Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2019 το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε κατά 7,5 εκατοστιαίες μονάδες και σχεδόν 400 χιλιάδες άνεργοι έπιασαν δουλειά. Μάλιστα στους άνδρες το ποσοστό πλέον έχει πέσει στο 8% και στις γυναίκες στο 12,4%, από 15,5% που ήταν πέρυσι.
Εντυπωσιακά είναι και τα στοιχεία που αφορούν τους νέους έως 24 ετών, όπου το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 19,4% από περίπου 40% που ανερχόταν πριν από τέσσερα χρόνια. Ετσι η Ελλάδα δεν είναι πλέον η χώρα με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, και ιδιαίτερα στους νέους όπως συνέβαινε στο παρελθόν, αλλά πλησιάζει στο μέσο όρο της ευρωζώνης. Η επιτυχία αυτή είναι αποτέλεσμα μιας οικονομικής πολιτικής υπέρ των επενδύσεων, με μειώσεις φόρων και άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων που ακολούθησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Ταυτόχρονα, η εικόνα της Ελλάδας μετά τα ταραγμένα χρόνια του Μνημονίου βελτιώθηκε σημαντικά και η χώρα φέτος θα καταγράψει νέο ρεκόρ σε αφίξεις και τουριστικά έσοδα. Η μείωση της ανεργίας είναι μια μεγάλη κοινωνική κατάκτηση και λειτουργεί ως ένα μέτρο ενίσχυσης των οικογενειακών προϋπολογισμών απέναντι στις απειλές της ακρίβειας και του πληθωρισμού. Η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις για τη μείωση του ποσοστού ανεργίας σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα και ήδη αντιλαμβανόμαστε γιατί ο πρωθυπουργός αισθανόταν σίγουρος ότι η ανεργία θα διαμορφωθεί σε μονοψήφια ποσοστά και για αυτό επανέφερε τις τριετίες υπέρ των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.