Αποκαλύπτεται με συγκλονιστικές περιγραφές ότι η χούντα γνώριζε με λεπτομέρειες τις κινήσεις των τουρκικών στρατευμάτων, τα οποία προετοίμαζαν επί μέρες την εισβολή στο νησί. Η Αθήνα ήταν ενήμερη για τις κινήσεις των Τούρκων. Είχε όλες τις πληροφορίες στη διάθεσή της και τις αγνόησε επιδεικτικά, αποδεικνύοντας -και με αυτόν τον τρόπο- ότι αυτό που την ενδιέφερε ήταν το πραξικόπημα εις βάρος του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και όχι ο Ελληνισμός της Κύπρου. Ο Ιωαννίδης και η υπόλοιπη κάστα των ενστόλων και των συνεργατών τους προετοίμαζαν το πραξικόπημα, χωρίς οι αποκαλύψεις να δείχνουν ότι η ΚΥΠ ήταν ενήμερη επ’ αυτού.
Απεναντίας, οι λεπτομερείς καταγραφές των πληροφοριών των δύο επίμαχων μηνών (Ιούλιο-Αύγουστο 1974) για τα τουρκικά στρατεύματα και το πώς αυτά κινούνταν προς το νησί είναι συγκλονιστικές. Ο αποχαρακτηρισμός των εγγράφων, που έγινε με απόφαση του διοικητή της σημερινής ΕΥΠ, βάσει του ν. 3649/2008, έρχεται πενήντα χρόνια μετά. Δεν βοηθά μόνο την επιστημονική- ιστορική τεκμηρίωση για τους μελετητές των δραματικών γεγονότων.
Ενισχύει την ίδια τη λειτουργία της Δημοκρατίας. Είναι ένα πραγματικό και υποδειγματικό μάθημα Δημοκρατίας, το οποίο θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες σκοτεινές εποχές της χώρας. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, σε μία συνέντευξη στη «Le Monde» το 1967, αναφερόμενος στη χούντα είχε κάνει λόγο για «χρεοκοπία της Δημοκρατίας». Ο χθεσινός αποχαρακτηρισμός των εγγράφων της ΚΥΠ είναι επένδυση στο μέλλον της Δημοκρατίας.