Γιατί υποφέρετε; Επειδή το αλκοόλ που πέρασε ομαλά από τα χείλη σας, τώρα προκαλεί χάος στο σώμα σας, προκαλώντας αφυδάτωση, στομαχικές διαταραχές και φλεγμονές. Αυτές οι παθήσεις κορυφώνονται περίπου τη στιγμή που όλο το αλκοόλ φεύγει από το σώμα σας.
Δεν υπάρχει επιστημονικά αποδεδειγμένος τρόπος για να θεραπεύσετε το μεθύσι, αλλά οι ειδικοί λένε ότι μπορείτε να το προλάβετε ή τουλάχιστον να περιορίσετε στο ελάχιστο τη δυστυχία της επόμενης μέρας.
Πιείτε με γεμάτο στομάχι
Ξεχάστε ένα βραδινό γεύμα μετά από μια νύχτα ποτού, είναι πολύ αργά, λένε οι ειδικοί. Αντ’ αυτού, φάτε πριν από το πρώτο σας ποτό και συνεχίστε να τρώτε όσο συνεχίζεται η νύχτα.
«Το φαγητό στο στομάχι επιβραδύνει τη γαστρική κένωση και μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του πονοκεφάλου», δήλωσε ο Δρ Ρόμπερτ Σουίφτ, καθηγητής ψυχιατρικής και ανθρώπινης συμπεριφοράς στην Ιατρική Σχολή Γουόρεν Άλμπερτ του Πανεπιστημίου Μπράουν στο Πρόβιντενς του Ρόουντ Άιλαντ. Το να τρώτε λίγο πριν αρχίσετε να πίνετε μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του μεθυσιού, λένε οι ειδικοί.
Γιατί το φαγητό βοηθάει; Επειδή το αλκοόλ δεν μεταβολίζεται από το στομάχι αλλά μέσω του εντερικού σωλήνα ακριβώς κάτω από αυτό, δήλωσε η Σουίφτ.
«Αν κάποιος πίνει με άδειο στομάχι, για παράδειγμα, όλο αυτό το καθαρό αλκοόλ δεν αραιώνεται από το στομάχι και περνάει στο έντερο πολύ γρήγορα», δήλωσε ο Σουίφτ, η οποία έχει μελετήσει την κατάχρηση αλκοόλ από τη δεκαετία του 1990.
«Αν όμως το στομάχι περιέχει τροφή, υπάρχουν γαστρικά υγρά και ένζυμα που αναμειγνύουν την τροφή και το αλκοόλ και μόνο μικρές ποσότητες περνούν στο έντερο», είπε. «Τώρα το αλκοόλ αραιώνεται στο στομάχι και μόνο μια μικρή ποσότητα αλκοόλ απορροφάται κάθε φορά».
Μείνετε ενυδατωμένοι
Η ίδια αρχή ισχύει για το νερό και άλλα μη αλκοολούχα ποτά, δήλωσε ο Σουίφτ. «Αν το αλκοόλ αναμιχθεί με υγρό, αραιώνεται, οπότε όταν εισέρχεται στο έντερό σας, δεν είναι τόσο ερεθιστικό. Είναι λιγότερο πιθανό να έχετε φλεγμονή στα έντερα ή φλεγμονή στο στομάχι».
Η κατανάλωση νερού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αφυδάτωσης που συμβαίνει από την κατάποση πολλών αλκοολούχων ποτών.
Η κατανάλωση νερού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αφυδάτωσης που συμβαίνει από την κατάποση πολλών αλκοολούχων ποτών.
Υπάρχει και άλλο ένα όφελος από την κατάποση νερού μεταξύ των ποτών, δήλωσε ο Τζόν Μπρίκ, πρώην επικεφαλής της έρευνας στο Κέντρο Μελετών Αλκοόλ, Τμήμα Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του Πανεπιστημίου Ρούτγκερς στο Νιου Τζέρσεϊ.
«Η κύρια αιτία του πονοκεφάλου είναι η αφυδάτωση και η απώλεια υγρών, μαζί με τις βιταμίνες και τα μέταλλα», δήλωσε ο Μπρικ, ο οποίος είναι συγγραφέας του «Εγχειριδίου του γιατρού για το πονοκέφαλο» και έχει δημοσιεύσει επιστημονικές εργασίες σχετικά με τις βιοσυμπεριφορικές επιδράσεις του αλκοόλ και άλλων ναρκωτικών.
Κατακάθι καφέ: Πώς να το χρησιμοποιήσετε για να καθαρίσετε το σπίτι
Η κατανάλωση μόλις 3 αλκοολούχων ποτών μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια έως και ενός λίτρου νερού σε αρκετές ώρες, πρόσθεσε ο Μπρικ. «Αυτή είναι μια καλή ποσότητα νερού που πρέπει να αναπληρωθεί».
Η αφυδάτωση από το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει ακόμη περισσότερο μια γυναίκα και είναι πιο πιθανό να υποστεί πονοκέφαλο, ακόμη και αν πίνει λιγότερο από έναν άνδρα, δήλωσε ο Σουίφτ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ένας άνδρας έχει μεγαλύτερο ποσοστό νερού στο σώμα του από ό,τι μια γυναίκα του ίδιου ύψους και βάρους, οπότε η ίδια ποσότητα αλκοόλ θα αραιωθεί περισσότερο σε έναν άνδρα, είπε.
«Η γυναίκα θα έχει υψηλότερη συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα επειδή το σώμα της περιέχει λιγότερο νερό για να το αραιώσει», είπε. «Οι γυναίκες είναι πολύ πιο ευάλωτες στις βλαβερές συνέπειες του αλκοόλ και μεθούν περισσότερο και αναπτύσσουν αλκοολική ηπατική νόσο νωρίτερα στη ζωή τους από ό,τι οι άνδρες».
Διαλέξτε μπύρα, κρασί ή οινοπνευματώδη ποτά με λιγότερα πρόσθετα
Το αλκοόλ που πίνουμε, που ονομάζεται αιθυλική αλκοόλη ή αιθανόλη, είναι το υποπροϊόν της ζύμωσης υδατανθράκων και αμύλων, συνήθως κάποιου είδους σιτηρών, σταφυλιών ή μούρων. Υπάρχουν και άλλα, λιγότερο γευστικά υποπροϊόντα, όπως η αιθανόλη που περιέχεται στη βενζίνη που βάζουμε στα αυτοκίνητά μας και η μεθυλική αλκοόλη ή μεθανόλη, μια τοξική ουσία που χρησιμοποιείται ως διαλύτης, φυτοφάρμακο και εναλλακτική πηγή καυσίμων. Η μεθυλική αλκοόλη, που ονομάζεται επίσης ξυλόπνευμα, που παρασκευάζεται από λαθρέμπορους, τύφλωσε ή σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους κατά τη διάρκεια της ποτοαπαγόρευσης.
Και δεν είναι μόνο αυτό, ο κατάλογος των υποπροϊόντων ή των χημικών ουσιών που προσθέτουν οι κατασκευαστές για άρωμα και γεύση μπορεί να διαβάζεται σαν κατάλογος προμηθειών σε βιομηχανική αποθήκη: φορμικό αιθυλεστέρα, οξικό αιθυλεστέρα, προπανόλη, ισοβουτανόλη, βουτανόλη, ισοπεντανόλη και ισοαμυλικές αλκοόλες. Ενώ αυτά τα συγγενή, όπως ονομάζονται, προστίθενται σε μικρές, μη τοξικές ποσότητες και ορισμένοι άνθρωποι είναι υπερβολικά ευαίσθητοι στις επιδράσεις τους.
Συνολικά, οι σκουρόχρωμες μπύρες και τα οινοπνευματώδη ποτά τείνουν να περιέχουν περισσότερες συγγενείς ουσίες και συνεπώς μπορεί να είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν πονοκέφαλο, λένε οι ειδικοί. Μια μελέτη του 2010 διερεύνησε την ένταση του πονοκεφάλου σε άτομα που έπιναν το σκουρόχρωμο ποτό σε σχέση με τη διαυγή βότκα.
«Οι συγγενείς ουσίες στο ουίσκι αύξησαν σημαντικά την ένταση του πονοκεφάλου, γεγονός που δεν προκαλεί μεγάλη έκπληξη, δεδομένου ότι το ουίσκι έχει περίπου 37 φορές μεγαλύτερη ποσότητα συγγενών ουσιών από τη βότκα», δήλωσε ο Μπρικ.
Τα χημικά συντηρητικά που ονομάζονται θειώδη, τα οποία είναι γνωστό ότι προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις σε ευαίσθητους ανθρώπους, είναι επίσης ένα φυσικό υποπροϊόν της ζύμωσης σε μικρές ποσότητες. Ωστόσο, πολλοί παραγωγοί μπύρας και κρασιού προσθέτουν θειώδη στα προϊόντα τους για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους. (Σουλφίτες προστίθενται επίσης σε σόδα, δημητριακά, γλυκαντικά, κονσερβοποιημένα και επεξεργασμένα τρόφιμα, φάρμακα και πολλά άλλα).
Τα γλυκά και τα λευκά κρασιά τείνουν να έχουν περισσότερα θειώδη από τα κόκκινα, αλλά τα κόκκινα κρασιά περιέχουν περισσότερες τανίνες, οι οποίες είναι πικρές ή στυπτικές ενώσεις που βρίσκονται στη φλούδα και τους σπόρους των σταφυλιών. Όπως και τα θειώδη, οι τανίνες μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα που είναι ευαίσθητα.
Ως αποτέλεσμα, ο περιορισμός της κατανάλωσης σε ελαφριές μπύρες, διαυγή ποτά και λευκό κρασί μπορεί να βοηθήσει να κρατήσετε μακριά το μεθύσι.
Αποχή
Τελικά, ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει μόνο μία πραγματική πρόληψη: ή θεραπεία για το πονοκέφαλο από μεθύσι: Μην πίνετε.
«Δεν υπάρχει απλή θεραπεία, επειδή υπάρχουν τόσοι πολλοί σύνθετοι παράγοντες που προκαλούν τα πολλαπλά συμπτώματα ενός πονοκεφάλου», δήλωσε ο Σουίφτ. «Και γι’ αυτό η μόνη πραγματική θεραπεία για το πονοκέφαλο από μεθύσι είναι να μην πίνετε αλκοόλ ή να πίνετε τόσο μικρή ποσότητα αλκοόλ που να μην προκαλεί πονοκέφαλο».
Ειδήσεις σήμερα
Spiegel: Ζητά συγγνώμη και αποσύρει τα άρθρα για τη «νεκρή Μαρία»
Εύα Καϊλή: Πρωτοχρονιά στη φυλακή – Τι ξέρουμε για το Qatargate
Ούτε το 2023 θα βάλουν μυαλό οι Τούρκοι – Νέοι ψευτοτσαμπουκάδες από τον Ακάρ