Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος
Ο σχεδιασμός της Τουρκίας στηρίζεται στο ότι δεν πρόκειται με τίποτα (βάσει των ισχυόντων) να αποσυρθεί από τη Δυτική Λιβύη, αφού ο πολιτικός χάρτης της βορειοαφρικανικής χώρας είναι λίαν χαοτικός, οι προσεχείς εκλογές δεν πρόκειται να δώσουν κάποια μόνιμη και σταθεροποιητική λύση, ενώ για τη στρατιωτική παρουσία της εκεί υποστηρίζει ότι δεν είναι μισθοφορική αλλά επαγγελματική βάσει του μνημονίου στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών.
Στρατιωτική εκπαίδευση
Με άλλα λόγια, η νόμιμη κυβέρνηση της Τρίπολης στο πλαίσιο διμερούς συμμαχίας προσκάλεσε την Τουρκία να εκπαιδεύσει σε όλους τους τομείς τον λιβυκό Στρατό, την Αεροπορία και την Ακτοφυλακή. Μάλιστα, παρουσιάζει ως παραδείγματα την παρουσία Αμερικανών στρατιωτικών σε Oυκρανία, Γεωργία και Ιράκ (ειδικά ως συμβούλων και εκπαιδευτών) που εκπαιδεύουν και συμβουλεύουν τις στρατιωτικές δυνάμεις των τριών κρατών για να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τη ρωσική παρουσία και επιθετικότητα σε Ντονμπάς/Ανατολική Ουκρανία, Κριμαία, Αμπχαζία, Νότια Οσετία (ρωσόφωνους αποσχιστές) και, φυσικά, κατά των θυλάκων του Ισλαμικού Κράτους στη Μεσοποταμία.
Επίσης, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του υπογράφοντος, τη συσχετίζει με την αντίστοιχη συμφωνία Ρωσίας-Συρίας (καθεστώς Ασαντ) του 2015, βάσει της οπαίας αναπτύχθηκαν στην Ταρσό και τη Λαττάκεια ρωσικές στρατιωτικές μονάδες, ναυτική δύναμη από τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας ως και αεροπορικό απόσπασμα στη βάση Αλ Χμεΐμιμ, καθώς και στη βάση Τ-4, στην οποία επίσης εδρεύουν Ιρανοί Επαναστάτες Φρουροί, καθώς και στελέχη της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ.
1 Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αναφορικά με τις κινήσεις της Αγκυρας, η τελευταία κινείται πάνω στην υποστήριξη της γραμμής από Ζουβάρα/Αλ Ζαουίγια/Αλ Χομς (ακρότατα σημεία της Τριπολιτάνα) μέσω της στρατηγικής παραθαλάσσιας πόλης της Μισράτα (με πολύ έντονο το οθωμανικό παρελθόν), νότια της Κρήτης (Νομός Λασιθίου) προς Κύπρο, μέχρι τις ακτές της «Μεσογειακής Συρίας», αφού μέσα στους επόμενους μήνες εκτιμάται ότι θα προβεί σε… νέες «διευθετήσεις» στο έδαφος της Βόρειας Συρίας. Η παρουσία της τουρκικής στρατιωτικής δύναμης στη Λιβύη θα είναι διακλαδική και σε μόνιμη βάση θα κινούνται (ειδικά νότια της Κρήτης και της Κύπρου) ισχυρές ναυτικές δυνάμεις.
2 Τα σημεία-κλειδιά για την τουρκική αεροναυτική παρουσία θα είναι η Μισράτα, ο νότιος ναύσταθμος του Ακσάζ/Μαρμαρίδα, η Αττάλεια και η Σελεύκεια μέχρι τον κόλπο της Αλεξανδρέττας, άρα όλα τα ανωτέρω εμπίπτουν σε εφαρμογή του τριγώνου Μισράτα-Μαρμαρίδα και Κατεχόμενα Κύπρου. Αλλωστε, δεν είναι τυχαία η πρόσφατα αποφασισθείσα στρατιωτικοποίηση της περιοχής κοντά στον κατεχόμενο Απόστολο Ανδρέα της Κύπρου. Οι Τούρκοι στοχεύουν να ελέγχουν τις επιμέρους γραμμές ανεφοδιασμού, ενώ δεν προκαλούν σε αυτήν τη φάση την Αίγυπτο και το Ισραήλ, αφού βρίσκονται σε εξέλιξη οι συνομιλίες για επαναπροσέγγιση και βελτίωση των σχέσεών τους (διπλωματική). Μη λησμονούμε ότι η Τουρκία έχει υπολογίσιμες λιμενικές διευκολύνσεις (όπως έχω γράψει εδώ και χρόνια) έξω από την Ντόχα του Κατάρ, στο Μογκαντίσου της Σομαλίας, σε λιβυκά λιμάνια, καθώς και διαθεσιμότητα σε αντίστοιχα αλβανικά, προσδίδοντας έτσι και αδριατική διάσταση στο ευρύτερο σχέδιό της πέραν και του γνωστού δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας».
Επιμένει ο Φιντάν: «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο, αλλά και η στρατιωτικοποίηση των νησιών»
3 Προφανώς, η συγκεκριμένη «γραμμή» διχοτόμησης προκαλεί προβλήματα στους σχεδιασμούς άλλων κρατών, σε ενεργειακές εταιρίες και ασφαλώς «γκριζάρει» περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου. Επιπλέον, καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίζουν οι συνεχείς πτήσεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών περιμετρικά της Κύπρου, ενώ το σχέδιο προβλέπει ενίσχυση των δύο κατοχικών μεραρχιών σε άνδρες και υλικό στα Κατεχόμενα (Κερύνεια-Μόρφου). Αναμφισβήτητα, θα επηρεάσει κάθετα και τον αγωγό (αν ποτέ υλοποιηθεί) EastMed και προφανώς δεν είναι τυχαίες οι πολύ πρόσφατες παράνομες ενέργειες του τουρκικού Στόλου απέναντι στο μικρό ερευνητικό σκάφος «NAUTICAL GEO» ανατολικά της Κρήτης προς Κάσο και από εκεί μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ (διέκοψε «ετσιθελικά» τις ερευνητικές εργασίες του και το έστειλε σε αγκυροβόλιο νότια της Λάρνακας).
4 Τέλος, μέσα στους προσεχείς 12-16 μήνες έρχεται με έμφαση και επίκεντρο την Ανατολική Μεσόγειο, το μίνι αεροπλανοφόρο/ελικοπτεροφόρο/πλοίο ειδικών αποστολών-αμφίβιων «ANADOLU», το οποίο -βάσει πολύ πρόσφατων αναλύσεων από τρία κορυφαία τουρκικά ινστιτούτα/δεξαμενές σκέψης- θα αναπτυχθεί και θα καταστεί πλήρως ενεργό. Οι Τούρκοι -βάσει των εργασιών- σκοπεύουν να το έχουν ως ένα εν κινήσει διακλαδικό στρατηγείο, που θα καθορίζει επιχειρήσεις και αποστολές προς διάφορες κατευθύνσεις. Αυτό σημαίνει άμεση και πολλαπλασιαστική διαθεσιμότητα για κάθε είδους αποστολές και σενάρια. Θα είναι σαν αυτές τις δομές που είχε σχεδιάσει μεταψυχροπολεμικά το NATO με τα λεγόμενα AIR NAVAL COMBINED JΟINT TASK FORCES, ενώ στο συγκεκριμένο πλοίο θα «φιλοξενεί» και αξιωματικούς (από κράτη φίλα προσκείμενα προς την Αγκυρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
«Ανοιχτές» κεραίες από Ελλάδα και Κύπρο
Συμπερασματικά, τα τουρκικά σχέδια απαιτούν πολύ προσεκτική μελέτη και εμβάθυνση από πλευράς Ελλάδας-Κύπρου (ειδικά μέχρι τα τέλη του 2025) ως και άλλων χωρών που επιδιώκουν να έχουν ή αποκτήσουν ρόλο στην ευρύτερη περιοχή μας.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Πέραμα – Οργή από την οικογένεια στον καταυλισμό που διέμενε ο 20χρονος Ρομά: «Θα τον σκοτώσω με τα ίδια μου τα χέρια»
- Δένδιας στον Ε.Τ.: Υπογράφουμε συμφωνία και με τη Βρετανία – Aδικαιολόγητη η ρητορική της Τουρκίας
- Κορονοϊός: Ανεμβολίαστοι, γρίπη και ιώσεις πιέζουν το ΕΣΥ
- Ο Παπανδρέου κάνει άνω-κάτω ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ: Το μπάχαλο στην κεντροαριστερή πολυκατοικία και τα κέρδη για τη ΝΔ
- Γιατί δεν προχωρά η αναβάθμιση των F-16 Βlοck 50;
- Τρομερό χαστούκι επί σκηνής από Ιρανό πολιτικό σε κυβερνήτη [βίντεο]
- Δακτύλιος: «Πρεμιέρα» αύριο – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε – Πώς θα βγάλετε άδεια
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr