Ελεύθερος Τύπος
Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ

Οι συμφωνίες Πρεσπών και Αγκυρας-Σκοπίων

Η ακατανόητη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο Σκοπιανό

Newsroom eleftherostypos.gr

Τρία χρόνια μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών από την κυβέρνηση Τσίπρα και έχουν ήδη αποδομηθεί τα επιχειρήματα όσων υποστήριζαν ότι με την υπερψήφισή της το όφελος θα είναι σημαντικό για τα εθνικά μας συμφέροντα.

Ο αλυτρωτισμός των Σκοπίων όχι μόνο δεν κάμφθηκε, αλλά εκδηλώνεται με κάθε ευκαιρία, από τις ποδοσφαιρικές φανέλες της «Μακεδονίας» στο Euro μέχρι την επίσημη παρουσία της χώρας σε εμπορικές και τουριστικές εκθέσεις χωρίς την προσθήκη του χαρακτηρισμού «Βόρεια».

Η ευρωπαϊκή προοπτική της «Βόρειας Μακεδονίας» παραμένει μακρινή υπόθεση, καθώς η αναγνώριση «μακεδονικής» γλώσσας από την πλευρά μας προκάλεσε τις σφοδρές αντιδράσεις της Βουλγαρίας, που θεωρεί ότι η γλώσσα που μιλούν στα Σκόπια είναι βουλγαρική διάλεκτος και ασκεί βέτο για οιοδήποτε άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων.

Η διεύρυνση της Ε.Ε. στα Δυτικά Βαλκάνια σκοντάφτει σε ισχυρές αντιστάσεις από τη Γαλλία και άλλες χώρες-μέλη της Ενωσης που εκφράζουν σοβαρές ενστάσεις για τον τρόπο λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών και την εκτεταμένη διαφθορά, οι υπογραφές της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν έφεραν ουσιαστικά αποτελέσματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Επιπλέον, η είδηση για τη σύναψη στρατιωτικής συμφωνίας μεταξύ της Αγκυρας και των Σκοπίων αποδομεί το επιχείρημα της προηγούμενης κυβέρνησης ότι με τις Πρέσπες απετράπη η σύνδεση της γειτονικής μας χώρας στο άρμα της Τουρκίας.

Η υπουργός Αμυνας της Βόρειας Μακεδονίας υπέγραψε 5ετή συμφωνία με τον Τούρκο ομόλογό της, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει τον εκσυγχρονισμό του στρατιωτικού υλικού για τη χερσαία δύναμη των Σκοπίων, την προμήθεια από την Αγκυρα εξοπλισμού για το πυροβολικό, καθώς και νέα συστήματα για την ενδυνάμωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της μηχανοκίνητης ταξιαρχίας. Η συνεργασία Ερντογάν με Ζάεφ είναι στενή και σε στρατιωτικό επίπεδο.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δέσμευσε τη χώρα με μία συμφωνία που αποδεικνύεται ότι δεν περιείχε τις κατάλληλες δικλίδες ασφαλείας για τα εθνικά μας συμφέροντα. Η συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να ανατραπεί μονομερώς από τη στιγμή που ψηφίσθηκε από τη Βουλή. Αυτό που προέχει τώρα είναι η κυβέρνηση να επιτηρεί αυστηρά τον τρόπο εφαρμογής της και να καταγγέλλει διεθνώς τις παρεκτροπές των γειτόνων μας.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Προσοχή με την ακρίβεια

Η ευαισθησία της Πολιτείας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Το τείχος της ανοσίας και ο τοίχος της άρνησης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τα διλήμματα της επόμενης ημέρας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οι ανακατατάξεις στην παγκόσμια σκακιέρα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Θετικά σημάδια στην αγορά εργασίας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Στρατηγική επιλογή η επαγγελματική εκπαίδευση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο ορθολογισμός πάντα υπερισχύει

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Με το βλέμμα στο μέλλον

Ελεύθερος Τύπος Newsroom