Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Αν και δεν υπάρχει περίπτωση απόσυρσης των περίπου 1.020 στελεχών της δύναμης (λογικά σήμερα ή το πολύ αύριο θα έχει ληφθεί απόφαση του ΣΑ/ΟΗΕ), εντούτοις στα συνεχή προτεινόμενα προσχέδια η «γνωστή» βρετανική διπλωματία υποστηρίζει ότι οι αποφάσεις και ανακοινώσεις για την Κύπρο δεν θα πρέπει να κινούνται στο ίδιο μοντέλο και να είναι περιοριστικές, αλλά θα πρέπει να είναι διευρυμένες και να επιτρέπουν τροποποιήσεις καθώς και «ευέλικτη διπλωματική προσέγγιση».
Η στάση του Λονδίνου στα όσα έγιναν πρόσφατα για την έκδοση ανακοίνωσης του προεδρεύοντα του ΣΑ/ΟΗΕ που να καταδικάζει τη συμπεριφορά του δίδυμου Ερντογάν-Τατάρ για τα όσα προκλητικά εξήγγειλαν στις 20 Ιουλίου για τη μερική αποστρατιωτικοποίηση τμήματος της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων /Αμμοχώστου, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις της ειδικής αντιπροσώπου του γ.γ./ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, έχει ενοχλήσει πολύ τη Λευκωσία και τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.
Συγκεκριμένη αναφορά στη βάση λύσης του Κυπριακού (διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία) «χωρίς ουρές» ζήτησαν σε συντριπτικό βαθμό τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας από τη Μ. Βρετανία, στη χθεσινή συζήτηση του δεύτερου προσχεδίου ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της UNFICYP -που είχε επιδοθεί την περασμένη Παρασκευή-, στο οποίο όμως συμπεριλαμβάνονταν κάποιες αναφορές που είχε ζητήσει η Τουρκία και που «αλλοίωναν» διάφορες διαχρονικές θέσεις των ψηφισμάτων.
Βασικό θέμα αντιπαράθεσης ήταν χθες η τέταρτη παράγραφος του προοιμίου, στο τέλος της οποίας η Μ. Βρετανία πρόσθεσε στην αναφορά για τις «παραμέτρους μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα», φράση που αναφέρει ότι «οι παράμετροι αυτές να είναι αρκετά ευρείς για να καλύπτουν μια σειρά από πρακτικές και νομικές ρυθμίσεις».
Οπως έγινε και με την ανακοίνωση για το περιοχικό-πιλοτικό άνοιγμα των Βαρωσίων, οι ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία και Ιρλανδία πρωτοστάτησαν στην υποστήριξη της θέσης για κρυστάλλινη και ξεκάθαρη αναφορά. Η Μ. Βρετανία, ειδικά τους τελευταίους μήνες -ακόμη και στην άτυπη πενταμερή της Γενεύης στα τέλη Απριλίου-, ζητά ευρεία ερμηνεία των ψηφισμάτων, καθώς θεωρεί εμπόδιο τη «σφικτή γλώσσα» και υποστηρίζει ότι αν υπερισχύσει μία διευρυμένη ερμηνεία τότε πιθανότατα το φθινόπωρο να έχουμε νέα πενταμερή, οπότε η Αγκυρα θα κινηθεί πιο ευέλικτα και εποικοδομητικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ίδια παράγραφο είχε προστεθεί μία επιπρόσθετη αναφορά -τις παραμονές της συνάντησης Γκουτέρες-Αναστασιάδη και Ακιντζί, στο Βερολίνο- με στόχο να διευκολυνθεί ο τότε Τουρκοκύπριος ηγέτης να αποδεχθεί τους όρους αναφοράς και να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες. Τελικά οι «όροι αναφοράς» εγκαταλείφθηκαν από τον ίδιο τον γ.γ. του ΟΗΕ, αφού η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι μιλούν πλέον για δύο ισοδύναμα κράτη, οπότε τώρα το Λονδίνο ζητά περαιτέρω αλλοίωση των προνοιών των ψηφισμάτων (προφανώς να υιοθετηθούν και άλλες απόψεις…).
Το ψήφισμα για την απαραίτητη παρουσία της Ειρηνευτικής Δύναμης (που λογικά θα γίνει αποδεκτό σήμερα) θα ζητά από τον Πορτογάλο γ.γ. του ΟΗΕ να υποβάλει ανά εξάμηνο έκθεση για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών.
Η Ειρηνευτική Δύναμη
Η UNFICYP (1014-1020 άτομα) βρίσκεται στην Κύπρο από το 1964, βάσει της απόφασης 186 του ΣΑ/ΟΗΕ, και μετά τις δραματικές ώρες και ταραχές που έλαβαν χώρα μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στο θύλακα των Κόκκινων στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού και τους τουρκικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Καλύπτει μία ζώνη από τα Κόκκινα και τον Κάτω Πύργο μέχρι την περιοχή Μάμαρι (δυτικά Λευκωσίας) μήκους 90 χλμ., από εκεί διέρχεται μέσα από τη Λευκωσία (30 χλμ.) μέχρι το Καϊμακλί (ανατολικά Λευκωσίας ) και από εκεί μέχρι τη Δερύνεια της επαρχίας Αμμοχώστου (μήκος 65 χλμ.).
Τη στρατιωτική δύναμη των κυανόκρανων απαρτίζουν μονάδες από τη Μ. Βρετανία, την Αργεντινή, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, την Παραγουάη, τη Χιλή, τη Βραζιλία και τη Σερβία. Ενώ την αστυνομική, στελέχη από την Ιρλανδία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Σλοβακία, τη Κίνα, την Ιορδανία, τη Ρουμανία, την Ιταλία, τη Ρωσία, την Ινδία και το Πακιστάν.
«Οι ερμηνείες της Βρετανίας δεν βοηθούν»
Ο Νίκος Αναστασιάδης σε σειρά συνεντεύξεών του από την Αθήνα, όπου είχε επαφές με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και συμμετείχε στην τριμερή με την Ιορδανία, επέκρινε τη Μ. Βρετανία, ως και την ειδική αντιπρόσωπο του γ.γ./ ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.
Ερωτηθείς ειδικά για τις θέσεις της όπου έκανε λόγο για μη περιοριστικά ψηφίσματα, ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν είναι τυχαία η αποθράσυνση του κ. Ερντογάν, γιατί υπάρχουν ακριβώς κάποιοι που έχουν την εντύπωση ότι μπορεί να μεταφράζουν ακόμη και τα ψηφίσματα, την καθαρότητα των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών». Είπε μεταξύ άλλων ότι ανάλογες ερμηνείες ή ανάλογες προσπάθειες, που υποβάλλονται από τη Μ. Βρετανία, για να βρεθεί τάχα ένας συμβιβασμός, δεν βοηθούν.
Και πρόσθεσε: «Ιδέες οι οποίες θεωρούνται τάχα γεφυρωτικές, οι οποίες όμως εν τη ουσία ικανοποιούν σταδιακά αυτό που η Τουρκία επιδιώκει. Με αποτέλεσμα αντί να περιορίζουν την αυθαιρεσία, αυξάνουν αντίθετα την αναθεωρητικότητα, την επιθετικότητα, γενικότερα τις έκνομες ενέργειες».
Σχετικά με το ενδεχόμενο πραγματοποίησης και σύγκλησης μίας δεύτερης πενταμερούς υπό τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών τόνισε ότι τον Σεπτέμβριο που θα τον συναντήσει στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, θα διαπιστώσει πού κινούνται οι εξελίξεις, ενώ τόνισε ότι επιδιώκει να συνεχίσει τις συζητήσεις από εκεί όπου διακόπηκαν οι επαφές στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας το 2017. Υπεραμύνθηκε της θέσης ότι αυτός τότε δεν αποχώρησε, αλλά υπεύθυνη για την κατάρρευση των συνομιλιών ήταν η Αγκυρα που ήθελε τις εγγυήσεις, στρατιωτική παρουσία και βάση.
Οσον αφορά το καυτό ζήτημα με τους Αμμοχωστιανούς πρόσφυγες, ανέφερε ότι κατά τη γνώμη του ευθύνεται η τουρκική αδιαλλαξία για τη μη επιστροφή τους στις κατοικίες τους και έκανε τη γενικόλογη εκτίμηση ότι «θα αποδοθεί το δίκαιο».
Τέλος, χαρακτήρισε ως θετική την επικριτική ανακοίνωση της Ε.Ε. για τα Βαρώσια και τον Σεπτέμβριο για την τουρκική συμπεριφορά θα δούμε περαιτέρω αντιδράσεις, αν και οι δυσχέρειες από ορισμένα κράτη-μέλη της Ε.Ε. για κυρώσεις στην Αγκυρα παραμένουν.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter