Η μείωση των αναμονών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών βρίσκεται ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων του υπουργείου Υγείας. Ο σχεδιασμός που ανακοινώθηκε για τη δυνατότητα εξ αποστάσεως διάγνωσης των απεικονιστικών εξετάσεων, όπως είναι οι αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες από γιατρούς άλλων νοσοκομείων, είναι ορθός. Φιλόδοξος στόχος είναι να μειωθεί κατά το ήμισυ ο χρόνος αναμονής των ασθενών.
Ολα «οδηγούν» στη μείωση των άμεσων φόρων
Παράλληλα, η παροχή κινήτρων ώστε να καταστεί το ΕΣΥ ελκυστικό για γιατρούς και νοσηλευτές, και οι προσλήψεις κρίσιμων ειδικοτήτων όπως οι τραυματιοφορείς πρέπει να συνεχιστούν. Ομως η μεγάλη εικόνα δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ, αν λείπουν βασικά κομμάτια του παζλ. Ενα από αυτά είναι οι διοικήσεις των νοσοκομείων. Εχει περάσει 1,5 χρόνος και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για τις τοποθετήσεις των νέων διοικητών, με ό,τι αυτό αποκαλύπτει για τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που ακόμα διατρέχουν το σύστημα.
Την ίδια στιγμή πρέπει να προχωρήσουν ακόμα πιο δυναμικά οι συνέργειες μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Και κυρίως, να υιοθετήσει το δημόσιο σύστημα υγείας τις βέλτιστες πρακτικές μάνατζμεντ από τις επιτυχημένες επιχειρήσεις. Το μοντέλο της ΔΕΗ ίσως να μην μπορεί να μεταφερθεί αυτούσιο, ωστόσο δείχνει τον δρόμο για το πώς μπορεί ένας οργανισμός που βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας να ανακάμψει και να αναπτυχθεί, επιστρέφοντας μάλιστα στην κοινωνία ανταποδοτικά οφέλη.