Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι δυστυχώς ο πληθωρισμός επιμένει, ιδιαίτερα στα είδη διατροφής, όπου καταγράφει διψήφια ποσοστά, επιβαρύνοντας τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Τα νοικοκυριά βλέπουν ότι οι τιμές στην αγορά εξακολουθούν να είναι υψηλές σε τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα στο κρέας, τα φρούτα, το ψωμί και κυρίως το ελαιόλαδο, που φέτος καταγράφει μια συνεχή κούρσα ανόδου, λόγω και της ξηρασίας που έπληξε την παραγωγή στην Ισπανία, που είναι η μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα, δημιουργώντας έλλειψη σε όλη την Ευρώπη.
Είναι αντιληπτό ότι για την εκτόξευση της ακρίβειας ευθύνονται οι αντικειμενικές συνθήκες που διαμορφώνονται τόσο από την αρνητική διεθνή συγκυρία, με την εκτίναξη των τιμών πετρελαίου, όσο και από τις πρόσφατες καταστροφές στον θεσσαλικό κάμπο, όπου παράγεται σχεδόν το ένα τέταρτο των αγροτικών προϊόντων της χώρας.
Από εκεί και πέρα όμως, υπάρχουν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που διαμορφώνουν τον λεγόμενο πληθωρισμό της απληστίας, ο οποίος θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο. Στο πλαίσιο αυτό, οι νέες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση για την καταπολέμηση της ακρίβειας αλλά και της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση των νοικοκυριών κινούνται ασφαλώς προς τη θετική κατεύθυνση, όμως είναι σαφές ότι χρειάζονται και άλλα μέτρα.
Είναι ανάγκη να δοθεί έμφαση στους αυστηρούς ελέγχους σε όλη την αλυσίδα της αγοράς και να γίνεται συστηματική παρακολούθηση των τιμών σε καθημερινή βάση ώστε να μην επιβαρύνονται υπέρμετρα οι καταναλωτές. Παράλληλα, θα πρέπει να επιβραβεύονται όσοι προχωρούν σε μειώσεις και να τιμωρούνται όσοι ακολουθούν αθέμιτες πρακτικές. Η διαφάνεια στο σύστημα διακίνησης, από τον παραγωγό μέχρι το ράφι, είναι αναγκαία όχι μόνο για να αντιμετωπίζονται οι θύλακες φοροδιαφυγής, αλλά κυρίως οι εστίες αισχροκέρδειας.