Γράφει ο Αθανάσιος Ε. ΔρούγοςΕπιπλέον, επισημαίνεται -διατηρώντας προφανώς ίσες αποστάσεις- ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να αποφεύγουν τις προκλητικές ενέργειες και να διευκολύνουν την κατάσταση στο πλαίσιο της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Οπως μάλιστα έχουμε επισημάνει, η εκ νέου τοποθέτηση των ΗΠΑ επί του συγκεκριμένου ζητήματος λαμβάνει χώρα εν μέσω μεταβατικής μετεκλογικής κατάστασης στις ΗΠΑ, ενώ, όπως αποκάλυψε ο «Ε.Τ.», η κυβέρνηση Μπάιντεν θα είναι συγκλίνουσα πολύ στις ευρωατλαντικές δομές, δηλαδή στην κάθετη και πολυδιάστατη αναβάθμιση του ρόλου του ΝΑΤΟ σε όλα τα επίπεδα και επιμέρους θέματα.
Τη σχετική εισήγηση και θέσεις παρέλαβαν -σύμφωνα με πληροφορίες του υπογράφοντος- οι επικεφαλής των επιτροπών Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής και της Γερουσίας, βάσει των προνοιών του νόμου για την Ανατολική Μεσόγειο (East Med Act), δηλαδή οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές Τζέιμς Ρις (Aϊντάχο) και Τζέιμς Ινχόφε (Οκλαχόμα), οι Δημοκρατικοί Τζακ Ριντ (Ρόουντ Αϊλαντ) και Μπομπ Μενέντεζ (Νιου Τζέρσεϊ), καθώς και οι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές στο Κογκρέσο Ελιοτ Ενγκελ και Ανταμ Σμιθ.
Οι διαφορές στα θέματα του εναερίου χώρου τονίζονται στις παρακάτω παραγράφους
Πρώτον, η Ελλάδα διεκδικεί έναν εναέριο χώρο που εκτείνεται έως και 10 ναυτικά μίλια από την ακτογραμμή της και χωρικά ύδατα έως 6 ναυτικά μίλια. Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, ο εναέριος χώρος μιας χώρας συμπίπτει με τα χωρικά ύδατα. Ετσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν έως και 6 ναυτικά μίλια εναέριου χώρου της Ελλάδας, σύμφωνα με τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας. Επομένως, η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συμμερίζονται την ίδια άποψη σχετικά με την έκταση του εναέριου χώρου της Ελλάδας.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι, αν και η χώρα μας διεκδικεί επί του παρόντος έως και 6 ναυτικά μίλια χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, «η Ελλάδα και οι γείτονές της δεν συμφώνησαν για οριοθέτηση συνόρων στις περιοχές όπου επικαλύπτονται τα νόμιμα θαλάσσια δικαιώματά τους. Η έλλειψη τέτοιας οριοθέτησης σημαίνει ότι δεν υπάρχει σαφήνεια ως προς την έκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας και του αντίστοιχου εναέριου χώρου σε αυτές τις περιοχές, καθιστώντας αδύνατη οποιαδήποτε αξιολόγηση των συνολικών παραβιάσεων του εναέριου χώρου της Ελλάδας».
Επιπροσθέτως, οι Αμερικανοί αναλυτές ενθαρρύνουν Αθήνα και Αγκυρα να επιλύσουν με ειρηνικό τρόπο τα εκκρεμή διμερή ζητήματα (;), ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή και να διευκολυνθεί η συνεργασία των δύο κρατών στο ΝΑΤΟ. Υπογραμμίζουνε, μάλιστα, ότι πρέπει να αποφεύγονται οι προκλητικές ενέργειες.
Επιμένει ο Φιντάν: «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο, αλλά και η στρατιωτικοποίηση των νησιών»
Η συγκεκριμένη θέση -αν και δεν είναι καινούργια- αγνοεί την παράνομη τουρκική αεροπορική δραστηριότητα και τις υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από τα ελληνικά νησιά, ενώ αναγνωρίζει αρκετές από τις προκλητικές αμφισβητήσεις και θέσεις της Αγκυρας (μετά την επιστροφή της χώρας μας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ το 1980).
Οπως είχαμε προβλέψει εδώ και μέρες, η Τουρκία ανανέωσε χθες την παράνομη Navtex με την έκδοση μιας νέας (της 1404/20 από τον υδρογραφικό-ωκεανογραφικό σταθμό της Αττάλειας). Η νέα Navtex καλύπτει σχεδόν την ίδια περιοχή νότια της Ρόδου και βορειοδυτικά του συμπλέγματος Μεγίστης/Καστελλόριζου. Αφορά το ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις» και τα συνοδεύοντα υποστηρικτικά πλοία «Αταμάν» και «Τσένγκις Χαν», ενώ προχθές το βράδυ ο υδρογραφικός σταθμός της Σμύρνης εξέδωσε Navtex 1397-1398 για το Αιγαίο ζητώντας προκλητικά την αποστρατιωτικοποίηση των νήσων Σάμου, Χίου, Σαμοθράκης και Λήμνου (για πολλοστή φορά)!
Στο μεταξύ, ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο θα πραγματοποιήσει πολυήμερο ταξίδι σε ευρωπαϊκές και σε μεσανατολικές χώρες συμμάχους των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, θα επισκεφθεί τη Γαλλία, την Τουρκία, τη Γεωργία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ και το Κατάρ (χωρίς να αποκλείεται και τη Γερμανία). Ο προϊστάμενος της διπλωματικής υπηρεσίας των ΗΠΑ δεν έχει αποδεχθεί την εκλογική ήττα του προέδρου Τραμπ, αν και τέσσερεις Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, οι Μιτ Ρόμνεϊ (Γιούτα) – Λίζα Μαρκόφσκι (Αλάσκα) – Μπεν Σάσε (Μιζούρι) και Σούζαν Κόλινς (Μέιν), έχουν ήδη συγχαρεί τους νεοεκλεγέντες Τζο Μπάιντεν και Κάμαλα Χάρις.
Στην Τουρκία ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα έχει συναντήσεις με τους Ερντογάν, Ακάρ και Τσαβούσογλου, ενώ θα γίνει δεκτός στο Φανάρι από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Ο Ερντογάν, για μία ακόμα φορά με εμπρηστικό ύφος, χαρακτήρισε την Ελλάδα και την Κύπρο «κακομαθημένες» από την Ε.Ε. και πρόσθεσε ότι αν αλλάξουν συμπεριφορά η Ε.Ε., η Αθήνα και η Λευκωσία, η επίλυση των θεμάτων της Ανατολικής Μεσογείου θα είναι εύκολη.
Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr