Ενα κεφάλαιο αιώνων στην ιστορία του Χάρβαρντ πιθανόν να κλείσει μετά την έκθεση ειδικής επιτροπής, αποτελούμενης από καθηγητές, προσωπικό και σπουδαστές, που προτείνει στις πρυτανικές αρχές πως από το 2018 θα πρέπει να απαγορευτεί η λειτουργίας όλων των αδελφοτήτων για φοιτητές και φοιτήτριες. Οπως υποστηρίζουν, δεν έχουν κανένα λόγο ύπαρξης, αφού το μόνο που κάνουν είναι «να καλλιεργούν τον ελιτισμό, το σεξισμό και την κατάχρηση αλκοόλ, ενώ συχνά παρατηρούνται συμπεριφορές που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».
Το τελευταίο θύμα ήταν ο 19χρονος Τιμ Πιάτζα, ο οποίος άφησε την τελευταία πνοή του έπειτα από την τελετή μύησής του στην αδελφότητα Βήτα Θήτα Πι, τα 18 μέλη της οποίας αντιμετωπίζουν σήμερα συνολικά 850 κατηγορίες. Είναι αυτοχρηματοδοτούμενες, ενώ για να μπορέσει ένας πρωτοετής φοιτητής ή φοιτήτρια να γίνει μέλος μιας απ’ αυτές, προβλέπεται μια «τελετή» μύησης -με βάση την υπερκατανάλωση αλκοόλ, συνήθως, και ενέργειες βίαιες, ντροπιαστικές και ταπεινωτικές- ενώ τα τελευταία χρόνια χάθηκαν και ανθρώπινες ζωές.
Με την εμφάνισή τους να ανάγεται στον Μεσαίωνα και τα πανεπιστήμια της Ευρώπης, οι αδελφότητες με τα ελληνικά τους γράμματα ως ονόματα, αποτελούν σημείο αναφοράς στην αμερικανική κουλτούρα. Βέβαια, για τα καταστατικό του Πανεπιστημίου με έδρα τη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, οι αδελφότητες και τα μυστικά κλαμπ δεν υφίστανται. Ετσι, αν οι πρυτανικές αρχές πάρουν μέτρα, θα πρέπει να τιμωρήσουν τους φοιτητές ή να θέσουν αποτρεπτικούς κανονισμούς.
Σε μια προσπάθεια να μπει… φρένο στη μύηση φοιτητών στις αδελφότητες, πέρυσι ανακοινώθηκε πως όσοι είναι μέλη δεν θα έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν παράλληλα σε άλλες ηγετικές θέσεις στο κάμπους, όπως επικεφαλής σε αθλήματα ή μαθηματικές κοινότητες.
Τα όσα αναφέρει η 22σέλιδη έκθεση δεν είναι καινούργια. Ηδη από το 1988, μέλος του Πανεπιστημίου υποστήριζε πως αυτές οι οργανώσεις μαθαίνουν στους φοιτητές του Χάρβαρντ να κάνουν διακρίσεις και να μην αντιμετωπίζουν με το σωστό τρόπο τον πλουραλιστικό κόσμο. Οι αντιδράσεις για τη λειτουργία τους μετρούν δεκαετίες, αφού απαγόρευαν γυναίκες-μέλη, κανονισμός που άλλαξε σχετικά πρόσφατα, ενώ έχουν δημιουργηθεί και κλαμπ μόνο για το γυναικείο φύλο.
Το λόγο πλέον έχει ο πρύτανης, Ντριου Γκίλπιν Φάουστ, ο οποίος έχει τη δικαιοδοσία να αποδεχτεί ή να απορρίψει τις συστάσεις της επιτροπής, που όπως αναμενόταν δέχεται σφοδρή κριτική από αρκετούς φοιτητές.
ΑΘΗΝΑ ΣΟΥΤΖΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου