Η διπλωματική εμπλοκή της στη διεθνή συμφωνία για τη μεταφορά των σιτηρών από τα ελεύθερα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και η ενδιάμεση παρουσία της στην ανταλλαγή αιχμαλώτων του ουκρανορωσικού πολέμου, «πλασάρεται» ανάλογα στα διεθνή κέντρα αποφάσεων (και ειδικά του ΟΗΕ) αλλά και σε ανθρωπιστικούς οργανισμούς.
Την ίδια στιγμή, οι συνεχείς απειλές περί τέταρτης χερσαίας εισβολής στη βόρεια Συρία και ανάληψη δράσης κατά των συμμαχικών με τις ΗΠΑ κουρδικών πολιτοφυλακών YPG/PYD (ανατολικά και δυτικά του ποταμού Ευφράτη) τροφοδοτεί τη φαρέτρα των εκβιασμών προς τις ΗΠΑ, αναφορικά με τα μείζονα ζητήματα των αεροπορικών εξοπλισμών της Τουρκίας, που στον συγκεκριμένο τομέα (των αεροσκαφών) είναι διαχρονικά εξαρτημένη από τους Αμερικανούς. Παράλληλα, η Αγκυρα παρουσιάζει αντισυμμαχική συμπεριφορά απέναντι στην Ατλαντική Συμμαχία καθυστερώντας την επικύρωση των πρωτοκόλλων επίσημης ένταξης του σκανδιναβικού διδύμου (Σουηδία, Φινλανδία) στο ΝΑΤΟ σε μία χρονική στιγμή ιδιαίτερα κρίσιμη και οριακή, εξαιτίας των πολλαπλών προκλήσεων της «ρωσικής αρκούδας» προς τον δυτικό κόσμο.
Οι συγκεκριμένες δύο περιπτώσεις και η ιδιότυπη στάση της μέσα στους Ευρωατλαντικούς κόλπους προβληματίζουν κορυφαίους δυτικούς παράγοντες, ενώ ο υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, και ο Νορβηγός γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είναι υπομονετικοί και γενικά προσεκτικοί απέναντι σε Ερντογάν και Τσαβούσογλου.
Μέσα στην εβδομάδα επισκέφθηκε την Τουρκία και είχε επαφές με τους Ακάρ και Τσαβούσογλου ο Φινλανδός υπουργός Αμυνας, Αντι Καϊκόνεν. Οι επαφές έχουν προχωρήσει αρκετά ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά οι Τούρκοι προσθέτουν ορισμένες απαιτήσεις προς τους Σκανδιναβούς και ο Τσαβούσογλου προ ημερών είπε ότι το Ελσίνκι θα πρέπει να άρει το εμπάργκο ελαφρών όπλων στην Τουρκία. Στη Ουάσιγκτον βρεθήκανε από κοινού οι υπ. Εξωτερικών των δύο σκανδιναβικών κρατών, Πέκα Χαϊβίστο και Τόμπιας Μπίλστρομ, όπου είχαν ενδελεχείς συζητήσεις με τον Αντονι Μπλίνκεν (η πραγματικά κινητήριος διπλωματική δύναμη στον πλανήτη), ο οποίος είπε ότι εκτιμά σύντομα η Τουρκία να προχωρήσει στην αποδοχή των δύο αιτημάτων από την Αγκυρα. Ηδη οι δύο χώρες συμμετέχουν κανονικά στα συμβούλια του ΝΑΤΟ, συνεργάζονται με διακλαδικά στρατηγεία και πολυεθνικές συμμαχικές δυνάμεις ασφάλειας σε Βαλτική-Αρκτική.
Για παράδειγμα, μέσα στην περασμένη εβδομάδα αποκαλύπτουμε ότι το ΝΑΤΟ διεξήγαγε μια μεγάλης κλίμακας πολυεθνική άσκηση ετοιμότητας και επαγρύπνησης, η οποία εκπαίδευσε αεροπορικές δυνάμεις στην ενσωμάτωση υψηλών αεροπορικών δυνατοτήτων των συμμάχων και εταίρων σε μια περιοχή ασκήσεων πάνω από τα κράτη της Βαλτικής. Αυτή η δραστηριότητα ήταν μια εντυπωσιακή ευκαιρία για εκπαίδευση πληρωμάτων συνδυασμένων αεροπορικών επιχειρήσεων με τους μελλοντικούς συμμάχους μας και μια σαφής επιβεβαίωση ότι η σουηδική αεροπορία είναι πλήρως διαλειτουργική και έτοιμη να ενσωματωθεί στον αεροπορικό τομέα του ΝΑΤΟ. Ασκώντας την ικανότητα του ΝΑΤΟ να προβάλει αξιόπιστη πολεμική εναέρια δύναμη ενώ ενσωματώνεται με σημαντικούς περιφερειακούς εταίρους, η δραστηριότητα περιελάμβανε περίπου 20 αεροσκάφη. συμπεριλαμβανομένων μαχητικών και αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού.
Ανοικτή η υπόθεση για τα F-16
Ο υπογράφων έχει διαχρονικά επισημάνει ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Αντονι Μπλίνκεν επιθυμούν για πολλούς και διαφόρους λόγους να πουλήσουν τα αεροσκάφη στην Αγκυρα. Ο Μπάιντεν το έχει πει στις συνόδους του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη τον περασμένο Ιούνιο, αλλά και στην πρόσφατη Σύνοδο του G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας στον Ερντογάν. Παρά την έντονη κινητικότητα του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας κι ειδικά του Γερουσιαστή, Ρόμπερτ Μενέντεζ, από την πολιτεία του Νιου Τζέρσι ο Μπάιντεν προεδρικά έχει τη δύναμη της υπερκέρασης των αντιρρήσεων του προέδρου ως και μελών της Επιτροπής. (μπορεί να επικαλεστεί λόγους οικονομικούς, συμμαχικούς, στρατηγικούς, απειλές από Μόσχα, τεχνολογική ενιαιοποίηση συμμαχικών δυνάμεων κ.ά.). Οι κατά καιρούς περίεργες και απειλητικές διαθέσεις του Ερντογάν (λοξοκοιτάζοντας) προς Κίνα και Ρωσία προβληματίζουν πολλούς δυτικούς…
Η πρόσφατη ανακοίνωση στα πλαίσια του τεράστιου ομοσπονδιακού προϋπολογισμού των ΗΠΑ ασφαλώς ενισχύει στρατιωτικά την Ουκρανία και την Ταϊβάν, ενώ ανοίγει «πόρτα» για το αεροπορικό εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας, αφού αφαιρέθηκαν από το τελικό κείμενο οι διάφορες αντιρρήσεις και εμπόδια για την Αγκυρα. Επίσης, γίνεται αποκλειστικά αναφορά σε υπερπτήσεις και όχι παραβιάσεις σε ενδοσυμμαχικό πλαίσιο. Αλλωστε, η υπερπτήση είναι παραβίαση αλλά δεν ισχύει το αντίστροφο. Και σε πιο στενή ανάλυση δεν κατονομάζεται η Τουρκία που είναι η μόνη χώρα που πραγματοποιεί σε ετήσια βάση χιλιάδες παραβιάσεις/υπερπτήσεις του εθνικού εναερίου χώρου μας. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει διαφοροποιήσεις στην αμερικανική… γλώσσα των εξοπλισμών και όχι μόνο.