ΤΑ κόμματα της αντιπολίτευσης, με μπροστάρηδες τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, άσκησαν μικροκομματική και λαϊκιστική αντιπολίτευση, για τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου και την Πολιτική Προστασία. Ο Νίκος Παππάς προκλητικά μίλησε για «φωτιές που σβήνουν στη θάλασσα», χωρίς να αισθανθεί ούτε ίχνος ντροπής για την εθνική τραγωδία στο Μάτι, όπου έχασαν τη ζωή τους 104 άνθρωποι, από μια πυρκαγιά που έσβησε, όντως, στη θάλασσα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης χρησιμοποίησε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του για να επιτεθεί στην κυβέρνηση για ένα σωρό άλλα ζητήματα, εκτός από την αντιπυρική περίοδο, αν και ήταν εκείνος που προκάλεσε τη συζήτηση.
Στοίχημα η σύγκλιση με την Ευρώπη
ΠΟΙΑ είναι η πραγματικότητα; Εως το 2019 η χώρα μας διέθετε Πολιτική Προστασία μόνο στα χαρτιά. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεκίνησε από το μηδέν και κατάφερε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να κάνει πολλά βήματα προς τα εμπρός. Αναβάθμισε την Πολιτική Προστασία από γενική γραμματεία σε υπουργείο. Δημιούργησε τον αριθμό «112» για την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών, για επερχόμενους κινδύνους από ακραία φυσικά φαινόμενα και καταστροφές.
Η Πυροσβεστική άλλαξε δόγμα, καθώς πλέον υπάρχει 24ωρη περιπολία drones για την άμεση ειδοποίηση, ενώ πετούν έμφορτα πυροσβεστικά αεροπλάνα. Για πρώτη φορά τρέχουν προγράμματα καθαρισμού δασών, αλλά και οι πολίτες υποχρεώθηκαν σε καθαρισμό οικοπέδων. Τέλος, υλοποιείται το πρόγραμμα «Αιγίς» ύψους 2,1 δισ. ευρώ, με το οποίο θα αποκτηθούν πυροσβεστικά αεροπλάνα, ελικόπτερα, οχήματα και νέος τεχνολογικός εξοπλισμός. Η Πολιτική Προστασία αλλάζει, εκσυγχρονίζεται και έχει αναλάβει τις δράσεις και τις ευθύνες που της αναλογούν.