Γράφει η Σοφία Βαλσάμη
Δεν είναι λίγοι οι Έλληνες ηθοποιοί τους οποίους γνωρίσαμε μέσα από τις εγχώριες ταινίες που τόλμησαν το μεγάλο βήμα και γεύτηκαν τη λάμψη του Χόλιγουντ με επιτυχία. Αρκετοί από αυτούς μάλιστα έφυγαν για αρκετά χρόνια στο εξωτερικό.
Στο νέο τεύχος του ET Magazine του EleftherosTypos.gr θυμόμαστε τους ηθοποιούς που δοκίμασαν την τύχη τους στο Χόλιγουντ , με αποκορύφωνα και Όσκαρ από την Ακαδημία Κινηματογράφου.
Μελίνα Μερκούρη
Από τις χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις Ελληνίδων ηθοποιών που διέπρεψαν στο εξωτερικό και η φήμη τους έφτασε μέχρι το Χόλιγουντ ήταν η Μελίνα Μερκούρη. Η αρχή για τη μεγάλη ηθοποιό έγινε με την ταινία Στέλλα, η οποία της χάρισε μια υποψηφιότητα στο Φεστιβάλ των Καννών ως Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία, όχι όμως και το βραβείο.
Τελικά το έλαβε λίγο καιρό μετά με την ερμηνεία της στην ταινία «Ποτέ την Κυριακή» με το όνομά της να ταξιδεύει στα πέρατα του κόσμου κάνοντας μεγάλη καριέρα.
Ειρήνη Παππά
Αισθητή την παρουσία της στα στούντιο του Χόλιγουντ έκανε η Ειρήνη Παππά. Ξεκίνησε από παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου, αλλά το ταλέντο της ήταν αυτό που την οδήγησε στο να κάνει διεθνή καριέρα εγκαταλείποντας την Ελλάδα.
Συμμετείχε τη δεκαετία του 50’ στην υπερπαραγωγή «Τα κανόνια του Ναβαρόνε» και λίγο αργότερα έρχεται ο «Αλέξης Ζορμπάς» παίζοντας δίπλα στον μεγάλο Άντονι Κουίν. Η τραγωδία του Ευρυπίδη «Ηλέκτρα» μεταφέρθηκε το 1962 από το Μιχάλη Κακογιάννη στη μεγάλη οθόνη με πρωταγωνίστρια την Ειρήνη Παππά με την ταινία να κερδίζει τα βραβεία καλύτερης κινηματογραφικής μεταφοράς και ηχητικής επένδυσης στο Φεστιβάλ των Καννών. Λίγα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1969 η διάσημη ηθοποιός πρωταγωνιστεί στην ταινία «Ζ» του Κώστα Γαβρά όπου κέρδισε Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.
Ρίκα Διαλυνά
Από τις πλέον εντυπωσιακές γυναίκες του ελληνικού κινηματογράφου ήταν αναμενόμενο να κάνει το βήμα στο εξωτερικό. Ηθοποιός και ζωγράφος, η Ρίκα Διαλυνά διέπρεψε και στις δύο τέχνες, αφού στο πλευρό της είχε τον Ηλία Καζάν και τον Πάμπλο Πικάσο αντίστοιχα να της δίνουν τα φώτα τους.
Οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας: Ποιος τους πρότεινε, πόσες ψήφους πήραν - Πότε «έσπασε» η πρόταση αντιπάλου
Την δεκαετία του ’60 η Ρίκα Διαλυνά συμμετείχε στο τηλεοπτικό σίριαλ «Rat Patrol», όπου εντυπωσίασε. Λίγο μετά πήγε και στην Ιταλία όπου συνεργάστηκε με τον Φελίνι και τον Γκάσμαν, αλλά και στη Γερμανία παίρνοντας μέρος στην ταινία «Δόκτορ Μαμπούζ».
Ξένια Καλογεροπούλου
Το ταλέντο της στο εξωτερικό ξεδίπλωσε και η Ξένια Καλογεροπούλου. Είχε στο ενεργητικό της πολλές παρουσίες σε παραγωγές εκτός Ελλάδας και τέσσερις από αυτές είχε χολιγουντιανό αέρα.
Πρόκειται για τις «Casablan», «Les chiens dans la nuit», «It happened in Athens» και «Πριν τα μεσάνυχτα», ταινίες που έδωσαν στην Ξένια Καλογεροπούλου την ευκαιρία να δείξει το ταλέντο της στην Αμερική.
Σωτήρης Μουστάκας
Ο Σωτήρης Μουστάκας άφησε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στο χώρο του ελληνικού κινηματογράφου κυρίως σε κωμικούς ρόλους προσφέροντας άφθονο γέλιο. Έκανε, ωστόσο, και διεθνή καριέρα, καθώς πήρε μέρος στον «Αλέξη Ζορμπά» ενσαρκώνοντας το ρόλο του τρελού του χωριού.
Ακόμα είχε λάβει ένα συμβόλαιο από την εταιρεία παραγωγής Fox προκειμένου να παίξει σε μια ταινία με τον Μάικλ Κέιν, αλλά τελικά αρνήθηκε. Σε συνέντευξή του είχε πει πως το θεώρησε μια χαμένη ευκαιρία και έτσι δεν συμμετείχε στη συγκεκριμένη παραγωγή.
Μιχάλης Γιαννάτος
Ο Μιχάλης Γιαννάτος είναι από τους λίγους Ελληνες ηθοποιούς με αξιοπρόσεκτη διεθνή καριέρα. Μιλούσε άπταιστα τέσσερις γλώσσες – τούρκικα, γαλλικά, ιταλικά και ισπανικά – γεγονός που τον βοήθησε πάρα πολύ στους ρόλους τους.
Συμμετείχε σε ταινίες όπως «Το Εξπρές του Μεσονυχτίου» του Άλαν Πάρκερ, «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι» του Τζον Μάντεν, «Μόναχο» του Στίβεν Σπίλμπεργκ και άλλες. Δούλεψε δίπλα σε μεγάλους ηθοποιούς όπως ο Άντονι Κουίν, Τζον Χαρτ, Νίκολας Κέιτζ, Πενέλοπε Κρουθ, Κρίστιαν Μπέιλ, Έρικ Μπάνα και Ντάνιελ Κρεγκ. Είχε συμμετάσχει σε πολλές ελληνικές ταινίες και σίριαλ στην τηλεόραση.
Δέσπω Διαμαντίδου
Θεωρήθηκε – και όχι άδικα – από τις κορυφαίες ηθοποιούς της καλής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου. Η Δέσπω Διαμαντίδου συνεργάστηκε με τη Μελίνα Μερκούρη στο «Ποτέ την Κυριακή», ωστόσο έκανε και διεθνή καριέρα εμφανιζόμενη το 1965 στην ταινία «No Mr Johnson» σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Γρηγορίου.
Πήρε την απόφαση το 1967 να φύγει για τις ΗΠΑ όπου πήρε μέρος σε αρκετές ταινίες, ενώ εκεί ασχολήθηκε και με το θέατρο παίζοντας στο Broadway της Νέας Υόρκης. Έπαιξε επίσης και στην ταινία του Γούντι Άλεν «Ο ειρηνοποιός», όπου ενσάρκωνε τη μητέρα του διάσημου ηθοποιού.
Κατίνα Παξινού
Από τις ιέρειες του ελληνικού κινηματογράφου κατάφερε να λάμψει και στο Χόλιγουντ σε μια ομολογουμένως δύσκολη εποχή κερδίζοντας και Οσκαρ. Η Κατίνα Παξινού από τα μεγάλα ονόματα της εποχής έκανε μεγάλη καριέρα στο θέατρο και τον κινηματογράφο.
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου πήρε την απόφαση και εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ όπου και εμφανίσθηκε στο Broadway της Νέας Υόρκης. Όμως, το έργο που την καθιέρωσε στο εξωτερικό και που της χάρισε το 1943 το Όσκαρ ηθοποιίας (Β’ Γυναικείου ρόλου) από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου, ήταν το «Για ποιον χτυπά η καμπάνα», όπου υποδυόταν το ρόλο της φλογερής πατριώτισσας της Ισπανίας, Πιλάρ. Για το κινηματογραφικό έργο «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» το 1947 βραβεύτηκε με το βραβείο Κοκτώ.
Σπύρος Φωκάς
Από τους Ελληνες ηθοποιούς που έκαναν μεγάλη καριέρα στο Χόλιγουντ είναι ο Σπύρος Φωκάς. Από μικρός αποφάσισε ότι θέλει να γίνει ηθοποιός και η πρώτη του ταινία στο εξωτερικό ήταν «Ο θάνατος ενός φίλου» του Φραντσέσκο Ρόσι. Η Ιταλία έγινε δεύτερο σπίτι του ηθοποιού, ο οποίος συνέχισε τις σπουδές του στη Ρώμη όπου εργάστηκε εκεί σε διάφορες παραγωγές. Ο ξένος τύπος τον αποθέωνε και γράφτηκε πως ξεπερνούσε σε ομορφιά τον τεράστιο Αλέν Ντελόν.
Τελικά το 1985 καταφέρνει να μπει στο Χόλιγουντ. Ο ατζέντης του έμαθε ότι έλειπε ένας ηθοποιός για την ταινία «Το διαμάντι του Νείλου» με πρωταγωνιστή τον Μαικλ Ντάγκλας και ειδοποίησε τον Φωκά. Ο σκηνοθέτης τον ξεχώρισε αμέσως και του έδωσε το ρόλο. Έτσι, ο Ελληνας ηθοποιός πήρε τον ρόλο που δεν ήταν ο μοναδικός στο Χόλιγουντ, καθώς έπαιξε και σε άλλες ταινίες με πιο γνωστή το «Ράμπο ΙΙΙ»….
Γιώργος Βογιατζής
Για πολλά χρόνια έκανε καριέρα στο εξωτερικό ο Γιώργος Βογιατζής και έχει συμμετάσχει σε πολλές ταινίες. Εκείνη που τον χαρακτηρίζει είναι ρόλος στην ταινία «Ο Ιησούς από την Ναζαρέτ» του Φράνκο Τζεφιρέλι όπου υποδύθηκε τον Ιωσήφ.
Μάλιστα θεωρείται η μεγαλύτερη θρησκευτική παραγωγή στην ιστορία της μικρής και της μεγάλης οθόνης.
Το ρόλο του Ιωσήφ τον κέρδισε, έχοντας κάνει νωρίτερα την ταινία «Χρόνια της Φωτιάς» στις Κάννες το 1975, η οποία πήρε Χρυσό Φοίνικα και είχε μια συγκλονιστική ερμηνεία.