Απειλές
Η Τουρκία εξακολουθεί να είναι έντονα προκλητική μέσω αδιανόητων λεκτικών παραλογισμών απέναντι στην Ελλάδα, ενώ την ίδια στιγμή απειλεί να εμποδίσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην Ατλαντική Συμμαχία. Η Αγκυρα συστηματικά παραπλανεί, προκαλεί, προπαγανδίζει και εκβιάζει, ειδικά με την περίπτωση της προώθησης των αιτημάτων της Σουηδίας και της Φινλανδίας να καταστούν μέλη του ΝΑΤΟ. Απέναντι στην Ελλάδα, ο Ερντογάν επιδιώκει αναθεωρητικά την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας στο Αιγαίο, ενώ για μία ακόμα φορά απειλεί με το μεταναστευτικό ζήτημα. Ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είναι έτοιμοι να απαντήσουν σε οποιαδήποτε πρόκληση του Τούρκου προέδρου, ενώ ο πρωθυπουργός αναμένεται μέσα στην εβδομάδα να ενημερώσει τους ομολόγους των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. για την υποχθόνια και προκλητική στάση της Αγκυρας τις τελευταίες εβδομάδες.
Επίθεση
Χθες, μιλώντας μέσω video σε ημερίδα για το μεταναστευτικό ζήτημα στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν επιτέθηκε εναντίον της Ελλάδας (μέσω της Παγκόσμιας Κοινοβουλευτικής Διάσκεψης) αναφορικά με την υιοθέτηση και εφαρμογή του Παγκόσμιου Συμφώνου για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση (GCM) και του Παγκόσμιου Συμφώνου για τους Πρόσφυγες (GCR), το οποίο υιοθετήθηκε το 2018 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Την ίδια στιγμή, άφησε αιχμές εναντίον της Ευρώπης, καθώς, όπως λέει, έχουν εξαφανιστεί χιλιάδες παιδιά από τη Συρία, για τα οποία δεν γνωρίζουμε τι έχουν απογίνει.
Προκλητικά και εμπρηστικά υποστήριξε ότι «το τελευταίο διάστημα, σχεδόν 30.000 μετανάστες, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο. Το πού βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες παιδιά από τη Συρία που κατέφυγαν στην Ευρώπη είναι άγνωστο. Σχεδόν καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες της δεινής κατάστασης των προσφύγων που διώχθηκαν, ληστεύτηκαν, ξυλοκοπήθηκαν και δολοφονήθηκαν από τα ελληνικά Σώματα Ασφαλείας (!). Στην πραγματικότητα, το βάρος της μετανάστευσης και των προσφύγων το “σηκώνουν” χώρες όπως η Τουρκία, που είναι γειτονικές με περιοχές κρίσης, όχι ανεπτυγμένες κοινωνίες που έχουν δυνατή φωνή», δήλωσε ο Ερντογάν με το γνωστό αλαζονικό ύφος και τον ακραίο λόγο του.
Για τα νησιά
Επιμένει ο Φιντάν: «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο, αλλά και η στρατιωτικοποίηση των νησιών»
Ο εμπρηστικός Τούρκος πρόεδρος απειλεί επίσης ότι θα φέρει το ανύπαρκτο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών μας στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ (!). Τις τελευταίες ημέρες έχουν γίνει πολιτικές και διπλωματικές παρεμβάσεις από κορυφαίους Αμερικανούς και Ευρωπαίους για χαλάρωση της έντασης και αποφυγή λεκτικών και οξύτατων αντιπαραθέσεων σε μία από τις κορυφαίες ιστορικά Συνόδους της Συμμαχίας, όπου αναμένεται να κυριαρχήσουν άλλα τρέχοντα ζητήματα, που αφορούν κυρίως στη βάναυση ρωσική εισβολή σε εδάφη της Ουκρανίας, τη σκανδιναβική διεύρυνση του ΝΑΤΟ, ως και σε πιθανές ευρύτερες επιθετικές κινήσεις της Μόσχας στην Ανατολική Ευρώπη.
Ελληνοτουρκικά: Η Μόσχα «καθοδηγεί» την επιθετικότητα της Αγκυρας στην Αθήνα
Η Ρωσία, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του υπογράφοντα από διάφορες δυτικές πρωτεύουσες αλλά και νατοϊκούς κύκλους/αναλυτές, φέρεται να είναι πίσω από όλες τις σχετικές απειλές και παράλογες απαιτήσεις της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα (προκλητική και απαράδεκτη η πρόθεση να υποστηρίξει ότι τα νησιά μας δεν θα πρέπει να είναι στρατιωτικοποιημένα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη), καθώς και όσον αφορά στα αιτήματα της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στην Ατλαντική Συμμαχία (για τα οποία εγείρει ανεδαφικούς και απύθμενης αθλιότητας ισχυρισμούς).
Οι διάφορες πηγές αναφέρουν ότι των δύο ύπουλων αντιδυτικών σχεδίων «προΐστανται» οι επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσίας, Νικολά Πατρούσεφ, ο αναπληρωτής του και πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, ως και ο επικεφαλής της υπηρεσίας Στρατιωτικών Πληροφοριών (GRU), ναύαρχος Ιγκόρ Κοστίκοφ. Βασικοί στόχοι των αποσταθεροποιητικών σχεδίων της Μόσχας είναι η Ελλάδα, η Πολωνία, η Λιθουανία και όλες οι σκανδιναβικές χώρες.
Στενές σχέσεις
Οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία είναι τα τελευταία 5 χρόνια πολύ στενές, ενώ έχουν πολλαπλασιαστεί οι επαφές του επικεφαλής της τουρκικής MIT, Χακάν Φιντάν, με τον επικεφαλής της ρωσικής FSB, Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ, για όλα τα ζητήματα. Επειδή υπάρχουν πολλά εκκρεμή ζητήματα της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ τις ΗΠΑ ως και με διάφορα δυτικά κράτη, η Μόσχα εκμεταλλεύεται τα όποια παράπονα της Αγκυρας και τα εργαλειοποιεί ανάλογα. Σημειώνεται ότι σε δυτικούς κύκλους, και ειδικά στο ΝΑΤΟ, υπάρχει έντονος σκεπτικισμός για τη θέση της Τουρκίας στη Συμμαχία (για συσκέψεις, έγγραφα, αποφάσεις, συμπεριφορά κ.ά.). Δυτικοί κύκλοι έχουν αναφέρει στον υπογράφοντα ότι η Μόσχα «ωθεί την Τουρκία να προκαλέσει εσωτερικά ρήγματα στο ΝΑΤΟ» και η ενδυνάμωση των τουρκικών εξάρσεων συζητήθηκε στην πολύ πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Λαβρόφ, στην Αγκυρα, στην οποία συνοδευόταν από κορυφαίους διπλωμάτες, υψηλόβαθμους στρατιωτικούς (ένας εκ των υπαρχηγών, υπεύθυνος για τα στρατιωτικά-διπλωματικά ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου), μεταξύ των οποίων και δύο στρατιωτικοί με ειδικές γνώσεις και πείρα στην Ελλάδα από προηγούμενα χρόνια…
Η Μόσχα είναι πολύ εκνευρισμένη και αρνητική για την Αθήνα (κάτι που έχει πολλές φορές επισημανθεί από τη Μαρία Ζαχάροβα, τον προκλητικό και μυθοπλάστη Μενβέντεφ, καθώς και ορισμένους ανώτατους αξιωματικούς του ρωσικού Γενικού Επιτελείου). Ειδικότερα, οι Ρώσοι εργαλειοποιούν την Τουρκία σε βάρος μας κυρίως για τις βάσεις Αλεξανδρούπολης, Στεφανοβίκειο (Μαγνησίας), Σούδα, ενώ τους έχουν περάσει ένα «μήνυμα» ότι στην Ελλάδα υπάρχουν και άλλες τρεις κρυφές βάσεις των Αμερικανών. Μάλιστα, η Αγκυρα ζήτησε προ καιρού λεπτομέρειες από τη Μόσχα αναφορικά με τα διασωθέντα σοβιετικά αρχεία που αφορούσαν στην περίοδο της Συνθήκης των Παρισίων του 1946-1947 σχετικά με τα Δωδεκάνησα – η Τουρκία δεν συμμετείχε στην τότε ειρηνευτική Σύνοδο στη γαλλική πρωτεύουσα. Το όλο θέμα έχει πολλές πτυχές και παραμέτρους, και εξετάζεται σφαιρικά. Η τότε Σοβιετική Ενωση συμμετείχε κανονικά στη Σύνοδο των Παρισίων. Ακόμα και για τη Φινλανδία, η Μόσχα, για να μη φανεί ότι εγείρει διασυνοριακά θέματα, χρησιμοποιεί την Τουρκία για να επικαλεστεί η τελευταία θέματα τρομοκρατίας.