Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Επιπρόσθετα, πέραν της πολύ πρόσφατης έκδοσης νέων ή ανανεωμένων Νavtex από τους υδρογραφικούς σταθμούς του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στην Αττάλεια και στη Σμύρνη, η Τουρκία τις συνδέει με τις γνωστές αναθεωρητικές θέσεις της (επικαλούμενη διεθνείς συνθήκες, μεταξύ των οποίων και των Παρισίων, στην οποία δεν ήταν μέλος της το 1947) για αποστρατιωτικοποίηση νησιών ως και μικρονησίδων του Βορείου Αιγαίου ως και του δωδεκανησιακού συμπλέγματος.
Αργά το βράδυ της Πέμπτης, πέραν της σχετικής Νavtex, ζήτησε να αποστρατιωτικοποιηθούν δύο μικρά αλλά κατοικημένα νησιά της Δωδεκανήσου, και συγκεκριμένα η Χάλκη και η Τήλος που βρίσκονται δυτικά της νοητής γραμμής του 28ου γεωγραφικού μεσημβρινού/βορειοδυτικά της Ρόδου, που είναι ιδιαίτερα σημαντικός και λόγω της συμφωνίας μερικού καθορισμού θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου.
Επιπλέον, το τελευταίο 48ωρο εκδόθηκαν τουρκικές Νavtex και αναφορές σε αποστρατιωτικοποίηση για τη Σαμοθράκη, τη Χίο, τη Σάμο και τη Λήμνο, ενώ αντέδρασε σε δική μας Νavtex στην περιοχή του Ικαρίου Πελάγους.
Επιμένει ο Φιντάν: «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο, αλλά και η στρατιωτικοποίηση των νησιών»
Αύριο ο Ερντογάν μεταβαίνει στα Κατεχόμενα μαζί με τον ακροδεξιό ηγέτη-σύμμαχο και αρχηγό του κόμματος ΜΗP Ντεβλούτ Μπαχτσελί, επικεφαλής κλιμακίου υπουργών -βουλευτών και στρατιωτικών, για τα εγκαίνια ενός σύγχρονου νοσοκομειακού ιδρύματος, ενώ μετά θα μεταβούν για «πικ-νικ» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και ειδικά στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, που πρόσφατα άνοιξαν στο κοινό ένα τμήμα του παραλιακού μετώπου, ενέργεια που αποτελεί παραβίαση των αποφάσεων (550-789) του ΣΑ/ΟΗΕ.
Θα τους υποδεχθεί ο νέος κατοχικός ηγέτης και προστατευόμενος του Τούρκου προέδρου Ερσίν Τατάρ, με τον οποίο θα συζητήσουν το Κυπριακό, ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και τη δημιουργία ναυτικής βάσης υποστήριξης στην περιοχή Τρικώμου ή Αμμοχώστου.
Εν τω μεταξύ, στο προσκήνιο επανήλθε χθες για άλλη μία φορά το θέμα του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, με τον υπουργό Αμυνας Χουλουσί Ακάρ (επιστρέφοντας από το Αζερμπαϊτζάν) να υποστηρίζει ότι δεν αποτελεί απειλή για τα αμερικανικά και νατοϊκά αεροσκάφη και ότι η Αγκυρα εδώ και τρία χρόνια ζήτησε από τους Αμερικανούς το αντιαεροπορικό/αντιπυραυλικό σύστημα PΑTRIOT-3, αλλά η κυβέρνηση Ομπάμα δεν έδωσε το πράσινο φως με αποτέλεσμα να στραφεί η Τουρκία προς τη Μόσχα.
Επίσης, τόνισε ότι η πρόταση της Τουρκίας να συσταθεί μία κοινή επιτροπή από Τούρκους-Αμερικανούς και νατοϊκούς ειδικούς που θα εξέταζαν την περίπτωση S-400/F-35 είναι πάντα στο τραπέζι.
Σύμφωνα με πληροφορίες του υπογράφοντα, οι S-400 θα είναι ένα από τα πρώτα θέματα που θα χειριστεί η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ με επικεφαλής τον εκλεγμένο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Στελέχη της νέας κυβέρνησης θα έχουν τις πρώτες επαφές με τους Ερντογάν και Ακάρ μέσα στο προσεχές δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση