Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Η πραξικοπηματική ενέργεια γνωστών υποστηρικτών του κινήματος FETO, του μεγάλου εχθρού του Τούρκου προέδρου και αυτοεξόριστου στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, ήταν κάκιστα σχεδιασμένη, επιχειρησιακά ερασιτεχνική, ενώ δεν υπολόγισε ότι ένα μεγάλο μέρος της στρατιωτικής ηγεσίας δεν ήταν με το βηματισμό της.
Υπολογίσιμος αριθμός αξιωματικών της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας ακολούθησε τους επικεφαλής της ανατρεπτικής κίνησης, αλλά δεν έλαβαν υπόψη ένα ισχύον αξίωμα για τέτοιες παράνομες ενέργειες (διαχρονικά) στην περίπτωση της Τουρκίας, που επισημαίνει ότι «αν η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων δεν είναι μυημένη στο κίνημα, τότε η απόπειρα αποτυγχάνει». Και η γειτονική μας χώρα έχει εμπειρίες στρατιωτικών πραξικοπημάτων με τραυματικές εμπειρίες.
Οι επιπτώσεις της αποτυχημένης πραξικοπηματικής κίνησης είναι πάρα πολλές, ενώ προκάλεσαν σημαντικές αλλαγές, τροποποιήσεις και μεταλλάξεις στη συμπεριφορά του Ερντογάν, στη στάση του κυβερνώντος κόμματος AKP και στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική της Αγκυρας. Οι πιο σημαντικές είναι:
- Απίστευτο πογκρόμ κυρίως σε υποστηρικτές του Γκιουλέν στον δικαστικό, στον εκπαιδευτικό, στον αστυνομικό, στον ιατρικό και τον στρατιωτικό τομέα. Το χέρι της μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ «απλώθηκε» πολύ σε απαγωγές αντιφρονούντων στο εξωτερικό. Πολλοί καταδικάστηκαν σε πολυετή φυλάκιση, ενώ το καθεστώς του Ερντογάν έγινε ακόμα πιο αυταρχικό, καταπιεστικό και προεδρο-κεντρικό.
- Αμέσως μετά την απόπειρα των γκιουλενικών και την αποτυχία τους, η Αγκυρα άρχισε να πραγματοποιεί στρατιωτικές επιχειρήσεις (εξαιρώ χρονικά εκείνη της Κύπρου το 1974) σε γειτονικά κράτη συνοδευόμενες από μόνιμη ανάπτυξη υπολογίσιμων στρατιωτικών μονάδων εκτός της εδαφικής της επικράτειας (4 φορές σε Συρία, βόρειο Ιράκ σε νέο κύκλο εισβολών, Λιβύη, Ναγκόρνο-Καραμπάχ, καθώς και σε περαιτέρω γεωγραφικές ζώνες, όπως στον κόλπο των πετρελαίων, στην υποσαχάρια Αφρική, στο αφρικανικό κέρας κ.α.).
- Αν και υπήρχαν κάποια προβλήματα με τους Δυτικούς συμμάχους της από το 2003, η Αγκυρα προχώρησε το 2017 σε αγορά ρωσικών εξελιγμένων οπλικών συστημάτων αεράμυνας και ως εκ τούτου σε αντιπαράθεση βασικά με τους Αμερικανούς.
- Ο Ερντογάν ενίσχυσε τις τάσεις του πολιτικού Ισλάμ, επέβαλε νέους νόμους, ενίσχυσε την πολιτικο-κυβερνητική συνεργασία με τον ακροδεξιό ηγέτη Ντεβλέτ Μπαχστελί, αλλά η εσωτερική πολιτική του σε κάποιους τομείς απέτυχε (π.χ. έχασε τις δημοτικές εκλογές σε Αγκυρα και Κωνσταντινούπολη). Παράλληλα, τα τελευταία πέντε χρόνια -παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για βελτίωση- χειροτέρευσαν οι σχέσεις της Αγκυρας με Τελ Αβίβ-Κάιρο και Αμπου Ντάμπι.
- Προχώρησε σε καθολική αμφισβήτηση των θαλάσσιων ζωνών της Κύπρου, σε μπαράζ προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο σε βάρος της Ελλάδος, στην υπογραφή του τουρκο-λιβυκού μνημονίου του Νοεμβρίου του 2019, και όχι μόνο. Επιπρόσθετα, επί των ημερών του την τελευταία πενταετία ενισχύθηκε πάρα πολύ η αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας με καθοριστικές επιπτώσεις και προεκτάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Ας μην ξεχνάμε επίσης τις προκλήσεις με τα υδρογραφικά, την επί 6 μήνες παράνομη κράτηση στην Αδριανούπολη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, την περίπτωση των 8 γκιουλενικών στρατιωτικών που ήρθαν με το ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη, μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος κ.ά.
- Συμπερασματικά, την τελευταία πενταετία και μετά την γκιουλενική πραξικοπηματική προσπάθεια ο Ερντογάν άλλαξε πολύ στα εσωτερικά και τα εξωτερικά θέματα της Τουρκίας (φαραωνικές επιδιώξεις – έργα και αναθεωρητική εξωτερική πολιτική), ενώ ο στόχος είναι τα 100 χρόνια το 2023 από τη Συνθήκη της Λωζάννης… Τα επόμενα δύο χρόνια έχουν να δείξουν πολλά… ειδικά σε Κύπρο και Ανατολική Μεσόγειο.
47 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ: Ημέρες μνήμης στην Κύπρο με τον Ερντογάν στην Αμμόχωστο
Συμπληρώνονται 47 χρόνια από την εκδήλωση του προδοτικού πραξικοπήματος του στρατιωτικού καθεστώτος στην Αθήνα, σε συνεργασία με υποστηρικτές του στη μαρτυρική Μεγαλόνησο. Το τότε κίνημα κατά του Μακαρίου έδωσε σε λίγες ημέρες μετά την αφορμή για την πρώτη αττιλική επιδρομή και τη δημιουργία του τουρκικού προγεφυρώματος στην Κερύνεια και όχι μόνο. Οπως ανέφερε χθες ο Νίκος Αναστασιάδης στο ετήσιο μνημόσυνο για τους πεσόντες στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία, τα τότε δραματικά γεγονότα προκάλεσαν ανείπωτη τραγωδία στην Κύπρο. Και η επεκτατική κατοχή στις επόμενες εβδομάδες προκάλεσε την απώλεια του 36,7% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και 47 χρόνια μετά οι κατοχικές δυνάμεις με δύο μεραρχίες, μία τεθωρακισμένη ταξιαρχία, ως και άλλες επίλεκτες μονάδες παραμένουν στο βόρειο τμήμα της νήσου.
Τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει και έκτοτε έχουν περαιτέρω χειροτέρευση, με την Αγκυρα να αμφισβητεί τον εναέριο και θαλάσσιο χώρο της Κύπρου, με την πραγματοποίηση παράνομων υδρογραφικών ερευνών και γεωτρήσεων, να απειλεί με την αποστολή επιπρόσθετων στρατιωτικών δυνάμεων και να προχωρά στο άνοιγμα τμήματος της περιφραγμένης πόλης της Αμμόχωστου.
Σε τέσσερις ημέρες ο Ερντογάν έρχεται με πλήρη κουστωδία υπουργών, επιχειρηματιών, στρατιωτικών και δημοσιογράφων στα Κατεχόμενα, ενώ πρόκειται να προβεί σε σημαντικές ανακοινώσεις που αφορούν το ισχύον και καλυπτόμενο από δύο αποφάσεις του ΣΑ/ΟΗΕ καθεστώς των Βαρωσίων, καθώς και με διευρυμένες προκλητικές κινήσεις σε αεροναυτικό πλαίσιο, που συνδέονται με τον εκθετικά και πολλαπλασιαστικά ενδυναμωμένο ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο (ανάπτυξη οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών «Μπαϊρακτάρ» στο κατοχικό αεροδρόμιο Λευκόνοικου, ως και πιθανότατα δημιουργία νέας ναυτικής βάσης υποστήριξης στο Μπογάζι κ.ά.), και όλα αυτά στην υπηρεσία του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας.
Χθες συνήλθε το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου και τονίστηκε ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις και αναμένει τι θα περιλαμβάνουν οι προκλητικές ανακοινώσεις του Τούρκου προέδρου και φυσικά του εντολοδόχου κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Οι επιλογές αντίδρασης για τη Λευκωσία είναι πάρα πολύ περιορισμένες λόγω της τουρκικής στρατιωτικής υπεροχής στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και των αδυσώπητων σε βάρος της Κύπρου γεωγραφικών δεδομένων.
Πάντως μέχρι στιγμής η Λευκωσία σε διπλωματικό επίπεδο ενημέρωσε τα μέλη της διεθνούς κοινότητας, τους επικεφαλής διεθνών οργανισμών, ως και τα πέντε μόνιμα κράτη-μέλη του ΣΑ/ΟΗΕ για τα όσα έχει προαναγγείλει ο Ερντογάν, και ειδικά για το μπαράζ προκλήσεων από τον προηγούμενο Νοέμβριο στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Επιπλέον, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, βλέποντας την ύπουλη στάση της Αγκυρας στο θέμα των Βαρωσίων, συνέστησε στους Αμμοχωστιανούς, που είναι εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες στα ελευθέρα μέρη της νήσου, «να οπλιστούν με περαιτέρω υπομονή».
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
- Ο Ερντογάν ονειρεύεται: Η «απροσπέλαστη Γαλάζια Πατρίδα» -Η Αν. Μεσόγειος μας ανήκει
- Θερμό επεισόδιο στην Κύπρο: Τουρκική ακταιωρός άνοιξε πυρ και ανάγκασε σκάφος του λιμενικού να αποσυρθεί
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter