Οχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις περισσότερες χώρες της Δύσης, καθώς πλέον όλα τα γεγονότα συνδέονται και παγκοσμιοποιούνται, από τα γεγονότα στην Καμπούλ μέχρι τις εξελίξεις στον κορονοϊό.
Η θεωρία για το «πέταγμα της πεταλούδας» στον Αμαζόνιο, που μπορεί να προκαλέσει καταιγίδα στην Κίνα, επιβεβαιώνεται στην πράξη: στον σύγχρονο κόσμο όλα με κάποιο τρόπο μπορούν να λειτουργήσουν ως «συγκοινωνούντα δοχεία».
Το διαπιστώσαμε με τον πιο δραματικό τρόπο τους τελευταίους 18 μήνες στο ζήτημα της πανδημίας, όταν όλες οι διεθνείς εξελίξεις σε σχέση με τις εξάρσεις της νόσου ή τις μεταλλάξεις αργά ή γρήγορα έφταναν σε εμάς και απαιτούσαν άμεση αντιμετώπιση.
Αντίστοιχα, η κλιματική κρίση αποτελεί πλέον παγκόσμιο πρόβλημα, απαιτεί συντονισμένη δράση μεταξύ των κυβερνήσεων, συνεργασίες που υπερβαίνουν τις συνήθεις διπλωματικές σχέσεις.
Το ίδιο συμβαίνει με τις ταραχές στην Καμπούλ. Η επικράτηση των Ταλιμπάν σε όλο το Αφγανιστάν θα προκαλέσει ένα κύμα προσφύγων προς την Ευρώπη και η Ελλάδα θα δεχθεί ισχυρές πιέσεις, όταν μάλιστα η Αγκυρα έχει δείξει στο πρόσφατο παρελθόν ότι εργαλειοποιεί σε κάθε ευκαιρία το μεταναστευτικό για να προωθήσει τα συμφέροντά της.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Ολα αυτά αναδεικνύουν τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση προκειμένου να πετύχει τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία των πολιτών. Χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση, σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων γεγονότων και προβλέψεις για όλα τα ενδεχόμενα.
Η διαχείριση κρίσεων, το γνωστό «crisis management», είναι πλέον βασικός οδηγός διακυβέρνησης. Εμείς ειδικά στην Ελλάδα, που μόλις ξεπεράσαμε τη μνημονιακή περίοδο στην οικονομία, πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί και προετοιμασμένοι.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter