Τη σοβαρότητα του περιστατικού, που θα μπορούσε να προκαλέσει μία μεγαλύτερη κλιμάκωση αν η τουρκική ακταιωρός εμβόλιζε το σκάφος του Λιμενικού Σώματος, δείχνει και η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η ανακοίνωση αφορούσε στο συγκεκριμένο περιστατικό, αναφέροντας ότι «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να είναι σεβαστές και να προστατεύονται».
Σε γκρίζα ζώνη μετατρέπει κάθε Δεκέμβριο και Ιανουάριο το τουρκικό Λιμενικό την περιοχή των Ιμίων αλλά και άλλες περιοχές κοντά στη θαλάσσια συνορογραμμή, λόγω του αλιευτικού πολέμου της τσιπούρας. Αυτή την περίοδο οι τσιπούρες στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, που ως γνωστόν είναι δίπλα στην Κάλυμνο, υπάρχουν εν αφθονία. Εως και πριν από λίγα χρόνια, Ελληνες και Τούρκοι ψαράδες έδιναν εκεί την ετήσια «μάχη της τσιπούρας», σε πλαίσιο αμιγώς… ευγενούς άμιλλας και φιλικότατων σχέσεων, αφού τα ψάρια έφταναν για όλους.
Η νέα πολιτική του Ερντογάν όμως έφερε αλλαγές ακόμα και στην αλιεία. Πλέον τα ελληνικά ψαροκάικα δεν μπορούν να πλησιάσουν σε απόσταση μικρότερη των 900 γιαρδών (περίπου 820 μέτρα) τη βραχονησίδα που τον Ιανουάριο του 1996 λίγο έλειψε να οδηγήσει σε πόλεμο Ελλάδα και Τουρκία.
Παρενοχλήσεις
Τα σκάφη της τουρκικής Ακτοφυλακής περιπολούν διαρκώς την περιοχή το συγκεκριμένο 40ήμερο και παρενοχλούν τους Ελληνες ψαράδες, που είναι αναγκασμένοι να περιορίζονται σε μικρότερες ψαριές.
Πρακτικά τα Ιμια, μέσω αυτών των χειρισμών, έχουν μετατραπεί σε γκρίζα ζώνη για τους κατοίκους των ακριτικών νησιών. Μπορεί οι Καλύμνιοι ψαράδες να δηλώνουν ότι δεν φοβούνται να προσεγγίσουν τις ακτές των Ιμίων, το ψάρεμα όμως είναι αδύνατο όταν οι τουρκικές ακταιωροί κινούνται πλάι τους με μεγάλες ταχύτητες, στην προσπάθειά τους να τους τρομοκρατήσουν.
Η Κάλυμνος έχει περίπου 13.000 μόνιμους κατοίκους ενώ έχει και τον μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο στη χώρα, για τον οποίο η καλύτερη εποχή του χρόνου είναι το 40ήμερο μετά του Αγίου Νικολάου έως και τα μέσα Ιανουαρίου.
Οι προκλήσεις των Τούρκων είναι ρουτίνα κάθε χρόνο τέτοια εποχή και οι Καλύμνιοι έχουν συμβιβαστεί με το νέο καθεστώς. Μόνο τρία τέσσερα ελληνικά σκάφη βγαίνουν για το κυνήγι της τσιπούρας Δεκέμβριο και Ιανουάριο ανοιχτά των Ιμίων, γνωρίζοντας όμως ότι δεν μπορούν να προσεγγίσουν τις ακτές, όπου οι πληθυσμοί των ψαριών είναι ακόμα μεγαλύτεροι. Οι περισσότεροι σταματούν σε απόσταση που τους επιτρέπει να μη γίνονται στόχος του τουρκικού Λιμενικού. Οταν οι Ελληνες ψαράδες έρχονται αντιμέτωποι με το τουρκικό Λιμενικό, ειδοποιούν το Λιμεναρχείο, που στέλνει σκάφη για να τους προστατέψει και συνήθως εκτυλίσσονται παρόμοια σκηνικά με αυτά στο Φαρμακονήσι.
ΤΕΧΝΗΤΗ ΚΡΙΣΗ
Σοβαρό επεισόδιο στο Φαρμακονήσι
Το σοβαρό επεισόδιο που σημειώθηκε την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου στην περιοχή του Φαρμακονησίου δείχνει τη διάθεση του τουρκικού καθεστώτος να στήσει τεχνητή κρίση. Οκτώ μεγάλες τουρκικές μηχανότρατες μπήκαν σε ελληνικά χωρικά ύδατα για να ψαρέψουν. Οταν ένα πλωτό του ελληνικού Λιμενικού που περιπολούσε στην περιοχή κάλεσε τα τουρκικά αλιευτικά να απομακρυνθούν από την ελληνική χωρική θάλασσα, εμφανίστηκαν τέσσερα σκάφη της τουρκικής Ακτοφυλακής. Κάνοντας επικίνδυνους ελιγμούς γύρω από το ελληνικό πλωτό, τα πληρώματα της τουρκικής Ακτοφυλακής προσπάθησαν με… τσαμπουκάδες να εκφοβίσουν τους Ελληνες λιμενικούς. Τα σκάφη βρέθηκαν σε απόσταση αναπνοής, ενώ με απόλυτη ψυχραιμία οι άνδρες του Λιμενικού έριξαν προειδοποιητικές βολές στον αέρα στον τελευταίο ελιγμό που έκανε η τουρκική ακταιωρός. Αυτή ήταν και η αφορμή να απομακρυνθεί το σκάφος.
«Αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο είναι ένα επεισόδιο που μπορεί να προκύψει μετά από ατύχημα, απόρροια του τι έγινε στο Φαρμακονήσι και αλλού. Η λογική δεν λέει πως η Τουρκία θα κάνει πόλεμο με την Ελλάδα γιατί ξέρει πως οι συνέπειες θα είναι πολύ άσχημες», τόνισε ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.
Ειδήσεις σήμερα
Το αχτύπητο δίδυμο Αρτεμίου-Παππά – Τα ταξίδια στη Βενεζουέλα, η Κύπρος και ο Καλογρίτσας