Παρά ωστόσο την αύξηση των ροών που καταγράφεται τις τελευταίες μέρες σε Αιγαίο και Εβρο, η εικόνα στα νησιά και τα χωριά της Θράκης δεν θυμίζει σε τίποτα τα γεγονότα του 2019 και του 2020, για να μη γίνει λόγος για παλιότερες εφιαλτικές συγκρίσεις.
Η αποσυμφόρηση των νησιών -για πρώτη φορά οι μετανάστες είναι κάτω από το 1% του πληθυσμού του Βορείου Αιγαίου- με τις εκατοντάδες «κενές» θέσεις που έχουν δημιουργηθεί στα κέντρα, αλλά και οι γρήγοροι ρυθμοί εξέτασης των αιτημάτων για άσυλο που καταθέτουν οι νεοαφιχθέντες πρόσφυγες και μετανάστες δημιουργούν για πρώτη φορά το αίσθημα ελέγχου στις τοπικές κοινωνίες.
Αποσυμφόρηση
Η μείωση στον συνολικό αριθμό των μεταναστών στα νησιά τον Απρίλιο του 2022 αγγίζει το 80% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2021. Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στους διαμένοντες σε Σάμο και Λέσβο, η οποία είναι της τάξης του 82%, και ακολουθούν Χίος με 81%, Λέρος με 39% και Κως με 37%. Πλέον, στα πέντε νησιά του Αιγαίου μένουν μόλις 2.315, ενώ τον Μάρτιο του 2021 ζούσαν 13.700 και τον Μάρτιο του 2020 40.000! Οι διαμένοντες αποτελούν πλέον το 0,89% του πληθυσμού με βάση την απογραφή του 2011 της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2021 αποτελούσαν το 6,41%. Συγκεκριμένα, στην Κω ζουν 195 άτομα, στη Λέσβο μόλις 1.281, στη Σάμο 438, στη Χίο 246 και 144 στη Λέρο.
Ελεγχόμενη κατάσταση
Παρά την αύξηση των μεταναστευτικών ροών, στελέχη του Λιμενικού Σώματος εκτιμούν ότι οι αφίξεις είναι ακόμα ελεγχόμενες, ενώ ο γρήγορος εντοπισμός των συντονισμένων θαλάσσιων καραβανιών που εξαπολύει η Τουρκία βοηθά στο να μη φτάσουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, αφού άμεσα ενημερώνεται η ευρωπαϊκή συνοροφυλακή. Τα ελληνικά σκάφη βρίσκουν τα ιστιοπλοϊκά και τις βάρκες πριν περάσουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα και πιέζουν το τουρκικό λιμενικό να τα διασώσει, ως οφείλει. Πολλές φορές οι διακινητές βλέποντας τα ελληνικά σκάφη γυρίζουν πίσω στα παράλια της Τουρκίας μόνοι τους.
Οπως έγινε την προηγούμενη Δευτέρα και Τρίτη, όπου το θερμόμετρο στον Θάλαμο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος ανέβηκε απότομα. Εννιά ιστιοπλοϊκά και λέμβοι επωφελήθηκαν από τους ανέμους που κόπασαν και ξεκίνησαν συντονισμένα από τα τουρκικά παράλια για τα νησιά του Αιγαίου. Τελικά τα σκάφη επέστρεψαν στα τουρκικά παράλια, μεταφέροντας περίπου 600 πρόσφυγες-μετανάστες, με αρχικό σκοπό να τους αποβιβάσουν μεταξύ Σάμου και Χίου. Μάλιστα, όπως ανέφεραν πηγές από το Λιμενικό Σώμα, σε μία από τις περιπτώσεις ιστιοπλοϊκό σκάφος που μετέφερε μετανάστες προσπάθησε να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού αλλά αυτό δεν επετεύχθη. Το σκηνικό επαναλήφθηκε και την επόμενη μέρα, με περίπου 150 μετανάστες σε βάρκες να προσπαθούν να φτάσουν στην Ελλάδα ανεπιτυχώς.
Επιμένει ο Φιντάν: «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο, αλλά και η στρατιωτικοποίηση των νησιών»
Ενισχυμένη παρουσία
Τα τελευταία 2 χρόνια, το Λιμενικό Σώμα έχει αυξήσει την παρουσία του στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο και σε επιχειρησιακά μέσα και σε ανθρώπινο δυναμικό. Το 30% των επιχειρησιακών μέσων και το 30% του ανθρώπινου δυναμικού του Λιμενικού Σώματος αυτή τη στιγμή δραστηριοποιείται σε επιχειρήσεις στο Ανατολικό Αιγαίο. «Εμείς σε κάθε περίπτωση δηλώνουμε ετοιμότητα. Εχουμε αποδείξει τα τελευταία 2 χρόνια ότι με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο, προστατεύουμε τα θαλάσσια σύνορά μας και βεβαίως με την ίδια αποτελεσματικότητα θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και το επόμενο χρονικό διάστημα», ξεκαθάρισε ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης σε πρόσφατη συνέντευξη.
«Τα στελέχη μας πάντα ενεργούν με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και με απόλυτη προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Εχουμε καταφέρει και έχουμε μειώσει τις μεταναστευτικές ροές το 2021 σε σχέση με το 2019 σε ποσοστό πάνω από 90%», ανέφερε και συνέχισε πως «δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, η πατρίδα μας έχει λάβει όλες τις πρωτοβουλίες τόσο σε επιχειρησιακό επίπεδο όσο και στην ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό, με αποτέλεσμα τα τελευταία 2 χρόνια να έχουμε μειώσει σε σημαντικό βαθμό τις μεταναστευτικές ροές». Αυτό τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης ερωτηθείς εάν θα έχουμε «Εβρο Νο2» με εργαλειοποίηση του προσφυγικού από την Τουρκία,. «Η ρητορική και οι κινήσεις της Τουρκίας έχουν ξεφύγει πέρα από κάθε έννοια λογικής και κάθε έννοια διεθνούς δικαίου. Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο. Η Ελλάδα με όπλο το διεθνές δίκαιο θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα εθνικά της κυριαρχικά δικαιώματα και να προστατεύει όπως το κάνει ιδιαιτέρως τα τελευταία 2 χρόνια, με ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα, τα θαλάσσια σύνορά της», ξεκαθάρισε.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος
Αναφορικά με την επάρκεια σε μέσα και προσωπικό και εάν η χώρα μας θα ήθελε μεγαλύτερη συνδρομή από την Ε.Ε., ο κ. Πλακιωτάκης είπε ότι η ελληνική επιχείρηση «Ποσειδών» είναι αυτή τη στιγμή η πιο ολοκληρωμένη και μεγαλύτερη επιχείρηση της Frontex. «Θα ενισχυθούμε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, τις επόμενες ημέρες και με ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που θα έχει έδρα την Κρήτη. Και εν όψει της έναρξης της καλοκαιρινής περιόδου μελετάμε τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της παρουσίας της Frontex στην Ελλάδα», διαβεβαίωσε.
Ειδήσεις σήμερα
Θλίψη: Πέθανε ο Δάκης – Πάλεψε γενναία μέχρι το τέλος
Ελληνοτουρκικά-Ανάλυση: Μέχρι που είναι διατεθειμένος να φτάσει ο Ερντογάν
Ιράν: Αγωνία και διπλωματικός πυρετός για την απελευθέρωση των ναυτικών των ελληνικών τάνκερ