Και αυτό το επίτευγμα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις μεταρρυθμίσεις, τη μείωση της φορολογίας και την προσέλκυση επενδύσεων. Αλλες χώρες με παρόμοια χαρακτηριστικά με τη δική μας ως προς τη δομή της οικονομίας τους, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, που βασίζονται στον τουρισμό, έχουν ρυθμό ανάπτυξης περίπου τον μισό σε σχέση με την Ελλάδα, η οποία καταγράφει εκρηκτική άνοδο στη βιομηχανική παραγωγή, τις εξαγωγές και τις επενδύσεις.
Υπάρχουν, βέβαια, δύο αστερίσκοι που επισημαίνονται και στην έκθεση του διοικητή της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρα. Ο πρώτος είναι οι υγειονομικοί κίνδυνοι, καθώς βλέπουμε ότι και η νέα μετάλλαξη «Ομικρον» σαρώνει την Ευρώπη και μπορεί να οδηγήσει σε κλείσιμο, όπως έγινε ήδη σε Ολλανδία και Δανία, πράγμα που δύσκολα θα αποφύγει και η Ελλάδα αν η αύξηση των κρουσμάτων λάβει γεωμετρικούς ρυθμούς.
Ο δεύτερος κίνδυνος είναι η ακρίβεια που εκτινάσσεται στα ύψη, ασκώντας ασφυκτικές πιέσεις σε νοικοκυριά και αγορά. Η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για να περιορίσει τις απώλειες του οικογενειακού προϋπολογισμού, αλλά είναι αδύνατο να καλύψει το σύνολο των αυξήσεων, καθώς ένας υψηλός πληθωρισμός θα ακριβύνει το κόστος παραγωγής και την κατανάλωση.
Η πρόληψη σώζει ζωές
Είναι σημαντικό οι αστερίσκοι να προσεχθούν από το οικονομικό επιτελείο ώστε η αύξηση του ΑΕΠ φέτος κατά 8% να διατηρηθεί τα επόμενα χρόνια μέσω της ενίσχυσης της παραγωγής και της εξωστρέφειας της οικονομίας.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter