Από την άλλη, υπάρχει ανησυχία για ασύμμετρες απειλές που αφορούν την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Γιατί αν παραλύσει η παραγωγή και οι εξαγωγές από την Κίνα, ειδικά σε συγκεκριμένους κλάδους, το πρόβλημα θα είναι τεράστιο. Παρά το γεγονός ότι το λιμάνι λειτουργεί ως «φούσκα», αν υπάρξει κάποια επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης, είναι βέβαιο ότι, τόσο στην ελληνική, όσο και στην παγκόσμια αγορά, θα προκληθεί και νέα αύξηση του πληθωρισμού, καθώς θα υπάρξουν ελλείψεις βασικών αγαθών. Ηδη, άλλωστε, τους τελευταίους μήνες, με τη συνέχιση της πανδημίας, αλλά και τη ρωσική εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία, καταγράφονται σημαντικά προβλήματα, σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ημιαγωγούς, ανταλλακτικά αυτοκινήτων και εργοστασίων, που είναι απαραίτητα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.
«Καμπανάκι» για τα επιτόκια καταθέσεων
Η κατάσταση δεν μπορεί παρά να δημιουργεί μεγάλη ανησυχία, καθώς η παγκόσμια οικονομία δέχεται αλλεπάλληλα πλήγματα και για το λόγο αυτό μετριάζονται πλέον οι προβλέψεις των ειδικών αναλυτών και των οικονομικών επιτελείων των χωρών για την πορεία της ανάπτυξης και τον έλεγχο του πληθωρισμού που, όμως, αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς.
Η Ελλάδα, από την πλευρά της, πλήττεται επίσης σημαντικά, αλλά ελπίζει σε ανάκαμψη, λαμβάνοντας μέτρα που θα εξασφαλίζουν επάρκεια στην αγορά, με παράλληλη καταπολέμηση της αισχροκέρδειας, και ταυτόχρονα θα προστατεύουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Βεβαίως, ορθώς αναζητεί ευρωπαϊκές λύσεις σε κοινά προβλήματα, όμως δεν αφήνει τα πράγματα στην τύχη τους και γι’ αυτό προωθεί εθνικές παρεμβάσεις.