Η Ελλάδα θα αντιμετωπίζεται πλέον όπως οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι έχει ήδη αποπληρώσει τα τελευταία τρία χρόνια τα δάνεια του ΔΝΤ και επιπλέον έχουν αρθεί όλοι οι κεφαλαιακοί περιορισμοί που είχαν επιβληθεί στο τραπεζικό σύστημα μετά την καταστροφική διαπραγμάτευση Τσίπρα – Βαρουφάκη του α’ εξαμήνου του 2015 και το κλείσιμο των τραπεζών.
Είναι σημαντικό ότι οι θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία έρχονται σε μία περίοδο κατά την οποία οι αγορές κλυδωνίζονται λόγω του υψηλού πληθωρισμού και υπάρχουν προβλέψεις για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία το 2023. Το ευνοϊκό κλίμα αποτυπώθηκε και στις χθεσινές επαφές του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.
«Καμπανάκι» για τα επιτόκια καταθέσεων
Η έξοδος της χώρας από το μηχανισμό ενισχυμένης εποπτείας είναι ένα σινιάλο για τη βελτίωση της οικονομίας. Το επόμενο βήμα είναι η Ελλάδα να καταφέρει την είσοδό της σε επενδυτική βαθμίδα, καθώς άλλωστε βρίσκεται πλέον ένα σκαλοπάτι πριν από αυτό το στάδιο, ώστε να έχει ισότιμη μεταχείριση με τις υπόλοιπες χώρες και αγορές, και να προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια.
Ειδικά τώρα, που βρισκόμαστε σε περίοδο αναταραχής, είναι σημαντικό η οικονομία να διατηρήσει την αναπτυξιακή της δυναμική, χάρη στην πολιτική μείωσης των φόρων και στις αισιόδοξες προοπτικές για την πορεία του τουρισμού.
Επιπλέον, όμως, χρειάζεται δημοσιονομική σύνεση απέναντι σε μία αξιωματική αντιπολίτευση που λαϊκίζει και θεωρεί ότι υπάρχουν… λεφτόδεντρα και έτσι το κρατικό χρήμα είναι απεριόριστο. Είμαστε σε καλό δρόμο, αλλά χρειάζεται προσοχή ώστε να πετύχουμε τους στόχους μας για δημοσιονομική σταθερότητα και επενδυτική αναβάθμισή μας.