Η Δύση ορθώς επέβαλε κυρώσεις στη Μόσχα απομονώνοντας το τραπεζικό σύστημα και τους Ρώσους ολιγάρχες από τη δυνατότητα χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει επίσης να αναλάβει ενιαία δράση προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά των ευρωπαϊκών χωρών.
Η Iστορία έχει δείξει ότι μέσα από τις κρίσεις η Ευρώπη προχωρά με άλματα αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για τη λήψη αποφάσεων καίριας σημασίας. Είδαμε, για παράδειγμα, στην περίπτωση της πανδημίας να χρηματοδοτούνται οι οικονομίες προκειμένου να αποτραπούν τα λουκέτα στις επιχειρήσεις και να στηριχθούν τα νοικοκυριά, ενώ εκδόθηκαν κοινά ευρωπαϊκά ομόλογα, τα οποία μέχρι το ξέσπασμα της πανδημίας ήταν απαγορευμένη λέξη για το Βερολίνο και τους σκληρούς του ευρώ. Παράλληλα, δημιουργήθηκε το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο αποτελεί βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την ανάπτυξη.
Το ίδιο και στο μεταναστευτικό, όπου μετά την έντονη αντίδραση της Ελλάδας στα γεγονότα του Εβρου, η Ε.Ε. αντιλήφθηκε ότι πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη θωράκιση των ανατολικών συνόρων. Τώρα απαιτείται ενιαία ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Ηδη υπάρχουν προτάσεις από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης που μπορούν να συζητηθούν, ώστε να καταλήξουν γρήγορα σε αποφάσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιβαρύνσεις στο πετρέλαιο και σε βασικά είδη διατροφής. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει περιορισμός των επιπτώσεων στην Ευρώπη και οι κυρώσεις θα στραφούν πραγματικά στη ρωσική μηχανή, που προκάλεσε όλο αυτό το αιματοκύλισμα στην Ουκρανία.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr