Επομένως, η Ελλάδα είχε την πιο ισχυρή ανάκαμψη, ενώ για φέτος οι προοπτικές είναι ευοίωνες. Η Κομισιόν εκτιμά ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα ανέλθει περίπου στο 5%, ενώ υπάρχουν θετικές ενδείξεις για τον τουρισμό. Η νέα τουριστική περίοδος ξεκινά την 1η Μαρτίου και το ενδιαφέρον από το εξωτερικό είναι εκρηκτικό, και δεν αποκλείεται να ξεπεράσουμε ακόμα και το ρεκόρ του 2019, αν δεν έχουμε κάποια δυσάρεστη έκπληξη από τον κορονοϊό.
Ασφαλώς υπάρχουν ακόμα δυσκολίες. Ο πληθωρισμός έφθασε το 3,1% σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος μπορεί να γίνει μεγαλύτερη λόγω του τουρισμού, των εξαγωγών, του πρωτογενούς τομέα, των δυναμικών δηλαδή παραγόντων της οικονομίας, και δεν είναι τυχαίο ότι η ανεργία έχει πέσει γύρω στο 12%.
Η ακρίβεια είναι σήμερα το μεγάλο πρόβλημα, ιδίως για τα νοικοκυριά, αλλά και για τις επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μέτρα στήριξης, επιδοτεί το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο, αλλά είναι αδύνατο να καλύψει το σύνολο των ανατιμήσεων που οφείλονται στην παγκόσμια ενεργειακή κρίση.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας
Αυτό που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση με τις πολιτικές της είναι να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα, να βελτιώσει το κλίμα για την προσέλκυση επενδύσεων και την αύξηση της ζήτησης εργασίας, και να αυξήσει τα εισοδήματα. Εύκολες λύσεις, όπως αυτές που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχουν. Η ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη είναι το καλύτερο αντίδοτο για την ακρίβεια.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr