Δυστυχώς, όμως, για μία ακόμα φορά δεν ακούσαμε συγκροτημένες προτάσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία είτε βγήκαν εκτός θέματος είτε κατέφυγαν σε θεωρίες συνωμοσίας, που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Φέτος ήταν μία κακή χρονιά για την Ελλάδα, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ακραίες κλιματικές συνθήκες. Πέρυσι, το καλοκαίρι ήταν πιο ήπιο και οι πυρκαγιές περιορισμένες, ενώ όλες οι μεσογειακές χώρες την τελευταία πενταετία έχουν χτυπηθεί από μεγαλύτερες καταστροφές.
Χώρα σταθερότητας και προοπτικής η Ελλάδα
Το βασικό είναι να υπάρξει αποκατάσταση των ζημιών. Για αυτό, η κυβέρνηση θα υλοποιήσει ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης του Εβρου κατά το πρότυπο της Βόρειας Εύβοιας, ενώ θα προχωρήσουν οι αναδασώσεις σε όλες τις καμένες περιοχές.
Ταυτόχρονα, όμως, απαιτείται αυστηροποίηση των ποινών για τους εμπρηστές, ακόμα και εξ αμελείας. Μέτρο το οποίο προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, καθώς οι περισσότερες φωτιές, και ιδίως αυτές στον Εβρο, σύμφωνα με τις ενδείξεις ξεκίνησαν από ανθρώπινο χέρι. Τα σύνορα πρέπει να φυλάσσονται καλύτερα και ταυτόχρονα να οργανωθούν σχέδια δασοπροστασίας με κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών.
Μόνο με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή με κοινή δράση οργανωμένης Πολιτείας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ενός κύματος εθελοντισμού, μπορούμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα και στην πρόληψη και στη γρήγορη αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Το πρόβλημα δεν λύνεται με λαϊκισμούς, θεωρίες συνωμοσίας και αστήριχτα επιχειρήματα, τα οποία προβάλλουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης προσπαθώντας να χειραγωγήσουν τους πολίτες και να τους οδηγήσουν σε λανθασμένα συμπεράσματα.