκστρατείες εκκένωσης σε έκτακτη ανάγκη. Τα πλοία της Task Force 61 υποστηρίζουν υλικοτεχνικά τις άλλες δυνάμεις του έκτου στόλου.
Task Force 62: Στρατιωτική δύναμη εδάφους. Είναι εξοπλισμένη με πυροβολικό, ελικόπτερα και μετακινείται σε πλοία. Μπορεί να πραγματοποιήσει επιχειρήσεις στην ξηρά και να εκκενώσει περιοχές με αμάχους.
Task Force 64: Μονάδα διοίκησης για τον εφοδιασμό του στόλου. Έχει πλοία ειδικά για την επισκευή των δυνάμεων του στόλου, παρέχει προμήθειες, εξοπλίζει. Πρόκειται για τη μονάδα που έχει λόγο σε όλο και επικεφαλής της είναι ο διοικητής του έκτου αμερικανικού στόλου.
Τask Force 65: Συγκροτήθηκε τον Απρίλιο του 1967 εξαιτίας της επιβολής στρατιωτικής χούντας στην Ελλάδα. Ο διοικητής αποφάσισε τη συγκρότηση της μονάδας προκειμένου να σώσει τους Αμερικανούς πολίτες σε περίπτωση που ξεσπούσε εμφύλιος στην Ελλάδα.
Task Force 66: Έχει διοικητικό ρόλο σε μονάδες θαλάσσιων αποστολών.
Task Force 67: Αποτελείται από θαλάσσια και χερσαία και θαλάσσια περιπολικά αεροσκάφη που σκοπό έχουν τον εντοπισμό κινήσεων στη Μεσόγειο. Από το 2011 σκοπός της είναι να παρέχει αντιτρομοκρατικά, διαλειτουργικά και εκστρατευτικά ναυτικά περιπολικά αεροσκάφη και υποστηρικτικές δυνάμεις στον διοικητή.
Task Force 68: Ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2005 και σκοπό έχει την προστασία των άλλων δυνάμεων του στόλου και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Σε αυτή τη μονάδα συμμετέχουν πεζοναύτες.
Τask Force 69: Είναι υπεύθυνη για τον σχεδιασμό και το συντονισμό των υποβρυχίων επιχειρήσεων στη Μεσόγειο. Αποτελείται από υπερσύγχρονα υποβρύχια και πρόκειται για μονάδα που έχει σκοπό την επίθεση.