Αλλωστε, σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, της συνεργασίας και της ευρωπαϊκής καινοτομίας, έχουν γίνει κάποια πρώτα βήματα, αλλά σαφώς πρέπει να γίνουν περισσότερα. Στο πλαίσιο αυτό, αποκτά μεγαλύτερη σημασία η πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από κοινού με τον Ντόναλντ Τουσκ για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού «αμυντικού θόλου».
Σε κάθε περίπτωση, οι ραγδαίες εξελίξεις στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή, με τις πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή να συνεχίζονται, αλλά και οι διμερείς σχέσεις της χώρας μας με τους γείτονες επιτάσσουν για τη χώρα μας μια ψύχραιμη αντιμετώπιση των προκλήσεων, αλλά και εγρήγορση, τόσο απέναντι στην Τουρκία όσο και στα Σκόπια ή την Αλβανία.
Υπό το πρίσμα αυτό, και η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πιστοποιεί ότι η Ελλάδα επιδιώκει να κρατά ανοιχτό το διάλογο, επιθυμία της είναι να διατηρηθούν τα ήρεμα νερά και το θετικό κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες, ωστόσο δεν αφίσταται από τις «κόκκινες γραμμές» που υπάρχουν στα εθνικά θέματα, τόσο στο Αιγαίο όσο και στο Κυπριακό.
Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο πρωθυπουργός, 50 χρόνια μετά την τραγωδία του ’74 δεν μπορεί η Κύπρος, κράτος-μέλος της Ε.Ε., να παραμένει διαιρεμένη. Οι «κόκκινες γραμμές» βεβαίως ισχύουν και για τα Σκόπια, καθώς, όπως επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, η παραβίαση ή η επιλεκτική εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.