Είναι σημαντικό ότι για πρώτη φορά αναβαθμίζεται το σύστημα πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης και με πόρους και με ενίσχυση του προσωπικού, αλλά και με αξιοποίηση και συστράτευση γιατρών του ιδιωτικού τομέα. Οι πολίτες θα μπορούν να επιλέγουν έναν οικογενειακό γιατρό, ο οποίος θα αμείβεται από το Δημόσιο, και να έχουν άμεσα τις πρώτες οδηγίες και από το τηλέφωνο σε περίπτωση ανάγκης.
Με αυτόν τον τρόπο η επένδυση στην πρόληψη, μέσα από την οποία επιτυγχάνεται και η εξοικονόμηση, αποκτά μεγάλη σημασία. Η διάγνωση θα γίνεται πιο γρήγορα, ο ασθενής θα παρακολουθείται από συγκεκριμένο γιατρό εμπιστοσύνης της οικογένειας και έτσι θα υπάρχει αποσυμφόρηση της Δευτεροβάθμιας Υγείας, αφού δεν θα πηγαίνει στο νοσοκομείο εφόσον δεν χρειάζεται, καθώς το πρόβλημα θα αντιμετωπίζει ο προσωπικός ιατρός.
Η υπενθύμιση του αυτονόητου
Το «κλειδί» για να επιτύχει το νέο σύστημα είναι να υπάρχει κίνητρο για τους γιατρούς, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν στην παρακολούθηση των ιατρικών δεδομένων, να λειτουργήσει η ψηφιοποίηση του φακέλου ασθενών. Με βάση αυτά, χαράσσεται πολιτική Υγείας για κάθε περίπτωση ξεχωριστά και παράλληλα αντιμετωπίζεται περαιτέρω η υπερσυνταγογράφηση που έχει ήδη περιοριστεί με το άυλο σύστημα.
Η επένδυση στην Πρωτοβάθμια Υγεία που γίνεται με το νέο νομοσχέδιο είναι σημαντική και σε συνδυασμό με τις 5.800 νέες προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού που έχει εξαγγείλει ο υπουργός Υγείας, μπορεί να επιτευχθεί η αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας συνολικά.