ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ που έρχονται στο οικονομικό επιτελείο από την αγορά συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι φέτος η ανάπτυξη θα παραμείνει ισχυρή. Μετά την περυσινή αύξηση του ΑΕΠ κατά 9% η πρόβλεψη του φετινού προϋπολογισμού για περαιτέρω άνοδο κατά 3,2% μοιάζει συντηρητική, αρκετοί αναλυτές προβλέπουν ότι θα ξεπεράσει εύκολα το 5%.
Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ τροφοδοτείται από τον τουρισμό, όπου, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, τα έσοδα από τον Ιούνιο έχουν ξεπεράσει τις αντίστοιχες εισπράξεις-ρεκόρ του 2019, αλλά όχι μόνο από αυτόν τον τομέα της οικονομίας. Εάν δεν υπάρξουν δυσάρεστα απρόοπτα, τα συνολικά έσοδα της τουριστικής χρονιάς θα υπερβούν τα 20 δισεκατομμύρια από 11,6 δισ. πέρυσι και 18 δισ. το 2019.
ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ στο εξάμηνο έχουν αυξηθεί κατά 30%, ενώ η βιομηχανική παραγωγή κινείται με πρωτόγνωρους ρυθμούς με άνοδο κοντά στο 40% και οι ξένες άμεσες επενδύσεις καταγράφουν διαρκώς νέα ρεκόρ. Οι εξωστρεφείς τομείς της οικονομίας αποτυπώνουν έναν δυναμισμό που μεταφέρεται στην πραγματική αγορά και την καθημερινότητα των πολιτών.
«Καμπανάκι» για τα επιτόκια καταθέσεων
Η ΑΝΕΡΓΙΑ έχει πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 ετών, στην αγορά εργασίας καταγράφεται έλλειψη προσωπικού σε αρκετούς κλάδους, με αποτέλεσμα και να ωθούνται ανοδικά οι αποδοχές και συνολικά η οικονομία να τροφοδοτείται από μια ισχυρή ζήτηση για επενδύσεις και παραγωγή.
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, που, αντί να προσδοκά αυξημένα έσοδα ανεβάζοντας τους φόρους, όπως έγινε την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μείωσε τις φορολογικές επιβαρύνσεις ενισχύοντας τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.
ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ υπάρχουν, και μάλιστα σημαντικές, όταν κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει και σε τι ένταση η ενεργειακή κρίση, που έχει ωθήσει σε διψήφια ποσοστά τον πληθωρισμό και περιορίζει τα διαθέσιμα εισοδήματα νοικοκυριών, όμως η χώρα έχει μπει στον ενάρετο κύκλο της ανάπτυξης.
ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ φόρων φέρνουν επενδύσεις και οι επενδύσεις δημιουργούν τα δημοσιονομικά περιθώρια για τη στήριξη των ασθενέστερων και την εξουδετέρωση του αυξημένου κόστους ενέργειας για τις επιχειρήσεις και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
ΟΛΑ ΑΥΤΑ θα κριθούν στις εκλογές του 2023, όπου οι πολίτες θα μπορέσουν να αξιολογήσουν τις πολιτικές Τσίπρα και Μητσοτάκη στο πεδίο της οικονομίας. Η χώρα βγήκε από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας αποτινάσσοντας το μνημονιακό της παρελθόν και βρίσκεται ένα βήμα από την επιστροφή της στην επενδυτική βαθμίδα, που θα φέρει περαιτέρω ρευστότητα και ασφάλεια. Επειδή όμως τίποτα δεν είναι δεδομένο και η ζημιά μπορεί να γίνει γρήγορα, όπως φάνηκε στο πρώτο εξάμηνο του 2015, οι πολίτες έχουν πάντα τον τελευταίο λόγο για την κατεύθυνση που θα έχει η οικονομία και συνολικά η χώρα.