Ο νέος Προϋπολογισμός κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση, καθώς για πρώτη φορά ύστερα από 14 χρόναι προβλέπονται αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ ανοδικά θα κυμανθούν και οι αποδοχές των συνταξιούχων, καθώς και μεγάλης μερίδας εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Η ανεργία μειώνεται κάτω από το 10% και από την 1η Ιανουαρίου ενεργοποιούνται οι τριετίες στον ιδιωτικό τομέα, ενώ από την 1η Απριλίου θα αυξηθεί εκ νέου ο κατώτατος μισθός με βάση τις προτάσεις και των κοινωνικών φορέων.
Στο Δημόσιο, οι αυξήσεις στους μισθούς των 660 χιλιάδων υπαλλήλων ξεπερνούν τα 70 ευρώ μηνιαίως, ενώ πρόσθετα οφέλη θα έχουν όσοι λαμβάνουν επιδόματα ευθύνης, τέκνων κ.ά. ή υπηρετούν σε παραμεθόριες περιοχές, όπως οι ένστολοι.
Μη ανεκτές παθογένειες του παρελθόντος
Αλλά και στους συνταξιούχους οι αυξήσεις θα είναι από 188 έως 772 ευρώ και αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι ότι πλέον δεν δημιουργούνται δημοσιονομικές επιβαρύνσεις. Αντιθέτως προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 2,1%, ενώ βελτίωση αποτυπώνεται και με τη σημαντική μείωση του χρέους.
Η Ελλάδα έχει μπει σε έναν δρόμο ανάπτυξης και σύγκλισης με την Ε.Ε. και οι θετικές επιδόσεις στην οικονομία επιστρέφουν στην κοινωνία είτε μέσω των αυξήσεων αποδοχών είτε μέσω της μείωσης της ανεργίας. Αυτή είναι και η επιτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη.