Είναι χαρακτηριστικό ότι το κόστος υπολογίζεται σε 3,2 δισ. ευρώ και σχεδόν το ένα τρίτο από το ποσό αυτό θα καλυφθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Τα μέτρα, πέραν του ότι θα μειώσουν τις τιμές στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, ήταν αναγκαία και για ακόμα δύο βασικούς λόγους.
Η υπενθύμιση του αυτονόητου
Ο πρώτος εστιάζει στο γεγονός ότι οι υψηλές τιμές ενέργειας δημιουργούσαν πληθωριστικές πιέσεις σε όλη την αγορά. Το ενεργειακό κόστος αποτελεί βασικό ποσοστό του συνολικού για τις επιχειρήσεις, από τα αγαθά πρώτης ανάγκης μέχρι και τη βιομηχανική παραγωγή. Κατά συνέπεια, ήταν και ζήτημα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και ελέγχου των πληθωριστικών πιέσεων.
Και ο δεύτερος λόγος είναι ότι η συγκράτηση των τιμών ήταν απαραίτητη εν όψει και της τουριστικής περιόδου. Η οικονομία επενδύει πολλά στην αύξηση της τουριστικής κίνησης και υπάρχουν παράγοντες που εκτιμούν ότι φέτος μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και την αντίστοιχη του 2019, που ήταν η χρονιά-ρεκόρ για τον τουρισμό. Επομένως, δεν θα πρέπει να υπονομευθεί από την πανάκριβη ενέργεια η προσπάθεια αυτή, που θα δώσει και επιπλέον εισοδήματα στις τοπικές κοινωνίες.
Είναι σαφές ότι και για όλους αυτούς τους λόγους το ζήτημα της ενέργειας είναι ζωτικής εθνικής σημασίας για την οικονομία. Βεβαίως θα επιβαρυνθεί ο Κρατικός Προϋπολογισμός από τα γενναία μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, ωστόσο είναι πολύ θετικό ότι θα υπάρξουν επίσης παράπλευρα οφέλη για την ελληνική οικονομία, πέραν της άμεσης ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε.