Η χθεσινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για το ζήτημα της ακρίβειας χαρακτηρίστηκε από ευχολόγια και ανεδαφικές προτάσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Ομως δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για το πρόβλημα της ακρίβειας.
Η Ελλάδα, σε αυτή τη συγκυρία, πλήττεται κυρίως από τον υψηλό πληθωρισμό στα τρόφιμα, ένα σημαντικό μέρος του οποίου οφείλεται στην εκτίναξη των τιμών του ελαιολάδου. Αλλά και στην Ισπανία, όπου έχει εφαρμοστεί μείωση ή και κατάργηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, ο σχετικός δείκτης παραμένει υψηλός, ενώ το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου προσεγγίζει τα 4 δισ. ευρώ.
Μη ανεκτές παθογένειες του παρελθόντος
Η κυβέρνηση αναγνωρίζει το πρόβλημα και λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Μόλις προχθές ψηφίστηκε νέο νομοσχέδιο με πρόσθετες ρυθμίσεις, ενώ ο πρωθυπουργός, με επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν, θίγει το ζήτημα της αισχροκέρδειας από πολυεθνικές εταιρίες που πωλούν τα ίδια προϊόντα σε διαφορετικές τιμές ανάλογα με τη χώρα.
Η αύξηση των εισοδημάτων και η δημιουργία νέων, ποιοτικών θέσεων απασχόλησης είναι το μεγαλύτερο «μαξιλάρι» απέναντι στην ακρίβεια. Γι’ αυτό και έχει μεγάλη σημασία να προωθηθούν οι επόμενες μεταρρυθμίσεις, ώστε να συνεχίσει η οικονομία να αναπτύσσεται και ταυτόχρονα να ενταθούν οι έλεγχοι στην αγορά, ώστε να παταχθούν οι θύλακες της αισχροκέρδειας.