Πρώτον, την καθυστέρηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αντιμετωπίσει ενιαία ένα κοινό πρόβλημα. Οπως παρατήρησε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν μπορεί να περιμένουμε το αργοκίνητο ευρωπαϊκό υπερωκεάνιο να αλλάξει πορεία, όταν η ενεργειακή κρίση έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, απειλεί να ακυρώσει τις θυσίες των πολιτών και να καταστρέψει όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
«Καμπανάκι» για τα επιτόκια καταθέσεων
Δεύτερον, όπως είπε ο πρωθυπουργός, τα κυβερνητικά μέτρα καλύπτουν το σύνολο των καταναλωτών που έχουν εισόδημα έως 45.000 ευρώ, και μάλιστα έχουν αναδρομική ισχύ, όπως αποκάλυψε χθες και ο «Ελεύθερος Τύπος».
Και τρίτον, εξουδετερώνεται από τον Ιούλιο η ρήτρα αναπροσαρμογής, η οποία σε συνθήκες ακραίων χρηματιστηριακών διακυμάνσεων μετατρέπει τον πελάτη σε συμμέτοχο χρηματιστηριακών προϊόντων, δηλαδή του μεταφέρει την ευθύνη, καθώς μέχρι τώρα ο καταναλωτής πλήρωνε τα ακραία παιχνίδια που γίνονταν. Το είχε επισημάνει, άλλωστε, ο πρωθυπουργός στους Ευρωπαίους ηγέτες, τονίζοντας ότι πρέπει να αποσυνδεθεί η τιμή του ρεύματος από το φυσικό αέριο, καθώς μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η αγορά δεν λειτουργεί υπό φυσιολογικές συνθήκες.
Τα μέτρα δείχνουν ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες των πολιτών, ενώ είναι σημαντικό ότι τα ποσά που θα διατεθούν προέρχονται από δημοσιονομικό χώρο που προέκυψε από συνετή και συνεπή δημοσιονομική πολιτική. Είναι χαρακτηριστικό ότι το έλλειμμα του 2021 ήταν 2% μικρότερο από ό,τι αρχικά αναμενόταν και επίσης ότι θα χρηματοδοτηθεί και ένα μέρος από τα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας.