Η Ελλάδα αποφάσισε ένα γενναιόδωρο πρόγραμμα ενισχύσεων και, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δίνει περισσότερα χρήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης του πολέμου από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς τα δημοσιονομικά μέτρα που ελήφθησαν στη χώρα μας αγγίζουν το 0,8% του ΑΕΠ.
Στον τομέα της ενέργειας είναι αναγκαίο να θωρακιστεί η χώρα, να περιοριστεί η εξάρτησή της από τη Ρωσία και να εκμεταλλευτεί πλήρως τους δικούς της πόρους. Στο πλαίσιο αυτό είναι σημαντική η απόφαση που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός για την παράταση της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ μέχρι το 2028, αυξάνοντας παραλλήλως την εξόρυξη του λιγνίτη κατά 50%, ώστε να αντιμετωπιστούν βραχυπρόθεσμα οι ενεργειακές συνέπειες του πολέμου.
«Καμπανάκι» για τα επιτόκια καταθέσεων
Η κυβέρνηση προσαρμόζει τον εθνικό σχεδιασμό ώστε να αυξήσει την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη και να μειώσει την εξάρτηση από το φυσικό αέριο, δημιουργώντας εκ των πραγμάτων δίχτυ ασφαλείας. Ο λιγνίτης είναι περιβαλλοντικά επιβαρυντικός παράγοντας με τέλη ρύπων, όμως η χώρα μας πρέπει να διαθέτει ενεργειακά αποθέματα, ώστε σε περιόδους κρίσης να υπάρχει επάρκεια.
Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να μείνουν πίσω τα σχέδια για αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και, παράλληλα, βεβαίως, θα πρέπει προχωρήσουν οι διαδικασίες έρευνας για εξορύξεις στο Ιόνιο και στην Κρήτη, όπου υπάρχουν σημαντικά ελληνικά κοιτάσματα φυσικού αερίου.
Ο λιγνίτης αποτελεί λύση ανάγκης και πρέπει να αξιοποιηθεί όσο γίνεται περισσότερο στο πλαίσιο των έκτακτων συνθηκών που βιώνουμε, ωστόσο η χώρα μας είναι ανάγκη να τρέξει πιο γρήγορα τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ώστε να είμαστε και περιβαλλοντικά εντάξει, αλλά και προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο.