Είναι δεδομένη η εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση της Ν.Δ., όπως εκφράστηκε στις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου, όμως και οι κάλπες των ευρωεκλογών στέλνουν πολιτικά μηνύματα. Για αυτό και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έθεσε το δίλημμα της κάλπης, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για χαλαρή ψήφο ούτε για αποχή, όταν οι δυνάμεις της δημαγωγίας και του λαϊκισμού καραδοκούν.
Η Ελλάδα προβάλλεται ως παράδειγμα οικονομικής ανάκαμψης. Και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επεσήμανε επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας, όμως τίποτε δεν είναι δεδομένο. Η ανάπτυξη προϋποθέτει πολιτική σταθερότητα, και περιθώρια για πειραματισμούς ή οπισθοδρομήσεις σε «μαύρες» περιόδους δεν υπάρχουν.
Λάθη γίνονται, και αυτό το αναγνωρίζει πρώτος ο πρωθυπουργός. Ομως η Νέα Δημοκρατία παραμένει η ισχυρή μεταρρυθμιστική δύναμη της χώρας απέναντι στον αφόρητο λαϊκισμό του Κασσελάκη και την ιδεολογική σύγχυση του Ανδρουλάκη, που θέλει να μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ σε πράσινο ΣΥΡΙΖΑ.
Για αυτό και οι ευρωεκλογές του Ιουνίου είναι κρίσιμες. Πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα σταθερότητας και η κυβέρνηση να κριθεί στο τέλος της τετραετίας με βάση όσα θα πράξει για να αναμορφώσει το κράτος, να βελτιώσει την Παιδεία και την Υγεία, να ενισχύσει την ανάπτυξη σε όλη την πραγματική οικονομία, να εμπεδώσει το αόισθημα ασφάλειας των πολιτών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το διακύβευμα με την πεποίθηση ότι οι πολίτες δεν θα βάλουν τη χώρα σε συνθήκες πολιτικής αστάθειας, τώρα που η οικονομία έχει μπει δυναμικά σε τροχιά προόδου και χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.