Εχουν διατεθεί τεράστια ποσά από την ελβετική κυβέρνηση προκειμένου να διασωθεί το πιστωτικό σύστημα της χώρας και πλέον από αρκετούς πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες εκτιμάται ότι το φιάσκο της Credit Suisse θα έχει σοβαρές επιπτώσεις, σε μια οικονομία που θεωρείται το καταφύγιο της Ευρώπης.
Από την άλλη πλευρά, στην Ελλάδα ζήσαμε την πλήρη κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος το καλοκαίρι του 2015 μετά το τυχοδιωκτικό δημοψήφισμα Τσίπρα, το λουκέτο των τραπεζών και την επιβολή capital controls. Σήμερα οι ελληνικές τράπεζες είναι ανθεκτικές, έχουν επιστρέψει στην κερδοφορία και έχουν βελτιώσει ιδιαίτερα την κεφαλαιακή τους επάρκεια, ενώ έχουν απαλλαγεί από τα κόκκινα δάνεια και έχουν υποδεχθεί δεκάδες δισ. ευρώ νέων καταθέσεων.
Στοίχημα η σύγκλιση με την Ευρώπη
Το τραπεζικό σύστημα πλέον έχει αντοχές, όπως και συνολικά η ελληνική οικονομία. Εχει αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας που βασίζεται στην εξωστρέφεια, τον τουρισμό και τις επενδύσεις και δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα που επικρατούσε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Οπως επεσήμαναν τόσο ο υπουργός Οικονομικών όσο και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, κάθε κρίση δημιουργεί προβληματισμό, όμως έχουν πλέον εφαρμοστεί πολιτικές μεταρρυθμίσεων που έχουν ενισχύσει τη δυναμική και τη σταθερότητα της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος..
Η Ελλάδα δεν είναι το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, όπως ήταν την περίοδο των Μνημονίων και του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε επίκεντρο αναταράξεων, όπως τώρα η Ελβετία. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμούς, αλλά, αντιθέτως, ότι χρειάζεται προσοχή. Το σημαντικό ωστόσο είναι ότι σήμερα η οικονομία μας έχει αναπτύξει ισχυρές αντοχές.