Το πρόβλημα στη χώρα μας γίνεται ακόμα πιο έντονο, καθώς, αν και τα δημοσιονομικά έχουν επανέλθει στην κανονικότητα και η οικονομία τρέχει με διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από τον μέσο όρο της Ε.Ε., υπάρχει μεγάλη απόκλιση στους μισθούς σε σχέση με τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη. Οι πληγές που άφησε η μνημονιακή εποχή δεν έχουν επουλωθεί ακόμα, με αποτέλεσμα η ακρίβεια στην καθημερινότητα να επιβαρύνει σημαντικά τη μεσαία τάξη και τα ευάλωτα νοικοκυριά.
ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ πληθωριστικό τσουνάμι τροφοδοτήθηκε, αρχικά, από την υψηλή ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών στη μεταπανδημική περίοδο και από την ενεργειακή κρίση λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στη συνέχεια, όμως, ενώ, σύμφωνα με τη λογική και τους κανόνες της αγοράς, θα έπρεπε να υπάρξει αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, τελικά αποδεικνύεται πως το ράλι τιμών συνεχίζεται αδιάκοπα.
Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ έχει δηλώσει πως η μάχη κατά της ακρίβειας είναι διαρκής και ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανεχθεί τον πληθωρισμό της απληστίας, θα εντείνει τους ελέγχους για φαινόμενα αισχροκέρδειας και θα επιβάλει υψηλά πρόστιμα.
ΠΡΙΝ ΑΠΟ λίγους μήνες, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, είχε εξηγήσει πως το μεγαλύτερο μέρος της έξαρσης του πληθωρισμού οφείλεται στα αυξημένα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων, που έφτασαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
ΠΡΟΦΑΝΩΣ και ζούμε στην ελεύθερη οικονομία. Είναι άλλο, όμως, η ελεύθερη και άλλο η ασύδοτη οικονομία. Δεν γίνεται οποιαδήποτε πολυεθνική ή ελληνική επιχείρηση να πουλάει προϊόντα ή υπηρεσίες σε όποια τιμή θέλει, αποκομίζοντας παράλογα υπερκέρδη, τα οποία πληρώνονται από το υστέρημα των πολιτών. Υγιής καπιταλισμός, υγιής πραγματική οικονομία υπάρχει όταν οι επιχειρήσεις τηρούν τους γραπτούς νόμους του κράτους, αλλά και τους άγραφους κανόνες της αγοράς. Αλλιώς, η απληστία των υπερκερδών θα οδηγήσει το σύστημα σε ανισορροπίες, τις οποίες θα πληρώσει πολύ ακριβά η χώρα, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ έχει λάβει σειρά μέτρων για τον έλεγχο στις τιμές και στα περιθώρια κέρδους, ενώ για πρώτη φορά επιβλήθηκαν πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ σε επιχειρήσεις για αισχροκέρδεια και έκτακτες φορολογήσεις σε υπερβολικά κέρδη σε συγκεκριμένους κλάδους. Παρ’ όλα αυτά, δυστυχώς, δεν έχουν υπάρξει τα αποτελέσματα που αναμένονταν. Ο πληθωρισμός παρουσιάζει σημάδια αποκλιμάκωσης, αλλά βρισκόμαστε ακόμα πολύ μακριά από το να υπάρξει αποκλιμάκωση και στις τιμές.
ΤΩΡΑ, ΕΣΤΩ και αργοπορημένα, φαίνεται πως ενεργοποιείται η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, τίθενται προς διερεύνηση τέσσερις υποθέσεις ακρίβειας και δυσλειτουργίας της αγοράς, που επιβαρύνουν στην καθημερινότητα τους πολίτες: τα χαμηλά επιτόκια καταθέσεων των ελληνικών τραπεζών σε σχέση με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά, οι μέθοδοι και η τιμολόγηση καυσίμων σε διυλιστήρια, χονδρικό και λιανικό εμπόριο, οι ύποπτες πρακτικές για το εμπόριο σε σειρά προϊόντων που πωλούνται σε σούπερ μάρκετ και οι καταγγελίες για αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.
ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ αυτή η διερεύνηση να μην χρονοκαθυστερήσει ούτε να ξεχαστεί μετά από λίγο καιρό. Να υπάρξει ενδελεχής έρευνα και αν αποδειχθεί πως κάποιες επιχειρήσεις ή κλάδοι αποκομίζουν υπερκέρδη από τον πληθωρισμό της απληστίας, τότε να επιβληθούν οι ποινές που προβλέπονται από τη νομοθεσία. Οι πολίτες εξοργίζονται όταν πληρώνουν πανάκριβα προϊόντα ή υπηρεσίες αναίτια και το κράτος οφείλει να τιμωρεί τους παραβάτες.